Alergia na potraviny čiže potravinová alergia je príčinou anafylaxie. Vystupňovaná celková reakcia organizmu, ktorá ohrozuje život sa nazýva anafylaktickým šokom1. Ak reakcia nie je vyvolaná pravou alergickou reakciou, ide o pseudoalergiu. Je vyvolávaná potravinami, ktoré majú väčší obsah histamínu.
Klinické prejavy potravinovej alergie
- Nechutenstvo, vracanie, hnačka, pálenie záhy, afty3, mapy na jazyku, neprospievanie, brušné koliky.
- Orálny alergický syndróm - opuch a začervenanie okolo pier, svrbenie pier, ústnej dutiny a škriabanie v krku.
- Kožné prejavy - opuchy tváre a iných častí tela, svrbenie, atopický ekzém26, žihľavka.
- Prejavy na dýchacích cestách - kašeľ, astma, kýchanie, upchatie nosa, svrbenie nosa.
- Anafylaktická reakcia - nevoľnosť, sčervenenie pokožky, samovoľný odchod stolice, pomočenie, svrbenie, zhoršené dýchanie, búšenie srdca, pocit strachu, točenie hlavy.
- Cvičením indukovaná anafylaktická reakcia - od 30 min až 4 - 6 hodín po požití alergickej potraviny a súčasnej fyzickej aktivite.
Najčastejšie potraviny, spôsobujúce alergické rekcie
Najčastejšími potravinami, ktoré spôsobujú alergické reakcie u detí sú mlieko, vaječný bielok, arašidy, orechy, sója, pšenica.
- Kravské mlieko1 - ide o najrozšírenejšiu alergiu u detí do troch rokov. Výskyt: mlieko, mliečne produkty, pečivo, údeniny, hotové jedlá.
- Vaječný bielok - táto alergia mizne vo veku 5 - 7 rokov a má kožné prejavy. Výskyt: vajcia, majonéza, pečivo, zmrzlina, údeniny, omáčky, polievky.
- Jablko - skrížená reakcia na orechy, mrkvu, zemiak
- Banán - alergia sa často vyskytuje u pacientov s alergiou na latex a na peľ. Skrížená reakcia je s uhorkou a melónom
- Zeler - patrí medzi najčastejšie príčiny smrti u pacientov aj spolu a arašidmi-
- Med - u alergikov na peľ a osôb alergických na uštipnutie včelou.
- Ryby - morské ryby sú častejšími príčinami alergií
- Arašidy - tuk sa pridáva do mnohých potravín na zahustenie. Na vyvolanie reakcie stačí aj zvyšková stopa alergénu.
- Sója
Prevencia potravinovej alergie
- dojčenie prvých 6 mesiacov života dieťaťa
- prikrmovanie pevnými jedlami až od 6 mesiacov
- vajíčka až od 12 mesiacov
- orechy, morské plody, ryby od 24 mesiacov
- pre- a probiotické3 kultúry ako doplnky výživy
Viac o alergii na potraviny na modrykonik.sk:
Použité zdroje
- http://www.prealergikov.sk/texty/potravinova-alergia.html
- http://primar.sme.sk/c/4116421/potravinova-alergia.html