Skrížená alergia vzniká na základe podobnosti alergénov. Je to stav, keď organizmom vytvorené IgE protilátky proti určitému alergénu reagujú na základe podobnej štruktúry aminokyselín s iným alergénom. V tomto prípade imunitný systém považuje podobné alergénne proteíny za identické.
Skrížená reakcia sa môže vyskytnúť medzi dvoma druhmi potravín, ale aj medzi potravinou a peľmi, alebo latexom a potravinou. Vysoká skrížená reaktivita existuje medzi mliekom kravy, ovce a kozy. Ak je niekto alergický na kravské mlieko je vysoká pravdepodobnosť reakcie na mlieko ovce alebo kozy3 (až 90 %).
Orálny alergický syndróm je najčastejším prejavom skríženej alergie. Tento syndróm je známy aj ako Lessofov syndróm. Vzniká na základe skríženej reaktivity protilátok medzi inhalačnými alergénmi a niektorými alergénmi rastlinného pôvodu. Alergická reakcia je spôsobená IgE protilátkami.
Príznaky sú väčšinou izolované na hornú časť tráviaceho traktu a nosovú sliznicu. Tento syndróm je očakávateľný u peľových alergikov.1
Objavuje sa po požití surového ovocia alebo zeleniny. Tepelná úprava alergénny vplyv rastlinných bielkovín väčšinou ruší. V prípade skrížených alergií pele – potraviny často predchádzajú príznakom potravinovej alergie respiračné príznaky (zápaly spojiviek, senné nádchy). K reakcii na zeleninu a ovocie môže dôjsť vdýchnutím alebo dotykom (pri lúpaní, krájaní, strúhaní, lisovaní).
Dnes sa najčastejšie vyskytuje orálno alergický syndróm u adolescentov. Má ho takmer polovica pacientov s alergiou na pele stromov a takmer štvrtina pacientov s alergiou na pele tráv. Tento syndróm môže klinicky predchádzať manifestáciu typickej peľovej alergie.
Inhalačný alergén | Potravinový alergén |
---|---|
Breza | jablko, čerešňa, mrkva, lieskový orech, zemiaky |
Trávy | pšenica a iné obilniny, rajčiny, sója, šošovica |
Palina | zeler, mrkva, petržlen, koreniny, fernet, mango |
Roztoče | kôrovce, mäkkýše, slimáky |
Latex | banány, avokádo, kiwi, papája, figi, ananás |
Z tabuľky vyplýva, že ak je niekto alergický na pele brezy, môže po zjedení potravinového alergénu z danej skupiny (jablko, čerešňa, lieskový orech...) reagovať na potravinu alergickou reakciou.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu