Alergia na sóju je imunitná reakcia organizmu na niektorú z bielkovín sójových bôbov. Môže sa prejavovať jedným, alebo kombináciou viacerých príznakov zo širokej škály kolík2, bolesti brucha, hnačky, zápchy, zvracania, gastroezofageálneho refluxu3, hlienu v stolici alebo krvi v stolici, ekzému26, žihľavky, opuchov, astmy, nechutenstva1, nepriberania, chudokrvnosti, nepokoja, porúch spánku a správania.
Alergia na sóju je svetovo jednou z najpočetnejších potravinových alergií. Postihuje až 5% malých detí (detí do 3 rokov). V súvislosti s množstvom skonzumovanej sóje je alergia na sóju najbežnejšou potravinovou alergiou v Ázii. U nás jej výskyt rastie a v súčasnosti zaujíma štvrtú priečku medzi alergiami na potraviny.
Alergia na sóju môže byť typu IgE (kedy sa v tele tvoria špecifické IgE protilátky), alebo typu non - IgE (alergická reakcia prebieha inými mechanizmami imunitného systému). Non - IgE typ nemožno dokázať krvnými testami. Nemusia sa prejaviť ani reakcie pri kožných testoch. Testy špecifických IgE protilátok sú obzvlášť u malých detí spoľahlivé nanajvýš na 50 %. Môžu vychádzať falošne pozitívne, kedy sa v krvi nachádzajú špecifické IgE protilátky proti sóje, ale reálne k alergickej reakcii na ňu nedochádza. Môžu ale vychádzať predovšetkým falošne negatívne, kedy sa v krvi špecifické IgE protilátky nenachádzajú. K alergickej reakcii po požití sóje dochádza inými mechanizmami imunitného systému (non - IgE alergie). Jedná sa spravidla o neskoré reakcie (v rádoch aj dní po zjedení sóje). Jedinou spoľahlivou diagnostickou metódou je teda eliminačný - expozičný test ( viac o ňom nájdete v článku o potravinových alergiách).
Pomerne častý je súbeh alergie na sóju s alergiou na živočíšne mlieka (kravské, kozie mlieko, ovčie mlieko - z dôvodu podobnosti bielkovín). Vo väčšine prípadov aj sóji príbuzný karob (svätojánsky chlieb alebo tiež rohovník - obsahujú ho aj AR umelé mlieka, Nutriton, kaše Nestlé Sinlac a kaše Nutrilon allergy care. Obe tieto kaše sú nevhodné aj pre vysoký obsah cukru, a to nielen pre alergikov). Možný je aj súbeh s reakciami na iné strukoviny vrátane arašidov, arabskú gumu a gumu guar.
Liečba spočíva v dodržiavaní bezsójovej diéty. Na pitie a varenie je možné používať iné rastlinné mlieka alebo živočíšne. Ak je dieťa dojčené11, diétu často musí držať aj mamička. Ak dieťa dostáva umelé mlieko, sú zvyčajne bežné HA UM kontraindikované (okrem bielkoviny kravského mlieka zvyčajne obsahujú aj sójový lecitín). Je potrebné prejsť na UM5 s plne štiepenou bielkovinou kravského mlieka (Nestlé Althéra, Nestlé Alfaré, Nutrilon allergy care, Nutrilon allergy digestive care), alebo UM vyrobené z voľných aminokyselín (alfamino, Neocate).
Bielkoviny sóje sú termostabilné alergény. Ich alergénny potenciál sa varom znižuje len minimálne. Doporučené je každý deň podávať probiotiká3 a dbať na zdravé črevá (obmedziť živočíšne mlieka aj keď osoba nie je na ne alergická, sladké a lepok).
Počas diéty je potrebné vyhýbať sa sóji vo všetkých jej formách. Bielkoviny sa nachádzajú v sójových bôboch a bôboch edamame ako takých a všetkých sójových výrobkoch - sójovom mlieku, sójových jogurtoch, "syroch" a nátierkach, sójovom "mase" (textúrované sójové bielkovine), sójovom "tvarohu" okara, tofu, tempehu, natto, miso a sójovej omáčke (vrátane shoyu a tamara).
Sójové bielkoviny môžeme nájsť ale aj v ostatných potravinách, je preto nevyhnutné čítať zloženie všetkých potravín a kozmetiky (aj tá totiž môže obsahovať sóju alebo jej zložky). Stopy sójových bielkovín je možné vzhľadom k výrobnému postupu nájsť aj v sójovom lecitíne, glutamáte sodnom a v sójovom oleji. Tieto zložky sa veľmi často vyskytujú v potravinách, kozmetike, liečivách a potravinových doplnkoch.
Copyright © 2002 Lippincott Williams & Wilkins Used with permission.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu