Recepty

Tip na dobrý recept nikdy nie je zlý. Ak aj vaša rodina na otázku: "Čo by ste chceli jesť?" odpovedá: "Nám je to jedno!", je priam na nezaplatenie.

Inšpirujte sa videami z kuchyne Modrého koníka a nezabudnite napísať vašu skúsenosť, ako sa vám recept podaril.

Výživná hrášková polievka

  • (pre 5 osôb, príprava 15 minút, varenie 45 minút)

Potrebné suroviny:

500g kuracích krídel, nakrájaných na menšie časti
2 stredne veľké cibule, na jemno nasekané
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
2 bobkové listy
2 väčšie zemiaky, ošúpané a nakrájané
2 hrste čerstvého alebo mrazeného hrášku
Voda alebo vývar
Soľ, korenie
Olej alebo maslo

Fašírky

Fašírky sú ukážkové jedlo, ktoré si môžete pripraviť zo zásob rýchlo, jednoducho a vždy inak! Skrátka pomeľte všetko, čo doma máte. Výsledok bude geniálny, vaše chuťové poháriky zajasajú!

Potrebné suroviny:

Mäso (my sme použili bravčové pliecko, ale akékoľvek mäso, aké máte momentálne k dispozícii bude fungovať)
Kúsok syra
Šunka
Slaninka
Bylinky
1 vajce
Cibuľa a cesnak (dopredu opražené na oleji)
Soľ, korenie
Olej alebo maslo

Bublanina, muffiny, koláč a iné dobroty z 1 cesta?

Potrebné suroviny:

Suroviny pre 10 osôb, príprava 15 minút, varenie/pečenie 40 minút
5 - 6 (300g) vajec
300g alebo menej kryštálového cukru
150g mlieka
150g roztopeného masla + na vytretie formy
1 lyžica mletej škorice
300g preosiatej polohrubej múky + na vysypanie formy
1 vrecko kypriaceho prášku
Štipka soli
Zavárací pohár sterilizovaného ovocia (napr. višne)

Údené štamprlíky, zelená roláda, jabĺčkový zemiakový šalát.

Potrebné suroviny na zemiakový šalát

Nálev:
1 väčšia cibuľa
150ml vody
kopcovitá lyžička cukru
3 lyžice octu
kopcovitá lyžička soli

1kg šalátových zemiakov (typ “A”)
4 - 5 kusov sterilizovaných uhoriek
3 vajcia, uvarené natvrdo
2 mrkvy, nadrobno nakrájané a uvarené
1 konzerva sterilizovanej alebo hrsť mrazenej a prevarenej kukurice
2 stredne veľké jablká
2 - 3 lyžice majonézy
2 - 3 lyžice kyslej smotany
Nasekaná pažítka
Soľ, ocot, mleté čierne korenie (voliteľné)

Potrebné suroviny na pistáciovú roládu s bielou čokoládou

(8 porcií, príprava 25 minút, pečenie 5 minút)
Na cesto:
5 vajec
Malá hrsť čerstvého špenátu
5 lyžíc cukru
5 lyžíc polohrubej múky alebo 3 lyžice kukuričného škrobu
1 vrecko prášku do pečiva
2 lyžice ošúpaných a podrvených pistácií
Štipka soli
Plnka:
750g mascarpone alebo iného tučného mliečneho produktu (polotuhej až tuhšej konzistencie), pri izbovej teplote
100g bielej čokolády
Práškový cukor podľa chuti
Na dekoráciu
Podrvené pistácie
Biela čokoláda
Práškový cukor
Lístky mäty alebo medovky

Potrebné suroviny na poldecáky s údeným

  • (5 osôb, príprava 15 minút, varenie 15 - 120 minút)

350g údeného mäsa (ak chcete, uvareného)
250ml kyslej smotany
1 čerstvý alebo sterilizovaný chren
5 vajec uvarených (natvrdo alebo namäkko)
Čerstvý kôpor alebo pažítka
Soľ, korenie
Vývar z údeného, vychladnutý (voliteľné)

Recepty na cestoviny, ktoré zvládne aj amatér

Cestoviny uvarte v riadne osolenej vriacej vode podľa návodu. Voda má byť slaná minimálne ako polievka. Časť cestovinovej vody si po uvarení cestovín odložte bokom

Čistá paradajková omáčka:

Krátko povarte paradajkový pretlak dochutený soľou, korením, cukrom, bylinkami (oregano, bazalka, tymian) a bobkovým listom. Vložte cestoviny do hrnca s omáčkou, krátko prevarte, keď treba, pridajte pár lyžíc cestovinovej vody a trochu nastrúhaného parmezánu. Ihneď podávajte.

Zeleninová paradajková omáčka:

Nadrobno nakrájanú zeleninu, cibuľu a cesnak krátko osmažte na oleji na silnom plameni. Zalejte zeleninu paradajkovým pretlakom, dochuťte ho soľou, korením, cukrom a bylinkami a krátko povarte. Vložte cestoviny do hrnca s omáčkou, krátko prevarte, keď treba, pridajte pár lyžíc cestovinovej vody a trochu nastrúhaného parmezánu.

Zapekané cestoviny:

Zeleninovú paradajkovú omáčku premiešajte s uvarenými cestovinami a pár lyžicami cestovinovej vody, rozložte do zapekacej nádoby alebo na plech a navrch poukladajte kúsky syru mozzarella (alebo iného podľa dostupnosti). Zapečte v rúre s grilom na teplote cca. 230 - 250°C.

Carbonara:

Premiešajte žĺtky s nastrúhaným parmezánom a mletým čiernym korením. Na strednom plameni osmažte kúsky slaniny alebo dostupnej alternatívy (šunky, prosciutta). Vložte uvarené cestoviny aj s vodou k slanine a premiešajte. Panvicu odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
Do cestovín vmiešajte žĺtkovú zmes, vráťte panvicu na slabý plameň a pomaly zohrievajte. Žĺtky postupne začnú zahusťovať omáčku, ktorá obalí cestoviny. Ak treba, zrieďte omáčku pár lyžicami cestovinovej vody. Omáčka má byť polotekutá, lesklá a dobre držať na cestovinách.
Podávajte cestoviny posypané ďalším parmezánom a mletým čiernym korením.

Pesto:

Použite zakúpené alebo domáce pesto. Uvarené cestoviny jednoducho premiešajte v mise s pestom a pár lyžicami cestovinovej vody. Podávajte.
Domáce pesto:
V mažiari alebo v kuchynskom robote s nožmi nadrobno podrvte alebo posekajte cesnak, orechy (píniové alebo napr. kešu), olivový olej a nakoniec bazalku. Primiešajte do pesta nastrúhaný parmezán, trochu mletého korenie a soli podľa chuti.

Živánska v alobale na plechu, ktorú zvládne aj amatér!

Potrebné suroviny:

Rôzna koreňová zelenina, zemiaky, klobásy, slanina, paradajky, bylinky, morčacie alebo bravčové mäso, kyslá smotana.

Kokosové mlieko

Táto zdravá, bezmliečna/bezlaktózová a vegánska pochúťka nie je v obchode vôbec lacná, a popritom si ju doma zvládne za pár minút vyrobiť úplne každý. Potrebujete na to len pár bežných prísad. Mlieko sa perfektne hodí do kávy, ale aj do müsli a iných raňajkových cereálií, tiež na pečenie/do koláčov, do omáčok, kari a iného - skoro ako bežné mlieko.

Potrebné suroviny:

štipka soli
2 štipky cukru
2 PL oleja (ideálne kokosový, ale môžeš použiť akýkoľvek, čo máš doma)
1 pohárik (asi 2 dcl) strúhaného kokosu

ČO S TÝM:

  1. Vysyp sušený strúhaný kokos do vyššej nádoby.
  2. Zalej vriacou vodou (na pohárik kokosu cca liter, ale je na tebe, či chceš nápoj koncetrovanejší a pridáš menej vody, alebo menej koncentrovaný a pridáš viacej vody).
  3. Pridaj zvyšné ingrediencie: cukor, soľ, olej.
  4. Po chvíľke odstátia mixuj tyčovým mixérom. Ideálne je čo najdlhšie, ale minimum sú 2 minúty. Strúhaný kokos sa nikdy úplne nepomixuje, ale mixovaným sa z neho uvoľňujú mikročiastočky vrátane rastlinného tuku, ktoré ti vytvoria “mlieko”.
  5. Preceď aspoň 2x cez sitko. Ak chceš tekutinu čo najčírejšiu, môžeš aj cez filtračný papier napr. na kávu. Pomocou lievika dostaň do fľaše, alebo akejkoľvek inej nádoby.
  6. Po vychladnutí skladuj v chladničke a spotrebuj do pár dní. Nezľakni sa malých kúskov, kokosový tuk v chlade tuhne, a v horúcej vode/káve sa zasa roztopí. Okrem toho je zdravý a chutný.

TIP NA ZÁVER:
Alternatívne môžeš použiť napríklad mandle (tie nechaj pred mixovaním odstáť v horúcej vode trochu dlhšie, aspoň 20 min), prípadne ovsené vločky (tie naopak nechaj odstáť krátko a potom rovno mixuj).

Vývar inak - Oravský životabudič!

  • (osôb 8, príprava 20 minút, varenie 3 - 5 hodín)

VÝVAR:
1 - 2kg mäsa na vývar
0,5 - 2kg údeného mäsa (nemusí byť)
2 väčšie cibule, ošúpané a rozpolené
4 strúčiky cesnaku
Koreňová zelenina
1 lyžička celého čierneho korenia
4 guľôčky celého nového korenia
2 bobkové listy
Soľ

NA REZANCE:
2 väčšie múčne zemiaky, ošúpané
Polohrubá múka podľa potreby
Soľ

PRÍLOHA:
4 väčšie zemiaky, ošúpané
Čerstvý alebo sterilizovaný chren
Šťava z kvasenej kapusty alebo ocot

Tipy na zdravú a chutnú desiatu aj pre prieberčivé deti

TIPY NA DESIATU

  • jogurt s domácou piškótou
  • roláda z domácej piškóty, tvarohu a ovocia
  • vajíčková a sardinková nátierka
  • domáce pukance, popcorn (super k rozprávke)
  • nakrájané ovocie, v lepšie dni možno namočiť do horkej čokolády alebo osladeného jogurtu
  • kupované: želatínové cukríky, horká čokoláda, ovocie, alternatívne čipsy
  • mladé ovocie a zelenina v ľade (alebo do studenej vody a do chladničky) v horúce dni
  • pečené zemiaky s jogurtom
  • jogurtovo ovocné smoothie

Potrebné suroviny:

Domáca jednoduchá piškóta

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc jemného kryštálového alebo práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 5 lyžíc polohrubej múky alebo 3 lyžice kukuričného škrobu (alebo pudingu)
  • štipka soli

Zmrzlinový šmak

Základom tejto pochúťky sú banány. Vždy rozmýšľaš, čo s tými mäkkými staršími banánmi, a nakoniec ich natlačíš sama, aby sa nevyhodili? Tak tu je - delikátne - riešenie problému s výsledkom v podobe zmrzliny, ktorú budú chcieť všetci a ešte je aj zdravá a výživná.

A prečo šmak? Tak rýchlo hotové, zdravé, bohaté na proteíny aj vlákninu, BEZ KLASICKÉHO CUKRU - a popritom - bože, taká mňamka!

Potrebné suroviny:

  • 1-2-a viac ideálne prezretých banánov
  • jogurt, ale dá sa nahradiť aj smotanou, vegánskym jogurtom, a dokonca aj obyčajným mliekom
  • môže, ale nemusí byť: arašidové maslo (ak nemáš rada, nedávaj - dá sa namiesto toho pridať aj trocha kokosového oleja, alebo aj nič)
  • môže, ale nemusí byť: pohánkové, alebo iné vločky, prípadne semienka - čo máš doma a bude vnútri chrumkať
  • na dosladenie - trošku javorového sirupu (môžeš dať aj agávový, alebo trochu medu)
  • na dochutenie - oriešky (vlašské, kešu, mandle alebo iné, podľa chuti), tmavá čokoláda

Postup je jednoduchý:

Zmiešaj všetky ingrediencie - ručne, alebo použi šľahač na nízkych obrátkach. Alebo - náš vlastný lifehack - hoď všetko do pekárničky na chleba a nechaj len miešať (pozor, nepiecť). Po zmiešaní daj do silikónovej formy (akéhokoľvek tvaru) a šup do mrazničky. Po cca 2-3 hodinách môžte konzumovať a následne sa oblizovať 😉

Zmrzlinu vždy vyber pár minút dopredu, keďže nie sú pridané nijaké extra látky, v prvý moment bude tuhá. Najlepšie sa papá po pár minútach, ako je von z mrazáku.

Zmrzlinový šmak

Aj vy máte radi poctivú zmrzlinu a poctivý sorbet? Žiadne napodobneniny, zmrznutá čistá voda a “Éčka”… Pripravte si s nami rýchlo a ľahko vašu vlastnú zmrzlinu:

  • Salkovú straciatellu
  • Malinový sorbet
  • Jogurtový nanuk
  • Kávový nanuk.

Nie je to nič náročné! Plus, ako bonus, vás vaša rodina a návšteva nedajú za nič. Stačí ozdobiť kúskami ovocia, prípadne šľahačkou, a vytvoríte chutný a perfektne naservírovaný dezert.

Banánový chlebíček

Banány do chleba? Áno áno áno! Extrémne jednoduchý recept, kde všetko spolu "naháďžeš" - pokojne aj do pekárne na chleba, a necháš upiecť. Chutí naozaj každému, dá sa všemožne obmieňať (sušené ovocie, čokoláda, pečená jabĺčka s cukrom a škoricou) - fantázii sa medze nekladú. Výsledok je vždy mňam - máme odskúšaný aj bezlepkový. Rýchly, lacný, zdravý - lebo je v ňom len minumum cukru, a dá sa urobiť aj úplne bez cukru (sladkosť dodá sušené ovocie). Dole uvedené ingrediencie zapracujeme na cesto podľa videa a pečieme spolu na 200 ° C cca 30 minút.

Tento chlebík je tak dobrý, že ho doma robíme pravidelne (dá sa povedať 'každých pár dní') - a tiež sme sa prichytili, že kupujeme banány, aby sme ich podvedome "nechali zostarnúť" - len nech môžeme zasa urobiť banánový chlebíček.

Potrebné suroviny:

300 g múka hladká
1 prášok do pečiva
50 g cukor / sirup
1 ks vajce veľké (alebo dve menšie)
100 g maslo
150 ml jogurt, acidofilné mlieko, kokosové mlieko, alebo trocha oleja namiesto neho
1 - 2 banány (ak dáš iba jeden, tak daj radšej 2 vajíčka)
sušené ovocie: hrozienka, slivky, brusnice, papája, ananás, čo len máte radi
voliteľne - čokoláda strúhaná alebo nasekaná na kocky, na panvici opečené jabĺčka vo škoricu ...

TOP 5 raňajok, ktoré si zamilujete

Dá sa praženica pokaziť? Prečo soliť aj sladké jedlá? Prečo nevadí, ak necháme v ceste na lievance malé hrudky múky? V dnešnom videu sme si pre vás pripravili TOP 5 najchutnejších raňajok, ktoré určite poznáte, ale vďaka tipom a trikom nášho kuchára Ľuboša si ich môžete pripraviť ešte chutnejšie než obvykle. Prípadne sa môžete inšpirovať, čo rýchle a dobré ráno pripraviť celej rodine.

Vo videorecepte sme si uvarili:

  • krupicovú kaša z rôznych krupíc,
  • domáce chrumkavé müsli,
  • opečený domáci chlebík (najlepší je kváskový),
  • dokonalé miešané vajíčka / praženicu
  • lievance

Ázijské jedlo

Vianočka s petržlenom a klobáskou a vianočkové čipsy

Welsh - francúzska lahôdka z cheddaru a piva

Poznáš ‘Welsh’? Jasné, že je to anglické prídavné meno pre obyvateľa britského Wales-u, ale vedela si, že je to aj tradičný severofrancúzsky recept na rýchlu pochutinu z piva? Invázia severného Francúzska v 16. storočí priniesla nepokoje, ale po ukončení bojov ‘Angličania odišli, no Cheddar v krajine ostal’. A takýto malý zázrak sa tam dodnes servíruje doma, ale aj v pivárňach a bistrách.

Recept na Welsh, mimo Francúzska takmer nezmámy, ti prinášame ako inšpiráciu k nadchádzajúcemu Dňu otcov. Stačí skočiť do obchodu a kúpiť Cheddar (čo je základ tejto rýchlej pochutiny, ktorú budú /nielen/ tatíkovia milovať), pivko (no ktorý z nich by si nedal) a toastový chlieb. Šunku a horčicu s najväčšou pravdepodobnosťou doma máš - a tých pár minút, čo to zaberie, tomu stihneš venovať aj pri detičkách (odskúšané 😀).

Potrebné suroviny:

0,5 dcl piva
75-100g Cheddar nakrájaný na kocky (ideálne červený, ale aký dostaneš)
lyžica horčice
pár plátkov šunky
2 plátky chleba (ideálne toastový)

V toastovači - alebo na panvici - opeč chlieb. Najčastejšie sa používa toastový, ale my sme použili chlebík bezlepkový, doma upečený. Zozlatnuté plátky vlož do (menšej) zapekacej misy a polož na ne plátky šunky.

Približne pol deci piva - môže byť aj tmavé (ak použiješ viac syru, použi kľudne aj deci pivečka) zohrej v kastróliku. Primiešaj postupne syr Cheddar a hnetaj pri varení, nech sa rovnomrene rozpustí a nezhrčí sa. Pridaj lyžicu (klasickej) horčice. Zmes vylej do zapekacej misky, aby čo najviac pokryla chlebík.

Zapekaciu misu daj do rozohriatej rúry na prudko na gril. Piecť sa bude len pár minút, kým vrch neozlatne.

Hotovo! Môžeš podávať len tak; v bistrách ale bývajú aj variácie s hore položeným volským okom, hranolkami k tomu, prípadne pridať môžeš aj zdravší šalát. Nutnosťou je podávať k tomu zvyšné pivko 😉

Hodnotenia a skúsenosti s receptami

Priemerné hodnotenie:
Máš skúsenosť s receptami?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke