Antioxidanty

Antioxidanty sú látky chrániace telo pred oxidáciou. Bunky spotrebou kyslíka vytvárajú voľné radikály - atómy alebo skupiny atómov s nepárnym počtom elektrónov. Ich aktivita, tzv. oxidačný stres, sa prejavuje ako dominový efekt. Môžu napádať dôležité zložky buniek DNA alebo membrán.

Bez prítomnosti antioxidantov môžu voľné radikály spôsobiť

  • Alzheimerovu chorobu,
  • predčasné starnutie,
  • šedý zákal,
  • srdcové choroby,
  • cukrovku,
  • Parkinsonovu chorobu,
  • poruchy fungovania vnútorných telových systémov,
  • rakovinu.

Najznámejšie antioxidanty

  • Vitamín A a kartenoidy - žltý melón, broskyne, marhule, mrkva, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľa.
  • Selén - fajčiari mäso, cesnak, ryby, morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia.
  • Flavonoidy - čaj, citrusy, červené víno​​, cibuľa, jablká.
  • Vitamín C - listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango, citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica.
  • Vitamín E - oriešky, semienka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň.
  • Polyfenoly - tymián, oregano.

Prírodnými antioxidantmi sú tokoferoly (E 306 - E 309). Nachádzajú sa v orechoch, slnečnicových semenách, sójových a kukuričných klíčkoch.

Najdôležitejšie umelo vytvorené antioxidanty patria do skupiny galátov (E 310 - E 312).

Strava bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie je prirodzeným a ľahko dostupným zdrojom antioxidantov. Dôležité je množstvo a aj výber antioxidantov. Strava musí obsahovať selén, železo, mangán a zinok.

Antioxidanty a prevencia rakoviny

Existuje asi 100 druhov rakoviny. Ide o skupinu mnohých podobných chorôb. Ak bunky stratia schopnosť kontrolovať svoj ​​rast, môžu sa rýchlo deliť bez akéhokoľvek poriadku. To vedie k vytvoreniu nadmerného množstva tkaniva - nádoru.
Spoznáme dva druhy nádorov:

  • Benígne nádory - nie sú rakovinové, nešíri sa, väčšinou sa dajú chirurgicky odstrániť, neopakujú sa.
  • Malígne nádory - sú rakovinové, prenikajú do okolitých tkanív a ničí ich.

Voľné radikály spôsobujú mutáciu buniek a potláčajú prvky imunitného systému a deaktivujú telesnú ochranu proti rakovine. Antioxidanty môžu redukovať možnosť tvorby metastáz a posilňovať imunitný systém.

Antioxidačné nutrienty chránia proti rakovine:

  • Posilňovaním telesného imunitného systému - je schopný zničiť zmutované bunky, než sa stanú rakovinovými.
  • Obmedzením schopností, rakovinových buniek "nalepiť sa" na ďalšie orgány a žľazy a vytvárať tak metastázy.
  • Ničením voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu.

Antioxidanty a starnutie

Počas starnutia sa znižuje počet zdravých buniek v tele a pribudnú mnoho buniek nezdravých. Ide o stratu schopnosti tela reagovať na zmenené požiadavky a stres. Antioxidanty môžu predĺžiť život, a to ako jeho kvalitu, tak jeho dĺžku.

Viac o antioxidantoch na modrykonik.sk

Použité zdroje

  1. http://www.sportujeme.sk/fitness/antioxidanty-1-cast
  2. https://web.archive.org/web/20131104073405/http://www.premierantioxidant.sk/co-su-antioxidanty
  3. http://primar.sme.sk/c/5389021/antioxidanty-su-dolezite-pre-zdravie-aj-krasu.html
  4. https://web.archive.org/web/20140603022550/http://www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/antioxidanty...

Hodnotenia a skúsenosti s antioxidantami

Máš skúsenosť s antioxidantami?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke