Lactobacillus bulgaricus je jediné probiotikum3 pomenované podľa národa a geografickej oblasti. Lactobacillus bulgaricus má rastlinný pôvod a je izolovaný iba zo zelených rastlín žijúcich na území Bulharska. V akýchkoľvek iných regiónoch sveta Lactobacillus bulgaricus začne samovoľne mutovať a zastavuje svoju reprodukciu.
Známy ruský vedec Iľja Mečnikov - jeden zo zakladateľov modernej imunológie a držiteľ Nobelovej ceny - spojil dlhovekosť bulharských ľudí s konzumáciou jogurtu. V danom období tvorili až 4% celkovej populácie Bulharov ľudia, ktorí sa dožívali viac ako 100 rokov. Tak isto uvádza, že u týchto ľudí sa zriedkavo objavuje rakovina a celkový počet chorých ľudí je veľmi nízky.
Podľa Mečnikova je starnutie výsledkom črevných hnilobných procesov, ktoré produkujú toxické látky v črevách a intoxikujú tak ľudský organizmus. Na zabránenie hnilobných procesov odporúčal konzumáciu jogurtov a iných výrobkov s kyselinou mliečnou. Ako príklad takejto správnej životosprávy uvádza Bulharov, ktorých strava je takto obohatená každý deň.
V roku 1905 bulharský fyzik Dr. Stamen Grigorov objavil Lactobacillus Bulgaricus vo všetkých bulharských mliečnych produktoch.
V porovnaní s inými laktobacilmi, Lactobacillus bulgaricus produkuje D mínus (-) mliečnu kyselinu, ktorá má silné proti mikróbne, proti rakovinové, anti arteriosklerotické, anti alergické a antioxidačné účinky. Lactobacillus bulgaricus sa rozmnožuje v symbióze s druhým rastlinným probiotikom, s bunkami Streptococcus thermophilus.
Ich spoločný vývoj vedie v prirodzenej podpore a intenzifikácií ich pozitívnych efektov. Pokiaľ sa požíva orálne, rastlinné probiotiká Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus urýchľujú rast buniek Lactobacillus acidophilus, ktorý sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Lactobacillus Acidophilus sa veľmi ťažko rozmnožuje samostatne, jeho bunky ľahko odumierajú a nedosahujú tak množstvo potrebné pre človeka. Symbióza ako táto sa taktiež odohráva medzi prírodnými probiotikami a bifidobaktériami. Požívané spolu so stravou alebo v strave s pomocou laktobacilov sa následne rozmnožujú v tele a tak dosahujú počet dostatočne vysoký pre ľudský organizmus.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu