Pekárenské výrobky sú potraviny vyrábané tepelnou úpravou rôzne tvarovaného cesta z mlynských obilných výrobkov, vody a iných zložiek podľa receptúry. Krájané pekárske výrobky prichádzajú na trh balené. Nebalený pekársky výrobok určený na predaj samoobslužným spôsobom sa musí ponúkať na predaj v zariadení s ochranným krytom. Obsahuje poučenie o tom, ako sa môže zákazník obslúžiť pri dodržaní zásad hygienického predaja.
Podľa zloženia a vlastnosti delíme pekárenské výrobky na
- chlieb - ide o pekársky výrobok s hmotnosťou viac ako 400 g nakyprený kvasom alebo droždím, krájaný a porciovaný môže vážiť menej,
- pečivo - je pekársky výrobok hladký, narezaný, posypaný, neposypaný, plnený, neplnený, potretý, nepotretý, nakyprený droždím alebo iným spôsobom,
- jemné pečivo,
- ostatné pekárenské výrobky.
Chlieb a bežné pečivo sú určené na spotrebu do 24 hodín. Nevyžaduje sa na nich uvedenie dátumu minimálnej trvanlivosti. Trvanlivý je chlieb, ktorého trvanlivosť je najmenej 21 dní.
Podľa množstva a druhu použitých múk a ostatných zložiek poznáme chlieb
- pšeničný - obsahuje najmenej 70 hmotnostných percent mlynských výrobkov zo pšenice z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov,
- ražný - obsahuje najmenej 70 hmotnostných percent mlynských výrobkov z raže z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov,
- pšenično-ražný alebo ražno-pšeničný,
- iný - viaczrnný, celozrnný, špeciálny.
Podľa použitých surovín poznáme pečivo
- vodové – pečivo bez prídavku tuku a cukru,
- tukové – s prídavkom najmenej 3 kg a najviac 10 kg tuku na 100 g múky, alebo 5 kg cukru na 100 g múky,
- mliečne – s prídavkom najmenej 1,7 kg mliečnej sušiny na 100 kg múky, menej ako 10 kg tuku
- ostatné.
Jemné pečivo členíme na
- jemné pečivo z kysnutého cesta, napríklad vianočka, závin, bábovka, brioška, tlačený
koláč,
- jemné pečivo z lístkového cesta 1. nekysnutého, 2. kysnutého (pľundrového), napríklad
croissant,
- jemné pečivo z chemicky kypreného cesta.
Viac o pekárenských výrobkoch na modrykonik.sk
Použité zdroje
- http://www.opotravinach.sk/sciences/view/OZNAČOVANIE pekárskych výrobkov
- http://www.zakonypreludi.sk/zz/2014-24
- http://www.vlastovicka.cz/sk/pekarina/detail/oznacovanie-potravin-oznacovanie-pekarenskych-vyrobk...