Salmonelóza

Salmonelóza je hnačkové bakteriálne ochorenie, ktoré sa do ľudského organizmu dostáva ústami s potravou, vodou. Salmonelóza sa prejavuje črevnými ťažkosťami - hnačkou a zvracaním. Ohrození sú starší ľudia, chorí ľudia a malé deti, pre ktoré je strata tekutín horšie znesiteľná. Táto bakteriálna infekcia postihuje najmä tráviaci trakt, ale môže vyvolať mnoho ďalších klinických prejavov, od nezávažných až po veľmi závažné.


Video: Salmonela - spoznáte ju podľa týchto intenzívnych príznakov

Rozhovor s praktickou detskou lekárkou MUDr. Lenkou Emmerovou

V rozhovore s MUDr. Lenkou Emmerovou nájdete odpovede na tieto otázky:

  • 00:00 Predstavenie hosťa a témy.
  • 00:43 Čo je to vlastne salmonela?
  • 01:20 Môže ňou ochorieť človek v akomkoľvek veku? Je niekto náchylnejší viac?
  • 02:00 Z čoho sa salmonelou nakazíme?
  • 02:25 Znamená to teda, že sa týmto potravinám máme, hlavne v lete úplne vyhnúť?
  • 03:11 Ako ju môžeme spoznať?
  • 04:15 Dá sa jej nejako predchádzať? Existuje prevencia?
  • 05:07 Ako prebieha liečba? Čo je dobré mať po ruke?
  • 08:47 Rady na záver

YouTube Modrý koník

Nevynechajte ďalšie zaujímavé video rozhovory s odborníkmi na YouTube kanály Modrého koníka:

🎞️ PRVÁ POMOC alebo čo by vám v "lekárničke" na výletoch nemalo chýbať

🎞️ Čo by ste mali vedieť, ak sa chystáte na DOVOLENKU (s dieťaťom aj bez neho)

🎞️ Horúčka je pre organizmus do určitej hranice prospešná.


Vyvolávateľ ochorenia

Salmonelózu spôsobuje baktérie, ktoré patria do skupiny Enterobaktérie. Existuje viac ako 2000 druhov týchto enterobaktérií. Pod mikroskopom sú viditeľné ako pohyblivé tyčinky.

K prenosu ochorenia dochádza pri jedení infikovaných potravín alebo pitím vody, v ktorej sa nachádzajú salmonely. Inkubačná doba je 6 - 48 hodín, nejčastejšie 10 - 12 hod., to znamená, že ochorenie sa prejaví približne v takom časovom rozpätí po zjedení infikovanej potraviny.

Ochorenie sa týka všetkých vekových kategórií od dojčiat až po najstarších. Závažnosť ochorenia závisí od veľkosti infekčnej dávky:

  • Človek môže byť nakazený salmonelózou aj bez vonkajších prejavov, nemá žiadne ťažkosti a v podstate ani nevie, že salmonelózu má.
  • Druhým extrémom sú ľudia, ktorí majú silné prejavy, silné zvracanie, nevoľnosti, kŕče, horúčky, hnačky.

Nebezpečenstvo ochorenia salmonelózou

  • na infekciu má vplyv spôsob stravovania. Väčšiu pravdepodobnosť nákazy majú ľudia, ktorý sa stravujú vo fast foodoch, kde hrozí zlá tepelná úprava, je tam väčší podiel majonéz, krémov, kde salmonelóza prežíva, keďže nie je usmrtená tepelnou úpravou,
  • konzumovanie surových alebo nedovarených vajec alebo mäsa,
  • baktéria môže zostať na doske alebo na noži, ktorým sa krájalo mäso a potom sa rovnakým nožom krája napríklad zelenina. Baktéria sa okamžite prenesie na zeleninu, ktorá potom nebude už tepelne upravovaná,
  • oveľa nebezpečnejšie pre vznik salmonelózy je letné obdobie, kedy sa v teple rýchlejšie kazia potraviny, je horšia hygiena pri príprave jedla (grilovanie, opekanie) a pri cestovaní, kedy ľudia radi ochutnávajú neznáme a často rizikové jedla,
  • pri malom obsahu kyslých žalúdočných stav v tele človeka, napríklad pri zápale žalúdka, po operatívnom odstránení žalúdka alebo pri používaní antacíd pre neutralizáciu kyslých štiav.

Špecifické potraviny

Vo vzťahu salmonelózy k letu a cestovaniu určite patria určité špecifické potraviny, ktoré majú väčšiu pravdepodobnosť prítomnosti salmonelózy. Patria medzi ne napríklad zmrzliny, krémové torty, vo vaječných potravinách (kde nie je vajíčko tepelne upravené - napr. majonéza), zle tepelne upravené mäso, špekáčky, klobásy.

Prevencia pred vznikom salmonelózy

  • vyhýbať sa rizikovým potravinám. V jedálničku nie sú nevyhnutné, človek bez nich dokáže fungovať bez problémov,
  • dostatočná tepelná úprava mäsa a vajíčok (baktérie sú zabíjané pri teplote nad 70 ° C, odporúča sa preto rizikové potraviny tepelne upravovať aspoň na 75 ° C po dobu 5 minút),
  • tepelnou úpravou musí prejsť celá potravina, nie len jej časť (napr. pri grilovaní sa môže stať, že je mäso vnútri surové),
  • pozor na hmyz a hlodavce, aj tie môžu byť prenášačmi salmonelózy.

Zmrlina v lete môže byť nebezpečná

Salmonelóza - príznaky

  • inkubačná doba je 6 - 48 hodín, najčastejšie 10 - 12 hod.
  • začína sa nevoľnosťami, kŕčmi v bruchu, pocitom na vracanie, samotným zvracaním, s horúčkou a bolesťami hlavy,
  • u chorého sa objaví vodnatá hnačka aj 20 - 30 krát za deň,
  • v stolici sa môže objaviťť krv, hnis, hlien a pod.
  • po vysokej strate tekutín sa dostavuje u chorého dehydratácia,
  • celková slabosť, tiaška, spavosť
  • niektoré druhy enterobaktérií môžu spôsobiť salmonelózu, ktorej prejavy trvajú niekoľko dní až týždňov, prejavy sú nešpecifické, nie sú teda typické pre salmonelózu. Medzi tieto prejavy patria horúčky, návaly potu, bolesť svalov, nechutenstvo1.

Diagnostika

  • salmonelózu je spočiatku možné spoznať veľmi ťažko, keďže sa príznaky podobajú na iné vírusové gastroenteritídy,
  • to čo je pre salmonelózu typické a lekára núti uvažovať práve nad možnosťou, že pacient trpí týmto ochorením je intenzita a dĺžka trvania ťažkosť, tiež horúčka, krv v stolici.

Salmonelóza - diéta

Zavodnenie

Počas liečby salmonelózy je veľmi dôležité zavodňovanie - dodávať telu tekutiny, ktoré stráca zvracaním, horúčkou a frekventovanou hnačkou:

  • Rehydratácia sa musí uskutočňovať špeciálnym roztokom - narp. kulíšek (iontový nápoj, ktorý je schopný tie tekutiny a minerály nahradiť)
  • nesmie sa piť voda, ktorá by spôsobila opuch mozgu,
  • odporúčajú sa piť minerálky, sladený čierny čaj,
  • tekutiny sa pijú po dúškach, studené,
  • ak telo toleruje tekutiny, môže sa množstvo postupne zvyšovať.

Diéta

Pacient absolvovať prísnu diétu. Počas diéty piť sladký čierny čaj a jesť suché pečivo, sucháre, piškóty, mrkvu, ryžu... Pacientom sú doporučované probiotiká3 (vo forme nápojov alebo jogurtov).

Zakázané potraviny

Je nutné dočasne obmedziť záťaž žalúdku a čriev. Medzi zakázané potraviny používané počas salmonelózy patria:
-- tučné potraviny a pokrmy (napr. krémy, šľahačky),
-- pikantné syry,
-- tučné mäso a údeniny,
-- tučné a údené ryby vrátane sardiniek, kaviáru alebo očiek,
-- zelenina a ovocie,
-- strukoviny,
-- korenie vrátane masoxu alebo maggi a sójovej omáčky,
-- pitie alkoholu a kávy,
-- jedlá z cesta kysnutého, lístkového alebo lineckého.

Čierny čaj

  • Neskôr môže pacient pristúpiť ku konzumácii týchto jedál a nápojov:
    • tuky - trochu oleja alebo margarínu,
    • mlieko a mliečne výrobky - vynechať tučné,
    • mäso - vhodné je chudé alebo mladých zvierat,
    • ryby - musí mať nízky obsah tuku,
    • údeniny - malé množstvo hydinové alebo bravčové šunky,
    • zelenina - nie čerstvá (vhodná je mrazená, sterilizovaná alebo sušená),
    • ovocie - zrelé jablká, čerešne alebo višne, banány, broskyne alebo marhule,
    • korenie - bobkový list, kôpor, majorán, sladká paprika.

Doba liečby je 1 - 2 týždne, potom príznaky samy odznejú. Ak je ochorenie salmonelózou dlhodobé, môže dôjsť k poškodeniu pečene alebo obličiek.

Salmonelóza

Salmonelóza - liečba

Pre liečbu a zavedenie režimových opatrení nie je nutné mať výterom potvrdenú prítomnosť baktérie. Výtery sú nutné pri intenzívnych ťažkostiach (vr. horúčky, krvi, hlienu v stolici,...), komplikovaných priebehov, u pracujúcich v potravinárstve a v službách, atď.

Režimové opatrenia sú rovnaké aj pri obdobných žalúdočných ochoreniach a nie je podstatné, či sú vírusového alebo bakteriálneho pôvodu:

  • zavodnenie: dostatočný príjem tekutín (vhodné sú minerálky vďaka obsahu iónov), u ťažkej dehydratácie je pacient napojený na infúziu.
  • striktná diéta.

Ak pacient nezvracia, môže byť zahájená lieková liečba:

  • podanie probiotík (napr. Hylak, Enterol, BioGaia, Santax),
  • lieky pre zahustenie stolíc (Hydrasec, Tasectan, Smecta)
  • Antibiotiká4 sa podávajú iba vo veľmi ťažkých prípadoch. Antibiotiká neskrátia dobu trvania ani intenzitu hnačiek a predĺžia dobu vylučovania salmonel z organizmu.

Ak je priebeh choroby veľmi komplikovaný - vysoká horúčka, zvracanie, časté stolice, zástava močenia, nemožnosť dodať tekutiny, potom je nutná rehydratácia počas hospitalizácie. Záleží to teda od priebehu ochorenia, od aktuálneho stavu pacienta - napríklad veku pacienta, či má nejaké ďalšie ochorenia, potom je to telo zraniteneľnejšie, je viac ohrozené vyčerpaním, dehydratáciou, minerálnym vyčerpaním,

Ak je priebeh choroby zvládnuteľný, zavádzajú sa režimové opatrenia ako diéta, pokoj, znižovať horúčku ochladzovaním tela, zavodňovať a čakať kým ten najväčší nápor (zvracanie, kŕče) prestane,

Salmonela u detí

U detí nie je dobré podceňovať hnačka a horúčku, ktoré sú príznakom salmonelózy. Deťom je nutné podávať čo najväčšie množstvo tekutín, aby nedošlo k dehydratácii organizmu.

Z liekov je možné nasadiť Santax alebo Kulíška, ktoré je pre deti možné zakúpiť v prášku a slúži na zavodnenie a doplnenie iónov v organizme. U detí je nutná návšteva lekára, aby na stanovila diagnózu a vhodnú liečbu.

Komplikácie

Zriedkavo vzniká zápalové ložisko aj mimo čreva (kĺby, brušná dutina, srdce, mozog, a pod.), Nutná intenzívna liečba za hospitalizácie.

Text po odbornej stránke skontrolovala:
MUDr. Lenka Emmerová
praktický lekár pre deti a dorast, Plzeň

Použité zdroje

  1. A. C. Muntau, Pediatrie. Praha: Grada Publishing, 2009
  2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Salmonelóza
  3. http://nemoci.vitalion.cz/salmoneloza/
  4. http://www.vseprozdravi.cz/diety/diety-pri-onemocneni-salmonelozou.html
  5. http://www.vseprozdravi.cz/nemoci/salmoneloza.html

Hodnotenia a skúsenosti so salmonelózou

Máš skúsenosť so salmonelózou?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť
dzina007  13. aug 2020

Ked teplomer ukázal 40+

Napíšem náš príbeh, ako sa nám stal. Možno niekto niekedy bude hľadať na nete, ako som aj ja hľadala, čo jednotlivé príznaky znamenajú a skôr odhalia salmonelu.
Začalo to v krásny deň v sobotu. Pekná prechádzka, keksík, hranolky a maminka langoš. Cestou z výletu sa starší syn pogrcal z hranoliek, ale nejako sme to neriešili, lebo nebolo to prvýkrát čo grckal v aute pri zákrutách.

A doma to začalo....
Nie u staršieho, 4,5 r. syna, ale u mladšieho 3,5 r. syna. Z ničoho nič si chcel asi prdnúť a vyletel z neho biely sopľavý hlien a zašpinil pyžamko. Už som šípila, že sa niečo deje, ale takéto príznaky choroby som nepoznala.

V noci horúčka 39, chvalabohu lieky zaberali a ráno prišla prvá kašovitá hnačka. Kašovité hnačky pokračovali celý deň, cca každé tri hodiny, teplota sa krútila 38-39, ale pil, papal diétnu stravu a vyzeral, že všetko ok zvládneme. Veď pri viróze sú vodnaté hnačky, táto je iná, možno len niečo zlé zjedol.

Poobede už začala teplota prekračovať opäť 39 a lieky nezaberali dlhšie ako 3 hodiny. Už som vedela, že nás čaká dlhá noc. Pár krát som aj mala nutkanie zbehnúť na pohotovosť. Ale tam chodím fakt len keď si už neviem dať rady a teplota 39,5 je u mladšieho syna pri viróze bežná. Ale čo tie hnačky???

Večer bol celkom pohodový až to zrazu prišlo. Veľká triaška, zima, ruky ľadové a teplota stúpla nenormálne rýchlo. O desiatej večer teplota 40. „To nieje možné, veď dostal pred pol hodinou Nurofen. Určite hneď klesne.“

O 5 minút teplota 40,3 (ortuťák pod pazuchou), bezkontaktný teplomer ktorý používam len na orientačne meranie či teplota klesá/stúpa ukázal, že teplota sa odmerať nedá že je nad 42 stupňov. V tej chvíli som skoro skolabovala od strachu.

Rýchlo som balila tašku a volala kamarátke, nech príde strážiť staršieho syna, že s malým je zle. Po 10 minútach teplota klesla na 39,8. Ruky sa ohriali, prestala triaška a vedela som, že teplota už stúpať prestala. Rozhodli sme sa teda počkať 10 minút, či už zaberajú lieky a teplota ide dole. Po 10 minútach 39,6. Teplota klesala, ale veľmi pomaly. Malý zaspal a vyzeralo že najhoršie prešlo. Po 10 minútach vytúžených 38,5. Spotený ako myš, ale hlavne bez horúčky.

Toto bola asi najdlhšia pol hodina môjho života. Noc už sme relatívne prečkali „v kľude“ s teplotami do 39,5 a hnačkami každé dve hodiny.
Vydržali sme do rána, zavolali lekárke a dostali inštrukcie: oddychovať, piť, diétovať a papať smectu a čierne uhlie. A vyčkať do stredy – malo by sa polepšiť.

Vyzeralo, že už to dáme, teploty do 39. Malý bol ako na hojdačke, keď šla teplota hore spal, keď klesla vedel aj vystrájať. K večeru už bol vyčerpaný, teploty sa stále nezbíjali ľahko, ale šlo to. No a hnačky, tie sa zhoršovali. Večer to dieťa už bolo tak unavené, že len bez pohnutia ležalo a pozorovalo svet okolo. Ďalší deň za nami. Zvládli sme. Už len jeden a bude dobre.

V utorok už teploty neboli taká katastrofa. Ale hnačky sa zhoršili. Zelená voda z neho striekala stále, cca každú hodinu - dve. Okakané bolo asi všetko. Chvalabohu pil vodu takže tekutiny dopĺňal. Smecta ho ale napínala. Bohužiaľ hnačky spôsobovali krpcovi nenormálne bolestivé kŕče, keď to prišlo malý sa zobudil a vrieskal až kým sa nevykakal. Takto nejako sme prežili celý utorok, len kakaním plačom, prezliekaním, sprchovaním. Vodnaté zelené hnačky, striedal hnusný hlien. Ale malý hrdina deň zvládol statočne. Už bude len lepšie.

Prišla streda. Hnačky pokračovali, i keď nie v takej intenzite a začali sa striedať len s nutkavým pocitom na kakanie, aj keď nič nešlo. Syn ale už nabral aj dosť energie, prešli sme sa pešo k lekárke, odovzdali moč a vzali mu výter. Prvýkrát padlo podozrenie na Salmonelu. Neostávalo nič iné len čakať. Liečba: diéta, hydratácia, smecta 2x denne
Teploty už ustupovali, bolestivé hnačky a nutkanie na kakanie pokračovalo.

Byt vydezinfikovaný na kompletku, vyhodené všetky dosky na krájanie masa, všetky drevené varešky, všetky okakané veci vypraté na 90 stupňov....
Mysleli sme, že už bude len dobre ale...

Štvrtok ráno sa krpatý zobudil a hýbal sa ako robot. Nevedel otočiť krkom. Zas sme utekali k lekárke. Podľa lekárky – reakcia tela na oslabenú imunitu z hnačiek, dehydratácia + možno pridružená aj nejaká ďalšia viróza. Na chirurgii nasadený korzet na krk, predpísaný Ibalgin 3x denne.

Medzitým nám lekárka stihla aj potvrdiť diagnózu: Salmonelóza. Myslela som si, ale že veď už je to jedno, už je to za nami. Teplota nie je, hnačky na ústupe, paráda.

Ale nie, nebolo to úplne za nami. Salmonela sa zo stolice môže vylučovať aj pár mesiacov a dovtedy by nemalo dieťa navštevovať kolektív. Takže liečba: každý deň vypiť aspoň dve Smecty, aby stiahli na sebe baktérie a vyplavili von z tela. Keď skončia hnačky môžeme testovať (test musí byť dvakrát po sebe negatívny).

Nasledoval telefonát z hygieny, kde mi bolo vysvetlené čo a ako a tiež som musela zodpovedať otázky kde sa asi tak nakazil. Tuho som premýšľala, čo bolo iné u mladšieho oproti staršiemu, ktorému nič nebolo. Mali rozličné párky, mali rozličnú zmrzlinu (ale bola bezvaječná), malý zahryzol do neumytého jablka a zjedol neumytú paradajku z obchodu, v piatok sa napil z fontány v meste. Mohlo to byť niečo z toho? Nikdy sme to nezistili, nič z toho hygiena nepotvrdila. Nemali ďalšie hlásenia. Chvalabohu v škôlke žiadne ďalšie deti salmonelu nedostali, tak ako ani nik z našich kamarátov a rodiny.

Tak a už len nasledovalo dlhé zotavovanie. Hnačky ustúpili už úplne, teplota tiež, krk sa tiež rozhýbal. Po 2 týždňoch prišlo prvé testovanie. Bohužiaľ pozitívne. Čakali sme ďalšie dva týždne, TEST negatívny. Hurá. Už len jeden a sme z toho vonku. Ďalší test po 2 týždňoch opäť negatívny a tak bol syn definitívne po cca 2 mesiacoch oficiálne vyliečený. Chvalabohu lebo práve začínalo leto...
bebetka113  25. aug 2018

Salmonelóza - naša zatiaľ najhoršia choroba

Takže, ako sa to celé začalo. V piatok večer mala dcérka hnačku a teplotku 37,5. Nepanikárila som, v ten deň spapala fakt hocičo, mala zmrzlinu v obchodnom centre, balíček chrumiek, banán na olovrant, na obed rajčinovú polievočku. To som však netušila, že nasledujúci deň, v sobotu, o 3:15 ráno ju zastihne silné vracanie a teplota 38,4. Jej návliečky som vymenila 3x, o 5:30 som jej podala Hylak kvapky, o 7:30 sme nasadli do auta. Smer - detská pohotovosť. Prišli sme tam, veselých 30 minút som tam s malou čakala (podlahe v čakárni venovala "prekvapko", po ktorom nám nadávali dve upratovačky, len tipujte, čo to bolo) a potom nás konečne vzali dovnútra. Doktorka sa povypytovala na všetko možné, pohmatala brucho a s predpisom na slaný roztok Kulíšek nás poslala domov so slovami, že máme ísť domov ležať, ešte aspoň tri hodiny nejesť, v pondelok navštíviť svoju pediatričku a dať jej správu, ktorú napísala. Tak som sa teda poďakovala, rozlúčila a vyšla som s malou a druhou, zdravou malou v kočíku na chodbu. V lekárni vedľa pohotovosti slaný roztok, ktorý nám dr. na pohotovosti predpísala nemali (mali len nevhodný pre deti v jej veku), tak som sa pobrala do inej lekárne, kde som ho chvalabohu, hoci za vyššiu cenu, než som predpokladala, dostala a šli sme domov. Myslela som si, že malej dám roztok a všetko sa polepší, no už časť "dám jej roztok" neprebiehala tak celkom podľa predstáv. Roztok jej, samozrejme, nechutil a to ho mala vypiť 1 dcl pohár. Prvý glg hneď vypľula so slovami: "Maminka, to je blé, to piť nebudem!", no podarilo sa mi do nej dostať ten pohár striekačkou na Nurofen. Po tých troch odporúčaných hodinách som jej podala ryžový vývar, ktorý však hneď vyvracala. V ten deň vyvracala všetky pokrmy, ktoré som do nej chcela dostať - maces, soletky, druhý vývar, dokonca aj vodu... Ďalší deň k tomu takmer súčasne aj kakala. V pondelok pediatrička pohmatala bruško, urobila výter zo zadku, vzala krv a poradila, aby sme podávali po lyžičkách vlažnú vodu, pretože jej prišlo, že je ľahko dehydrovaná. Akútny stav prešiel v utorok, keď som do nej vpratala misku čučoriedok. Vo štvrtok už nevracala, nemala hnačku, ale stále mala vysokú teplotu a v priebehu ďalších pár dní vyzdravela. Bola to zatiaľ naša najhoršia choroba, ktorú sme prežili.
2 ľudia považujú za užitočné

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke