Konzumácia syrov v tehotenstve je dôležitá kvôli vysokému obsahu vápnika. Ten je okrem iného dôležitý aj pre vývin plodu a stav jeho kostí. Pokiaľ nemá žena v tehotenstve dostatočný príjem vápnika, začne sa vápnik uvoľňovať z jej zásob a môže tak dôjsť k osteoporóze. U dieťaťa sa tým zvyšuje riziko vzniku zubného kazu.
Počas tehotenstva by sa mali ženy vyvarovať niektorým syrom, ktoré môžu zapríčiniť vznik rôznych baktérií. Napr. listerióza môže ohroziť plod. V prípade, že žena ochorie listeriózou, spravidla sa u nej objavia príznaky podobné chrípke. Listerióza môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ktoré môžu viesť až k potratu3.
Plesňových syrov by sa nemali ženy počas tehotenstva báť, ale ich denný príjem by nemal byť vyšší ako 150 g denne. Zvýšená konzumácia syrov s plesňou je pre ženu nebezpečná. Tieto syry môžu produkovať jedy (mykotoxíny), ktoré sú pre plod veľmi nebezpečné. Mykotixiny, ktoré sú pre tehotnú ženu a plod ďaleko nebezpečnejšie sa môžu objaviť aj v plesnivom pečive, orieškoch, marmeláde alebo v hnijúcom ovocí. Takto závadné potraviny by mali byť ihneď celé zlikvidované (vyhodené). Nie je postačujúce, keď sa odstráni, alebo odkrojí iba viditeľne nakazená časť. Pleseň sa objavuje v celej potravine, nie len v jej viditeľnej časti.
Tehotné ženy by sa mali vyhnúť konzumácii hermelínu a nivy. Tieto syry podporujú vznik mykóz a kvasiniek, ktoré môžu zapríčiniť nepríjemné problémy.
Bryndza je syr symbolizujúci slovenskú kuchyňu. Vďaka vysokého obsahu mliečnych baktérií je výživnejšia ako probiotické jogurty. Bryndza je bohatá na bielkoviny, minerály, vitamíny (hlavne A a D) a kyselinu listovú. Napomáha pri trávení a pri zažívacích problémoch, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Ďalej slúži ako prevencia pred osteoporózou či rakovinou hrubého čreva. Napomáha pri cukrovke, alergiách1 a pri problémoch s rednutím kostí.
Pri výrobe bryndze je do procesu zahrnuté aj nepasterizované mlieko, z ktorého sa následne vyrába ovčí syr. Ten je jednou z najdôležitejších potravín pri výrobe bryndze. Z tohto dôvodu nie je vhodné konzumovať bryndzu v tehotenstve, pretože imunita tehotnej ženy je oslabená a mohlo by dôjsť k listerióze.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu