Kontext:
Perties sú prvé menštruačné nohavičky, ktoré som vyskúšala. Predtým som používala bežné tampóny a vložky.
Mám veľmi silnú menštruáciu, aj keď po pôrode je to stále také rozkývané, ale boli časy, že som v škole utekala na WC po každej hodine, lebo aj 45 minút bolo veľa na jednu vložku v najsilnejšie dni. S tampónmi lepšie, v poslednej dobe som zvykla nosiť aj tampón aj vložku naraz, v noci len vložky z hygienických dôvodov.
Hľadala som primárne riešenie na noc, lebo ma nebavilo spať na uteráku ani stále prať plachty, chránič matraca a čistiť matrac. Takže som si tu na MK pozerala hodnotenia menštruačných nohavičiek, a najlepšie mi vyšli z toho perties bathory, takže som rovno objednala. Neskôr som doobjednala ešte ďalšie kusy aj plavky a plánujem sa úplne zbaviť vložiek a prejsť len na nohavičky.
Recenzia zákaznícky servis:
Každé nohavičky majú inú tabuľku veľkostí a práve pri modeli bathory som sa nachádzala niekde medzi veľkosťou Xs a S. Napísala som tímu Perties, čo mi odporúčajú, a odpoveď bola, že si mám objednať obe veľkosti a nesprávnu veľkosť vrátiť v rámci služby spätného zaslania tovaru (treba si pri objednávaní zaškrtnúť konkrétny typ dopravy s možnosťou vrátenia). Musím povedať, že je pravda, čo sľubujú na svojich stránkach. Vôbec nebol problém s vrátením tovaru. Objednala som 3x z každej veľkosti, nakoniec som si nechala väčšiu, a menšiu poslala spať. Peniaze v pohode vrátili za 3 ks, ostala mi ešte množstevná zľava za ostatné 3 kusy, ktoré som si nechala.
Mala som aj iné otázky, ktoré zodpovedali. Myslím, že max tak do 2 dní, ale už presne neviem. Otázku ohľadom refundácie mi zodpovedali v podstate hneď.
Recenzia Bathory:
najkrajší model z tých, čo mám. Aj keď na prvý pohľad vyzerajú v rukách, že sú obrovské, na tele už vyzerajú dobre. Majú vyšší pás, čiže treba si odmerať aj bruško a podľa toho nakupovať. Majú staršiu a novšiu verziu. Staršia verzia má jemnejšiu, pre mňa krajšiu čipku, ale obávam sa, že je aj krehkejšia a rýchlejšie sa zničí oproti novšej verzii. Čipka na novšej verzii vyzerá odolnejšie. Staršia verzia sa môže prať na 60 stupňoch, novšia už len na 40. Na foto staršia verzia.
Skúšala som ich cez deň aj v noci, samostatne aj s vložkou, a nepretiekli ani raz. Keď som skúšala s vložkou na noc 1.krát, vložka pretiekla, nohavičky nie. Neskôr som skúšala samostatne a vymenila som ich tak po 12 hodinách, ale myslím, že by ešte vydržali niečo nasať. Majú savú vrstvu na veľkej ploche aj na zadku, takže nemajú kadiaľ pretiecť.
Recenzia Lada:
Tu som nemala vôbec problém vybrať veľkosť, pretože ten rozptyl je tam fakt veľký, zatiaľ mám len 1 ks, ale plánujem ešte doobjednať. Skúšala som ich zatiaľ iba raz cez silný deň. Dala som si ich na noc a ešte aj doobeda som v nich behala a nič nepretieklo. Vymenila som cca po 16 hodinách, lebo som ich chcela otestovať, koľko vydržia, ale potom som si povedala, že kašľať na to. 16 hodín úplne stačí, aj 8 by mi stačilo, a radšej budem hygienická a dám si už nové.
Dizajnovo tieto vyzerajú najviac babkovsky, ale aj najviac sajú. Stále ale vyzerajú žensky oproti niektorým iným značkám, čo skôr pripomínajú slipy, a musím povedať, že na tele vyzerajú lepšie ako na poličke. Sú tiež vyššie a majú savú vrstvu vysoko a po veľkej ploche.
Pôvodne som sa obávala, či nebudú nejaké šušťavé alebo nepohodlné, keď toľko sajú, ale vôbec nie. Sú úplne príjemné na nosenie, mäkučké a vzdušné. Skôr pri vložkách mi niekedy manžel hovoril, že ma počuje šušťať, keď idem okolo, toto vôbec nie je počuť, je to látka.
Recenzia Hedi:
Zatiaľ najmenej otestované, ale som spokojná. Nepretekajú. Majú nižší strih, čiže ani väčšie bruško nevadí. Vyzerajú pekne a rozmýšľam, že si ešte kúpim nejaké na leto, lebo neviem, ako mi bude vyhovovať nosiť bathory/lada cez deň v letnom oblečení (pre vysoký pás).
Záver:
Vo všeobecnosti sa mi nohavičky zdajú pohodlnejšie ako vložky/tampóny - neposúvajú sa a nehrčkavejú, lepšie sajú, dlhšie vydržia, majú väčšiu savú plochu, takže nepretečú, aj keď sa v noci prehadzujem. Dajú sa kombinovať aj s tampónom alebo vložkou. Konečne môžem cez svoje dni ísť preč z domu a nebojím sa, že niekomu zašpiním v noci matrac.
Sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Cenovo uvidím, koľko vydržia, ale keďže ja som kupovala kvantum vložiek a tampónov, minimálne (ak neušetrím) ma to vyjde rovnako +mám väčšie pohodlie (menej behám na WC a koža lepšie dýcha). Áno, treba ich prať v rukách, a potom v práčke, ale stále lepšie ako prať plachty, chrániče matracov a matrace. V ľadovej vode sa rýchlo vypláchajú, potom ich stačí hodiť k ostatnej bielizni. Náročky som vyberala tmavé, lebo mám veľa tmavej bielizne (aj keď potom sa asi horšie sleduje, koľko toho nasali, lebo moc to nevidno, keďže sa to vpíja).
Kúpila som na skúšku jeden model od značky Snuggs, a teda perties sa mi zdá lepší materiál aj dizajn. Snuggs sú také akoby plavkovejšie materiálom. Savosť zatiaľ pri Snuggs nemám až tak otestovanú, ale vyzerajú byť viditeľne tenšie, tak skôr na slabšie dni asi.
(6 fotiek)
- fajn dizajn
- príjemné a vzdušné
- pohodlné na nosenie
- nepretekajú ani v noci
- dobre sa perú - aj pri veľkom množstve krvi som pomerne rýchlo prepláchala a hodila do pračky
- dlhšie schnú - hlavne tie savejšie modely, najdlhšie schne lada (pochopiteľne, ale treba mať tým pádom viac kusov). Fakt lada mi schla na sušiaku vnútri 3 dni určite, možno som zle zavesila, neviem