Mandľové mlieko sa správne podľa slovenskej legislatívy označuje ako mandľový nápoj. V bežnej reči je zvyčajne používaný termín mandľové mlieko. Vyrába sa z mandlí a vody. Mandľovníky sú príbuzné slivkám, čerešniam, broskyniam a marhuliam. Jedná sa o ovocie s tenkou dužinou a tvrdou škrupinou, pod ktorou sa skrýva semeno - mandľa.
Mandľové mlieko nie je žiadnym novodobým vynálezom. V sérii kultúr je ako nápoj používané už po stáročia. Je alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na živočíšne mlieko1, pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy1, pre ľudí, ktorí živočíšne mlieko nepovažujú za zdravé a pre ľudí, ktorí nechcú konzumovať živočíšne mlieko z filozofických, náboženských či etických dôvodov (napr. pre vegáni). Mandľové mlieko je samozrejme nevhodné pre alergikov na mandle.
Aj ľudia, ktorí bežne pijú kravské alebo iné živočíšne mlieko, môžu oceniť inú chuť mandľového mlieka a spestriť si ním jedálniček. Jeho konzumáciu je možné kvôli obsahu aminokyseliny tryptofánu odporučiť napr. pri nespavosti. Nesladenému mandľovému mlieku niektoré zdroje pripisujú zásadotvorný vplyv v organizme. Doma vyrobené alebo kupované mandľové mlieko s vhodným zložením je možné podávať aj malým deťom od 4 až 6 mesiacov, používať ho na zapitie príkrmov1 a varenie kaše. Nie je vhodné ako plná náhrada materského mlieka, pretože neobsahuje všetky potrebné živiny. Ak už dieťa papá dostatočne a pestro, je možné ho rovnako ako ostatné rastlinné mlieka (okrem sójového) používať na pitie. Druhy obohatené vápnikom vo forme rias je možné podávať deťom od 10. mesiaca.
Pestovanie vyšľachtených mandľovníkov (Prunus amygdalus dulcis) je preukázané už v dobe 3000 až 2000 rokov pred naším letopočtom v oblasti Blízkeho východu.Vďaka Hodvábnej ceste sa čoskoro rozšírili na území dnešnej Číny, Indie, strednej Ázie a Grécka. Potom vďaka obchodným stykom postupne aj do celej oblasti okolo Stredozemného mora. Ich príchod do oblasti Španielska a Portugalska sa dátuje do polovice 8. storočia nášho letopočtu.
Mandľové mlieko bolo bežne konzumované už v starovekom Ríme. Tiež bolo na rozdiel od nepravidelne dostupného a v tej dobe neuchovateľného kravského mlieka pomerne bežnou súčasťou stredovekej stravy. Zo 14. storočia sa zachovalo viacero receptov využívajúcich mandľové mlieko. V 18. storočí boli mandľovníky dovezené do Kalifornie a v jej vnútrozemí sa im darí veľmi úspešne pestovať dodnes. Až po 18. storočí s rozmachom konzumácie kravského mlieka začalo mandľové mlieko z európskych jedálničkov ustupovať. V súčasnosti sú najväčšími producentmi mandlí USA (Kalifornia), Španielsko, Taliansko, Maroko, Sýria, Irán, Afganistan, Turecko, Tunisko, Alžírsko a tiež Austrálie a JAR. Pestujú sa aj v Českej republike. Konzumácia mandľového mlieka znova naberá na popularite. Pomerne obľúbené je v USA.
Jeden hrnček mandľového mlieka obsahuje asi 1 až 1,5 g bielkovín a 2,5 až 3 g tukov, teda menej bielkovín ako živočíšne mlieka. Tuky sú tvorené predovšetkým omega - 3 - mastnými kyselinami. Mandľové mlieko neobsahuje laktózu a cholesterol. Obsahuje vlákninu, vrátane probiotickej (podporujúca rast probiotík3). Mandľové mlieko je tiež dobrým zdrojom aminokyseliny tryptofánu, vitamínov E, B1, B2, kyseliny listovej 1, horčíka, selénu, mangánu, zinku, draslíka, železa, fosforu, medi a vápnika. Niektoré zdroje uvádzajú zásadotvorné pôsobenie nesladeného mandľového mlieka v ľudskom tele.
Kúpiť sa dajú mandľové mlieka tekuté alebo balené v tetrapakových krabiciach. Ďalej sušené - obohatené vápnikom. Tekuté mandľové mlieka je možné kúpiť aj sladené, ochutené. V ponuke sú aj ryžovo - mandľové a mandľové "smotany" na varenie.
TIP: Dobre vytlačenú mandľovú drť zvyšnú po výrobe mlieka možno použiť na prípravu dezertov, sušienok, múčnikov či nátierok alebo dať do kaše.
TIP: Ak pri výrobe mandľového mlieka použijeme menšie množstvo vody, získame náhradu kravskej smotany na varenie.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu