Ovsené vločky majú sladkú chuť, ktorá ich robí favoritom medzi raňajkovými cereáliami. Pri spracovávaní ovsa sa len málokedy stane, že sú zo zrna odstránené otruby a klíčky. Z tohoto dôvodu je prakticky vždy zaručené, že pri konzumácii ovsených vločiek alebo múky, ide o celozrnnú potravinu.
Ovos je veľmi dobrým zdrojom mangánu, selénu, zinku, horčíka, fosforu a vlákniny.
Otázka bezpečnosti zaradenia ovsa pre pacientov s celiakiou4 je skúmaná a diskutovaná už aspoň dve desaťročia. Väčšina veľkých spoločností celiatikov a liečebných centier odporúča zváženie pridanie obmedzeného množstva ovsa do svojho jedálnička. Novodiagnostikovaným pacientom sa však neodporúča konzumovať ovos, kým ich celiakia nie je pod kontrolou (odozneli príznaky a výsledky krvých testov sú v poriadku). Po zaradení ovsa do stravy sa odporúča navštíviť 3-6 mesiacov neskôr. Okrem toho, celiatikom sa neodporúča jesť výrobky z ovsa, ak nie sú označené ako bezlepkové.
Najčastejšou výhradou proti konzumácii ovsa bola jeho kontaminácia lepkom pri zbere alebo jeho spracovaní. Dnes už sú však k dispozícii ovsené výrobky označené ako bezlepkové, ktoré nie sú kontaminované gluténom.
Niektorí celiatici však netolerujú ani bezlepkové ovsené vločky. Ovos síce neobsahuje glutén ako pšenica, raž alebo ovos. Obsahuje však podobný proteín avenín. Avenín je tolerovaný a netoxický pre veľkú väčšinu celiatikov. Menej ako 1% celiatikov malo imunitnú reakciu na avenín v dôsledku veľkého množstva ovsa v strave. Momentálne neexistuje spôsob ako dopredu určiť či jedinec bude mať imunitnú reakciu na avenín.
Odporúčaná denná spotreba ovsa by u dospelého celiatika nemala presiahnuť 50g denne, pre deti 25g denne.
S prísunom ovsených vločiek v strave, sa zvýši aj prísun vlákniny. Niektoré prejavy môžu byť prejavom zvýšeného príjmu vlákniny a nie rekaciou na ovos.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu