Plynatosť sa vytvára v črevách pri nadmernom hromadení plynov. Zdravý človek počas dňa nahromadí približne 1 až 2 litre črevného plynu. Nadmerná časť sa vstrebe a tá menšia odchádza z tela von. Plynatosť býva sprevádzaná bolesťou brucha alebo jeho kŕčmi.
Nadúvanie sa delí na:
Meteorizmus, alebo nadmerná plynatosť je nadmerné hromadenie plynov, ktoré vzniká v hrubom čreve. Neskôr sa prejavuje nadmerným únikom týchto plynov do okolia, tzv. flatulenciou.
Pocit plynatosti spôsobuje tiež mnoho ochorení, napr:
Typ potraviny | Rizikové potraviny | Vhodné potraviny |
---|---|---|
strukoviny | hrach, fazuľa, šošovica | --- |
zelenina | kapusta, cibuľa, cesnak, kel, karfiol, brokolica | paradajky, uhorky, červená repa, zemiaky |
ovocie | hrozno, slivky, hrušky, banány, hrozienka, orechy | grepy, jablká |
pečivo | biele alebo kysnuté | staršie tmavé pečivo, ryža |
slané potraviny | údeniny, zrejúce syry, korenené jedlá | chudé mäso, nízkotučné syry, jogurty so živou kultúrou |
bylinky a koreniny | --- | fenikel, kôpor, bazalka, aníz, rasca, tymian, oregano, zázvor, ligurček, mäta, harmanček |
nápoje | kyslé šťavy, sýtené nápoje, alkohol | neperlivá voda, bylinné a ostatné čaje |
Pacient sa cíti plný a nafúknutý. Nahromadený plyn v pečeni a hrubom čreve spôsobuje veľmi nepríjemné bolesti brucha.
Gastroenterológ odporučí pacientovi zlepšiť stravovacie návyky, vrátane väčšieho príjmu tekutín, ktoré napomôžu zmierniť početnosť plynatosti. Lekár spravidla vykoná pacientovi terapeutický test, počas ktorého sú pacientovi z jedálnička odstránené mliečne výrobky vrátane mlieka. Ak to na zmiernenie plynatosti nepomôže, sú postupne odoberané ďalšie nadúvajúce potraviny.
Ľudia by mali jesť pomaly a v pokoji, pretože keď sú v zhone a jedlo hltajú, prehĺtajú pri jedle tiež veľké množstvo vzduchu, ktoré napomáha ku vzniku nadúvania. Pri jedle by človek mal tiež veľmi dobre vnímať, že práve teraz prijíma potravu, neponáhľať a uvedomovať si, čo je. Okrem zmiernenia možného nadúvania to napomáha aj k lepšiemu stravovaniu ako takému. Mozog si veľmi dobre myšlienku prebiehajúceho stravovania spracuje a telo si z neho dlhšie čerpá energiu.
Počas nadúvania napomáhajú aj probiotiká, ktoré napomáhajú pri trávení a tiež pravidelné športovanie. Probiotiká by mali byť také, ktoré sa skladujú v chladničke a sú kombinované s prebiotikami.
Pri nadúvaní u detí sa odporúča piť feniklový čaj, masírovať bruško, na bruško prikladať nahriatu deku alebo plienku. Viac v samostatnom článku: Dojčenská kolika2
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu