Cibuľový čaj je stálicou medzi receptami z prírodnej lekárne2. Cibuľa je známa viacerými priaznivými účinkami na naše zdravie. Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínov B1, B2, provitamínu A, obsahuje aj zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru a kyselinu askorbovú. Má protizápalové a antibakteriálne účinky, bojuje proti voľným radikálom a tým pomáha podporovať imunitný systém, pôsobí močopudne a prospieva krvotvorbe. Okrem toho síra obsiahnutá v cibuli pomáha znižovať vysoký krvný tlak1, normalizovať hladinu cholesterolu. Chróm v cibuľke pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. O cibuli sa tiež hovorí v súvislosti s protirakovinovými účinkami, čo je naozaj silný dôvod, prečo túto zeleninu pravidelne konzumovať.
Navyše, cibuľa je výborným liekom pri prechladnutí a kašli. Cibuľový čaj pomáha na neutíchajúci kašeľ a zároveň pomáha odstraňovať hlienové nánosy pri nádche.
Očistenú cibuľu pokrájame na štvrťky. V hrnčeku ju zalejeme vriacou vodou. Pridáme hŕstku majoránky, necháme lúhovať asi 10 minút. Čaj precedíme, osladíme s medom. Pije sa 3 - 4x denne.
Náš tip: K cibuli pridajte na tenké plátky nakrájané jablká. Dodajú čaju príjemnejšiu chuť a stane sa tak lákavejším aj pre deti.
Rovnako známy ako čaj je aj druhý variant cibuľového lieku - sirup. Tejto medicíne našich starých materí sa oplatí venovať pozornosť. Cibuľový sirup je alternatívou „lekárenských“ prípravkov proti kašľu" a často prvou voľbou tehotných žien, ktoré si často počas choroby musia poradiť bez farmaceutík.
Sirup je potrebné pripravovať každý deň čerstvý a to tak, že jednu väčšiu cibuľu nakrájame na kolieska a ukladáme do väčšej sklenej nádoby (väčšej šálky alebo misky) tak, že každé koliesko cibule zalejeme 1 polievkovou lyžicou medu (možno ho nahradiť aj cukrom). Takto pokračujeme až po posledné koliesko cibule a necháme 2-3 hodiny odstáť. Zmes pustí šťavu a takto pripravený sirup užívame viac krát denne.
Náš tip: K cibuli pridajte na plátky nakrájaný citrón a medzi plátok cibule a med pridajte aj koliesko citróna.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu