Antioxidanty sú látky chrániace telo pred oxidáciou. Bunky spotrebou kyslíka vytvárajú voľné radikály - atómy alebo skupiny atómov s nepárnym počtom elektrónov. Ich aktivita, tzv. oxidačný stres, sa prejavuje ako dominový efekt. Môžu napádať dôležité zložky buniek DNA alebo membrán.
Bez prítomnosti antioxidantov môžu voľné radikály spôsobiť
- Alzheimerovu chorobu,
- predčasné starnutie,
- šedý zákal,
- srdcové choroby,
- cukrovku,
- Parkinsonovu chorobu,
- poruchy fungovania vnútorných telových systémov,
- rakovinu.
Najznámejšie antioxidanty
- Vitamín A a kartenoidy - žltý melón, broskyne, marhule, mrkva, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľa.
- Selén - fajčiari mäso, cesnak, ryby, morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia.
- Flavonoidy - čaj, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká.
- Vitamín C - listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango, citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica.
- Vitamín E - oriešky, semienka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň.
- Polyfenoly - tymián, oregano.
Prírodnými antioxidantmi sú tokoferoly (E 306 - E 309). Nachádzajú sa v orechoch, slnečnicových semenách, sójových a kukuričných klíčkoch.
Najdôležitejšie umelo vytvorené antioxidanty patria do skupiny galátov (E 310 - E 312).
Strava bohatá na čerstvú zeleninu a ovocie je prirodzeným a ľahko dostupným zdrojom antioxidantov. Dôležité je množstvo a aj výber antioxidantov. Strava musí obsahovať selén, železo, mangán a zinok.
Antioxidanty a prevencia rakoviny
Existuje asi 100 druhov rakoviny. Ide o skupinu mnohých podobných chorôb. Ak bunky stratia schopnosť kontrolovať svoj rast, môžu sa rýchlo deliť bez akéhokoľvek poriadku. To vedie k vytvoreniu nadmerného množstva tkaniva - nádoru.
Spoznáme dva druhy nádorov:
- Benígne nádory - nie sú rakovinové, nešíri sa, väčšinou sa dajú chirurgicky odstrániť, neopakujú sa.
- Malígne nádory - sú rakovinové, prenikajú do okolitých tkanív a ničí ich.
Voľné radikály spôsobujú mutáciu buniek a potláčajú prvky imunitného systému a deaktivujú telesnú ochranu proti rakovine. Antioxidanty môžu redukovať možnosť tvorby metastáz a posilňovať imunitný systém.
Antioxidačné nutrienty chránia proti rakovine:
- Posilňovaním telesného imunitného systému - je schopný zničiť zmutované bunky, než sa stanú rakovinovými.
- Obmedzením schopností, rakovinových buniek "nalepiť sa" na ďalšie orgány a žľazy a vytvárať tak metastázy.
- Ničením voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu.
Antioxidanty a starnutie
Počas starnutia sa znižuje počet zdravých buniek v tele a pribudnú mnoho buniek nezdravých. Ide o stratu schopnosti tela reagovať na zmenené požiadavky a stres. Antioxidanty môžu predĺžiť život, a to ako jeho kvalitu, tak jeho dĺžku.
Viac o antioxidantoch na modrykonik.sk
Použité zdroje
- http://www.sportujeme.sk/fitness/antioxidanty-1-cast
- https://web.archive.org/web/20131104073405/http://www.premierantioxidant.sk/co-su-antioxidanty
- http://primar.sme.sk/c/5389021/antioxidanty-su-dolezite-pre-zdravie-aj-krasu.html
- https://web.archive.org/web/20140603022550/http://www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/antioxidanty...