Pásomnica je bezstavovec, ktorý žije parazitickým spôsobom života. To znamená, že k svojmu prežitiu potrebuje tzv. hostiteľa, ktorý ju vyživuje, posilňuje a poskytuje jej vhodné prostredie k životu. Popísaných je 5 000 rôznych druhov pásomníc, pre ktoré sú hostiteľmi najmä ryby. Z lekárskeho hľadiska sú pre nás dôležité hlavne 2 druhy pásomníc - pásomnice hovädzie (tiež bezbranné, latinsky Taenia saginata) a pásomnice bravčové (po latinsky Taenia solium).
Pásomnica hovädzia má veľmi malú hlavu, veľkosti asi špendlíkovej hlavičky (cca 1 - 2 mm) a dorastá do dĺžky 4 - 9 metrov. Jej telo tvoria tzv. segmenty (jednotlivé články), ktoré sú zároveň domovom pre vajíčka pásomnice. Články, ktoré sú plné vajíčok sa od pásomnice odlúčia a z tenkého čreva hovädzieho dobytku (ktoré je pre ňu domovom) vychádza (spolu s exkrementami) von. Následne dochádza k tomu, že sú tieto vajíčka požité ďalším hovädzím dobytkom. Z týchto vajíčok sa potom v črevách kravy liahnu larvy, ktoré prenikajú stenou čreva a krvným riečiskom sa dostávajú do svaloviny, kde dospievajú na tzv. cysticerci. Tento typ pásomnice sa na človeka môže preniesť práve z nedostatočne tepelne upraveného alebo surového mäsa. Výskyt tejto pásomnice je častý najmä v Afrike, východnej Európe, južnej Amerike a Mexiku.
Pásomnica bravčová sa vyskytuje v Ázii, Rusku, východnej Európe a latinskej Amerike. Rovnako ako pásomnica hovädzia sa skladá z článkov a dorastá do dĺžky 2,5 - 3 metre. Jej hlavička je plná tzv. háčikov, ktoré jej pomáhajú držať sa v čreve svojho hostiteľa. Táto pásomnica sa vyskytuje najmä u ošípaných, ktoré sa môžu nakaziť z vody, pôdy alebo krmiva. Rovnako ako u pásomnice hovädzej sa dostanú larvy pásomnice bravčovej do jeho mäsa (svaloviny), kde dospejú na cysticerci. A práve z nedostatočne tepelne upraveného bravčového mäsa sa môže nakaziť aj človek.
Nákaza pásomnicou je zákerná hlavne v tom, že ju nemusia sprevádzať žiadne príznaky. Aspoň to väčšinou nie sú príznaky, ktoré by boli úplne jasné a ukazovali priamo na toto ochorenie.
Medzi prejavy môže patriť:
Práve odlúčené články v stolici, prípadne ich prítomnosť pri ritnom otvore dieťaťa vám pomôže napovedať, že sa skutočne jedná o pásomnicu. Akonáhle máte podozrenie, s návštevou lekára neotáľajte. Pre potvrdenie tohto ochorenia lekárom je nutné otestovať vzorku stolice. Reálne ho prezrieť, či obsahuje alebo neobsahuje články pásomnice.
Zbaviť sa pásomnice hovädzej nie je v tejto dobe nič zložité. Lekár vám predpíše konkrétne lieky (obvykle s obsahom paraziquantelu alebo niklosamidu). Tie narušujú "obal" pásomnice, ktorý ju chráni pred žalúdočnými šťavami a usmrtí ju. Pásomnica z tela vyjde so stolicou. To, že sa pásomnicou už nemusíte zaoberať, je samozrejme nutné potvrdiť. Po 2 - 3 mesiacoch vás lekár pozve znova na kontrolu vzorky stolice.
Liečba pásomnice bravčovej je rovnaká, ako je popísané vyššie. Môže byť ale aj o niečo zložitejšia v okamihu, keď sa larvy pásomnice dostanú z detského čreva do svalov, pľúc alebo mozgu. To má za následok rozvoj choroby, ktorá sa nazýva cysticerkóza. Larvy pásomnice v rôznych miestach tela môžu mať veľmi vážne následky - od zapríčinenia meningitídy, encefalitydy, vzniku ložísk na mozgu, ktoré môžu spôsobovať rozvoj epilepsie2. Našťastie je táto choroba u nás veľmi vzácna a takmer sa nevyskytuje.
Zabrániť tomu, aby váš drobček ochorel pásomnicou môžete veľmi ľahko. Stačí naozaj dobre dbať na to, aby ste servírovali správne tepelne upravené hovädzie a bravčové mäso. Za dostatočnú úpravu mäsa sa považuje teplota 70 ° C, ktorú má mäso aspoň 10 minút. V kľude môžete byť, ak používate bravčové a hovädzie mäso napríklad v omáčkach (mäso orestujeme a následne nechávate v omáčke prevariť, to totiž zvyčajne trvá dostatočne dlho). Zbystrite najmä v letných mesiacoch, kedy si s deťmi častejšie doprajete grilované dobroty. Tam často mäso negrilujete dostatočne dlhú dobu, aby sme ho nevysušili. V Českej republike navyše funguje plošná veterinárna kontrola pri spracovaní mäsa. Aj vďaka tomu je nakazenie pásomnicou veľmi ojedinelé.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu