Základná škola Félix Žilina

kytkab5
25. apr 2023

Ahojte, rozmýšľam že by som dala deti (mám tri, zatial sú v školke) do súkromnej školy Felix v Žiline. Rada by som pre ne vybrala pokrokovejšiu školu, kde sa učia modernejšími spôsobmi, z kníh, ktoré nezažili ešte aj našich rodičov, kde učia učitelia, ktorých to baví. Školu, ktorá učí deti ako sa presadiť, sebarealizovať, ako vedieť komunikovať.
Zaujala ma práve táto základná škola. Zaujímali by ma reálne skúsenosti, ak Vám tam chodia deti. Či je realita rovnaká ako informácie, ktoré poskytujú na stránke. Budem rada za akékoľvek info. Ďakujem.

andreakotesova
30. apr 2023

@kytkab5 moje deti chodia do ZŠ Martinská, učia sa moderne z moderných učebníc 😉

9gabi9
1. máj 2023

@kytkab5
Pridám sa k @andreakotesova ....
.... syn chodí do ZŠ Martinská a sme veľmi spokojní. Určite sa neučia z kníh, ktoré zažili naši rodičia, dokonca ani nie také, z ktorých sme sa učili my. Zapájajú sa rôznych národných projektov a súťaží. Navyše športová príprava = ďalšie 3 vyučovacie hodiny (okrem TV) zamerané na pohyb (1hod. z toho plávanie). Aj dcéru zapiseme do tejto školy, ani náznakom neuvažujeme nad súkromnou skolou

andreakotesova
1. máj 2023

@9gabi9 a ZŠ Martinská je momentálne 5-ta najlepšia ZŠ na Slovensku.

wudz
1. máj 2023

Ja mám dvoch chalanov vo Felixovi, tretí nastupuje v septembri. Najstarší chodil 2 roky na inú školu a dať ho do Felixa radím medzi jedno z najlepších rozhodnutí v živote. Tou školou nezískate prístup k skvelým vedomostiam, ale skôr vedenie k životu, láske, tolerancii, komunitu... Nie som si istá, koľko učebníc majú moje deti, domov ich nenosia, to skôr nejaké pracovné zošity, ale vedomosti majú primerané veku. Tam je to veľa o chcení detí a rodičov, učitelia málokedy dávajú úlohy domov, takže skôr my si striehneme, v čom treba deti postrčiť.

kytkab5
autor
1. máj 2023

@andreakotesova
@9gabi9
Nakoľko máme trvalé bydlisko mimo ZA, myslela som, že do štátnych škôl mi deti nevezmú. Keďže berú prevažne spádovo a kapacitovo nestíhajú. Či sa mýlim? Neviete ako to tam funguje?
Btw, to môžete byť rady, na našej ZŠ u nás na dedine, to bohužiaľ funguje presne takto - komunistický prístup k výchove a učebnice používané ešte za našich čias.

kytkab5
autor
1. máj 2023

@wudz
Áno, presne o takýto prístup mi ide. Chcem sa spýtať, keďže tam máte (budete mať) tiež 3 deticky, stále to tam prosim Vás funguje tak, že každý ďalší súrodenec má školne znížené o určite percentá?
Pri podavani prihlášok je potom aj nejaká prezentacia škôlky, alebo deň otvorených dverí alebo niečo podobné? Ďakujem za odpovede 🙂

andreakotesova
1. máj 2023

@kytkab5 na Martinsku vozia deti aj z iných miest a obcí, deti, ktoré tam spadovo nepatria.

wudz
1. máj 2023

@kytkab5 áno, súrodenci majú zľavu. Čo sa týka tej prezentácie a pod., veľmi neviem, viem, že mali nejakú sobotu vyhradenú pre nováčikov, ale čo sa tam robilo, netuším. Pre nás pri zápise platili iné pravidlá, keďže tam už máme deti a vieme, ako škola funguje. Ale dialóg s učiteľmi je veľmi otvorený, vždy mi zodpovedali všetko, čo som chcela vedieť.

9gabi9
2. máj 2023

@kytkab5
Jasné, chápem tieto dôvody. Som z Vašej obecnej školy prekvapena, pretože máme známych z obcí, kde im deti chodia do školy a sú spokojní. Každopádne veľa závisí od samotnej školy a hlavne od prístupu učiteľov.
Čo sa týka mimospadovych deti, ako je písané vyššie, prijímajú aj deti, ktoré pod danú školu nepatria. Syn má spolužiakov z rôznych častí ZA, aj z mimo ZA (z okolitých dedín). Dokona viem, že jedna spolužiačka dochádza z Kysúc.
Držím palce, nech budú hlavne deti v škole spokojné a šťastné 🤗

janka_lolo
3. máj 2023

@andreakotesova neviem podľa čoho tam berú, ale susedia tam prihlasovali minulý rok dcérku veľmi šikovná povedala by som je odost popredu ako jej rovesníci a nezobrali im ju, od škôlky sa to dievča venuje aktívne atletike tak práve, preto chceli ju dať na túto školu a nezobrali im ju, že mimo Žilinu neberú deti, rovnako hovorila aj dcerinho priateľa sestra, tiež má prváčku a chceli ju tam dať lebo predsa lepšia škola ako u nich v dedine, jej manžel tam chodil tiež a teda rovnako im dcéru nezobrali, že dostali odôvodnenie, že musia mať trvalý pobyt na území Žiliny aby vôbec mali šancu, že im dieťa zoberú

andreakotesova
3. máj 2023

@janka_lolo dcera ma spoluziacku z Turia, spoluziaka z Terchovej atď. Su to normalne deti normalnych rodicov...

janka_lolo
3. máj 2023

@andreakotesova tak neviem, ja len viem čo susedia hovorili v lete u nás keď sa bavili s dcerinim priateľom, že prečo dcéru nedávajú na športovo zameranú školu keď od malička sa venuje aktívne atletike, lebo on, že tiež tam chodil keď bol malý a aktívne sa venoval basketbalu a tiež nepochádza zo Žiliny, tak ty susedia mu hovorili, že chceli ale nezobrali im ju s kapacitných dôvodov a to spomínal, že aj jeho sestre sa to s dcérou stalo len s rozdielom, že tá sa aktívne športu nevenuje
Ja nemám taký prehľad o ZŠ keďže ja už mám veľké deti a chodili ku nám na spádovú školu