Ovsenou kašou sa živili už germánske kmene. Naši predkovia poznajú ovos už viac než 2000 rokov a v súčasnosti nepatrí medzi naše základné potraviny. Jedná sa o teplý, zvyčajne sladký pokrm z rozvarených ovsených vločiek a ďalších prísad - ovocie, orechy, kakao, škorica alebo iné korenie, tuk, sladidlo. Ovsenú kašu možno uvariť aj slanú so zeleninou.
Ovos ako taký je bezlepková obilnina. Často býva znečistený lepkom zo spracovania iných oblinín. Pre celiakov4 je možné kúpiť ovsené vločky certifikované ako bezlepkové (napr. značky Proven, Tilquhillie). Konzumáciu ovsenej kaše možno odporučiť kvôli obsahu vo vode rozpustných betaglukánov1.
Za hrsť rukou rozdrvených ovsených vločiek zalejeme 2 dcl mlieka, pridáme malú štipku soli a za stáleho miešania privedieme k varu. Spolu varíme asi 5 minút, miešame. Po 5tich minútach vmiešame do kaše za lyžicu domáceho džemu. Minútu povaríme a môžme podávať.
Kašu je možné pripraviť aj rýchlo, len bude mať o trochu horšie výživové vlastnosti. Tekutinu so soľou uveďte do varu, vsypte ovsené vločky, uvarte do mäkka a rozvarte na kašu. Do hotovej kaše je možné pridať ochucujúce prísady.
Ak sa rozhodnete ovsenú kašu kúpiť, pozor na to, aby obsahovala menej cukru a najviac ovocia. Každá rodina má svoje stravovacie návyky. Dôležité je, aby jedlo obsahovalo vyvážený prísun tukov, sacharidov a bielkovín. Nežiaduce sú tzv. rýchle cukry (sušienky, sladkosti). Dôležitý je pitný režim - najlepšie nesladený čaj, ovocná šťava.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu