Plynatosť v tehotenstve je predovšetkým spôsobená rastúcou hladinou hormónu progesterónu v tele tehotnej ženy. Tento hormón spôsobuje znížené napätie črevnej steny, čo vyvoláva spomalenie pohybu potravy v črevách. Pomalšie prehľadávanie potravy tráviacim traktom umožňuje kvalitnejšie a lepšie vstrebávanie živín. Horšou stránkou tejto veci sú potom problémy1 s tým spojené. Jedná sa najmä o nadúvanie a zápchu3.
Plyny v črevách sú prakticky vedľajším produktom činnosti črevných baktérií, ktoré majú za úlohu dokončiť proces začatý príjmom potravy, teda v žalúdku a v tenkom čreve. Nadúvanie sa spravidla zhoršuje úmerne s postupujúcim tehotenstvom, kedy rastúca maternica vyvíja tlak na žalúdok, čím ho posúva stále vyššie.
Preventívne opatrenia proti nadúvaniu v tehotenstve
- Najdôležitejšie je vyhnúť sa zápche. Ak k nej dôjde, pohyb potravy a taktiež čriev je výrazne spomalený, čo veľmi prispieva k vzniku nadúvania. Viac v samostatnom článku Zápcha v tehotenstve3.
- Jesť menšie porcie viackrát za deň.
- Dbať na dostatok tekutín.
- Bezprostredne po jedle si neľahnúť. S odpočinkom je vhodné počkať 1 - 2 hodiny.
- Nepiť sýtené nápoje.
- S mierou si dopriať potraviny, ktoré sú pre svoje nafukovacie účinky známe - strukoviny, cibuľová zelenina, hlúbová zelenina.
- Dôležitý je tiež dostatok pohybu, napríklad vo forme každodennej prechádzky.
Liečba
Nadúvanie v tehotenstve si obvykle špeciálnu liečbu nevyžaduje. Ak je nadúvanie sprevádzané ďalšími nepríjemnými ťažkosťami ako je bolesť bruška, nevoľnosť, zápcha, hnačka alebo dokonca krv v stolici, je vhodné obrátiť sa na lekára.
Nadúvanie je možné zmierniť voľnopredajnými prípravkami. O ich užívaní by sa mala nastávajúca mamička vždy poradiť s lekárom. Niektoré z prípravkov pre obmedzenie nadúvania nie sú vhodné pre tehotné ženy.
Ktoré potraviny áno a ktoré radšej s mierou
Je všeobecne známe, že jedálniček nastávajúcej mamičky by mal byť pestrý a pri sklonoch k nadúvaniu je potrebné ho upraviť.
Vhodné potraviny
- ovocie a zelenina - paradajky, uhorky, zemiaky, červená repa, jablká, grepy,
- chudé mäso,
- syry s nižším obsahom tuku,
- jogurty a mliečne zakysané výrobky, ktoré obsahujú živé kultúry,
- pečivo radšej staršie a tmavé, celozrnné,
- korenie a bylinky - kôpor, fenikel, rasca, aníz, oregano, zázvor, mäta, ligurček,
- nápoje - nesýtená voda, čaj.
Potraviny spôsobujúce nadúvanie
- strukoviny - šošovica, fazuľa, hrach,
- zelenina - cibuľa, cesnak, kapusta, karfiol, brokolica, kel,
- ovocie - hrušky, slivky, orechy, hrozno, banány,
- čerstvé biele pečivo, kysnuté buchty a koláče,
- príliš slané a korenené potraviny - zrejúce syry, údeniny,
- nápoje - sýtené nápoje, kyslé džúsy a šťavy, alkohol (alkohol by tehotná žena nemala piť vôbec - viď. Hlavný článok Alkohol v tehotenstve).
Viac o plynatosti v tehotenstve na modrykonik.sk
Použité zdroje
- https://web.archive.org/web/20160323221931/http://www.bonella.cz/prubeh-tehotenstvi/nadymani-v-te...
- http://nadymani-plynatost.cz/nadymani-plynatost.html
- http://www.rodicka.cz/nadymani-a-plynatost-lze-trochu-zmirnit-pohybem-a-vyberem-stravy/