Pôrodnica Žilina - skúsenosti 2022

smolinka322
12. máj 2022

Ahojte,
Chcela by som sa opytat na cerstve skusenosti z porodnice v Ziline termin mam prve julove dni a cim viac zistujem tym viac sa obavam. Hlavne ma zaujima ako je to aktualne s pritomnostou partnera hlavne pocas prvej doby porodnej. Ci moze byt pri mne a ako to cele funguje. Pripadne prakticke tipy ako sa najlepsie pripravit konkretne na tuto porodnicu. Dakujem 🙂

lenkaspalka
12. máj 2022

Mňa to ešte len čaká teraz v máji, takže ak počkáte týždeň, dva poviem Vám, ale ležala som v nemocnici v prvom trimestri, lekári aj sestry boli veľmi milé, nato že bolo akurát obdobie korony a mali veľa práce, naozaj sa správali k pacientkam pekne. Izby boli tiež pekné, jedlo veľmi vpohode. Ja čo som dostala odporúčania tak zaplatiť si nadštandard, máte jednolôžkové izby za 35 euro, tie majú síce spoločné WC a sprchu, ale zato je to len pár izieb, takže reálne sa veľa mamičiek na wc a sprchách nevystrieda, tiež sú tam apartmány s vlastným soc. zariadením za 75 e. Tento nadštandard je celé jedno poschodie, takže aj sestry, ktoré na tomto poschodí majú službu, majú aj iný prístup. Predsa len si to mamičky platia, na celom poschodí je ich len pár, takže menej stresu. Pokiaľ viem, tak partner môže byť pri pôrode. Predtým to bolo podmienené negatívnym covid testom, ale teraz neviem, či sa to ešte rieši.

smolinka322
autor
12. máj 2022

@lenkaspalka urcite si pockam a budem rada ked mi date aktualne info z porodnice 🙂. O nadstandarde som pocula a urcite budem chciet taku izbu. K tomu partnerovi neviem ci vy planujete ale mne ide hlavne o to ci bude moct byt somnou ak budem uz v nemocnici ale budem sa pomaly otvarat ci bude moct travit cas somnou ako pomahat mi do sprchy alebo davat mi vodu a pod. Dufam ze vam to dopadne dobre a podla vasich predstav.

lenkaspalka
12. máj 2022

ja tiež plánujem, aby bol manžel pri mne, takže určite vám dám vedieť ako to prebehlo 🙂

smolinka322
autor
12. máj 2022

@lenkaspalka hlavnr aby vam to dobre dopadlo budem na vas mysliet a drzat palce nech vsetko dopadne ako ma. Potom vas budem otravocat s otazkami 😁

44janica44
12. máj 2022

Partnera pustia až keď ťa dajú na pôrodný box... Keď si na cca 5 CM. Na vzdycharni môžu byť viaceré rodičky a teda asi žiadnej by nebolo príjemné keby ju tam ocumoval cudzí chlap. Na boxe si už sama a teda môže aj partner. klystír sprchu po ňom a tak absolvujes sama.

smolinka322
autor
13. máj 2022

@44janica44 to si ma moc nepotesila ...lebo som xhxela aby bol hlavne na zaciatku pri mne lebo neviem ako to budem zvladat a ked uz budem na boxe tak uz asi nebudem moc vnimat ze je somnou a hlavne nevim ci vydrzi on (byva mu zle v nemocnici) ale dakujem za radu.

44janica44
13. máj 2022

@smolinka322 ja som prišla na 3 CM, po klystire 5 CM čiže som vzdycharen preskočila. Keď som bola na 7 som písala kolegyni že to je úplná pohoda. A ozaj mi muž pomohol až na konci lebo mala sa zasekla a nechcela zostúpiť. Ono tiež by ti nebolo príjemné keby ste na vzdycharni 3 a teba ocumuju 2 cudzí chlapi ako tam jojkas kadečo z teba tečie a behas tam s holým zadkom. Ono napr wc a sprcha je spolu a ja by som muža po klystire pri sebe nechcela aby tam kukal ako ja vyrutim celý obsah čriev do wecka za sprievodu neskutočných zvukov - ozaj všetko vidieť nemusí a že to fest počuť lebo som ďalšiu po klystire počula až na pôrodný box - to by som nechcela ani aby ma čakal za dverami. Netreba sa báť sú tam sestry ktoré pomôžu keď treba. A vnímať budeš keďže medzi kontrakciami je "pauza"

smolinka322
autor
13. máj 2022

@44janica44 fuuu no tak dufam ze to bude vsetko ok a aj ja by som najradsej preskocila vzdycharen a chapem to ze to neni sranda a hlavne s tym klystyrom to musi byt zahul. A klystyr robia sestricky priamo na tej vzdycharni?alebo ako to prebieha kludne mi napiste aj do správy teda ak vas neobtazujem svojimi otazkami len som prvorodicka a mam stres s takych veci co neviem co ako bude a co nasleduje a pod.

deniky
13. máj 2022

@smolinka322 Pridaj sa do skupiny pôrodnica Žilina tam budeš mať viac aktuálne o tom ☺️ Já
som rodila skoro pred rokom druhý krát a manžel nemohol byť ,až keď som išla na pôrodný box a tam mohol ostať somnou tie 2 h po pôrode tiež 🙂

44janica44
13. máj 2022

@smolinka322 rodila som v septembri kľudne môžte do ip sa pýtať. Mali sme apartmán čiže bol manžel stále so mnou

pupava_lucna
13. máj 2022

@smolinka322 Ahoj, ja som rodila v septembri a mala som rovnake obavy ako ty. Tiež som dúfala, že manžel pri mne bude hlavne na zaciatku, na samotné tlačenie som chcela aby išiel prec. A bolo to tak, že sme prišli, dali mi pasy, asi hodinu a pol som si poležala a nemohla som dat ani manželovi vedieť, že nemusí čakať v aute a môže ísť zatiaľ domov, keďže som mala mobil v taške. Potom mi spravila sestrička klystir, išla som na wc a do sprchy a na vzdycharen, kde sme ležali dve baby. Tam naozaj chodíš bez nohavičiek, iba v takej nočnej košeli čo ti dajú na prijme a s vložkou medzi nohami 🤷‍♀️. Potom som viackrát manželovi písala, že už môže prísť, potom že ešte nie, že ešte nejdem na box… nakoniec má tak odrazu zobrali na box, že som mu len rýchlo poslala SMS aby prišiel. Lenže kým prišiel z domu , kým mu spravili ag test a prezliekol sa, tak to trvalo skoro hodinu. Mne medzitým dali oxytocín aby som rýchlejšie porodila. epidural mi pichnúť nechceli, najskor vraveli, že tam nie je anestéziológ, potom vraj že radšej ten oxytocín, nech do hodiny porodim a že epidural mi to spomalí. Mám pocit, že bolo v ten deň veľa rodičiek a chceli to urýchliť. Lenže tie bolesti po oxytocine boli oveľa väčšie, na druhej strane som to mala do hodiny za sebou. Manžel prišiel možno na poslednú polhodinu, ked som už ani do sprchy nešla, takze mi len pomasiroval kríze a na samotné tlačenie išiel prec. Tak sme boli dohodnutí, že tam nebude, no teraz to ľutujem, nebolo to nič hrozne. Len ja som mala pocit, že to je niečo, pri čom on byt nemusí.
Po pôrode sa ma spýtali, či chcem bonding ale že oni by radšej dieťa zobrali na vyšetrenie. Mala som strach a tak som to dovolila, čo teraz tiez ľutujem, keďže sa teda žiadny bonding nekonal a dieťa mi doniesli až po hodine a pol, mna medzitým zašili, čo hlavne ku koncu hrozne bolelo, keď zasivali vrchnú vrstvu kože. Tvrdili, že to nemajú ako umrtvit. Takze by ma zaujimalo, že či keď aj príde niekto do nemocnice s rozrezanou rukou, tak či mu to zasivaju bez znecitlivenia.
V skratke, na pôrod rada spomínam, ale boli tam veci, ktoré som si predstavovala inak.

smolinka322
autor
13. máj 2022

@pupava_lucna
No vidim ze si to mala zaujimave. No ja som mala tiez taku predstavu ze muz bude primne pri prvych fazach a ked dojde na samotny porod pojde vonku lebo mu byva zle a tiez som nechcela aby videl hrozy. Ale ocividne v zilinskej nemocnici sa to neda. A s tym epiduralom som to pocula uz viac krat ze sa vyhovarali stale az kym bolo neskoro a potom uz ho nechceli dat. Uvidime ako to nakoniec dopadne v mojom pripade.

erika883
15. máj 2022

Ahojte, mám čerstvú skúsenosť, keďže som pred pár dňami porodila svoje druhé dieťatko. Prišla som otvorená na 4 cm, pôrodné asistentky sa ma hneď ujali, urobili vstupné vyšetrenia, na približne 20 minút zapli takzvané pásy a vyplnili sme spolu všetky potrebné papiere. Pani doktorka prišla, všetko skontrolovala a povedala ako budeme postupovať. Nasledoval nejaký čas vo vzdychárni, kde som bola sama, pretože rodička predomnou bola práve v miestnosti, kde sa robí klystir. Potom sme sa vymenili, nasledoval klystir u mňa, po čase skontrolovali na koľko som otvorená a ako to postupuje, potom prepichutie plodovej vody a do hodiny som porodila. V čase najväčších a najsilnejších kontrakcii ma pôrodné asistentky neskutočne povzbudzovali, boli veľmi milé, podávali mi hroznový cukor na energiu, vodu. Ponúkli mi, že sa môžem osprchovať, slobodne sa pohybovať počas kontrakcie. Rešpektovali, keď som povedala, že už idem tlačiť. Boli mi veľkou oporou, chválili ma. Po pôrode mi dcérku okamžite priložili, po pár minútach ju na chvíľku vzali (pôrod placenty, šitie) a opäť doniesli a minimálne hodinu a pol trval bonding telo na telo, sestrička mi ju priložila na prsník, skúšali sme prisatie, spýtali sa ci ju môžu umyť. Potom ma premiestnili na izbu aj s dcérkou a celý čas sme boli spolu. Každú chvíľku chodili sestričky, pýtali sa ci niečo nepotrebujem (napríklad lieky od bolesti), každú chvíľku chodili sestričky z novorodeneckého a pýtali sa, či mi majú nejakú pomôcť, pýtali sa ako mi ide kojenie, či skúšam, prikladám, skontrolovali, či je správne prisatá, keby bolo treba tak by mi ochotne pomohli. Prvú dcérku som rodila pred 4 rokmi a teda vnímam obrovský posun vpred. (žiadny bonding, sestričky ma vysmiali keď som povedala, že už cítim, že pôjdem tlačiť, boli na mňa nepríjemné, pôrod nepostupoval, bol dlhý)

Manžela som nemala pri pôrode. Aj preto mi boli práve sestričky veľkou oporou. Ubytovaná som bola na nadštandarde na samostatnej izbe.

queeninthenorth
15. máj 2022

Ak môžem rada sa pripojím a budem rada za vaše skúsenosti a rady, som prvorodička a termín mám koncom júna a chystám sa do ZA 🙂

mtn112233
16. máj 2022

@smolinka322 no ja som síce rodila koncom minulého roka ale teda strašné čosi 🙂 co sa týka pôrodu na ten nemôžem povedať nič zlé lekárka pri pôrode úplne že super.. podporovala ma celý čas 🙂 spomínam naň v dobrom, bol rýchly 🙂 ale horšie to už bolo so starostlivosťou.. ešte na príjme som povedala ze si prosím epiduralku povedali mi že to mam povedať lekárke hore na treťom keď ma príjmu povedala som.. ona mi na to že sa dáva keď budem otvorená na 6 cm.. potom sa na mňa nikto 3 hodiny ani len nepozrel ako to postupuje.. po troch hodinách už v bolestiach hovorím kedy mi dajú tu epi tak ideme pozrieť zrazu panika že som už na 6 tak teraz nevedeli čo skôr ci klystír alebo EKG kvoli epi.. tak mi robili všetko naraz.. po klystíre som behom 15 minút bola otvorená na 9 takže ideme na sálu bez epi vravím ďakujem pekne.. anestéziológicka prišla na sálu ze kto chcel tu epi už az ked mal malý hlavičku vonku . Potom mi vravia sestričky no vy ste prvorodička my sme si mysleli ze nam tu budete vzdychať do večera.. mala som po všetkom za ani nie 5 hodín.. ale to je nič kašľať na to dala som to aj bez nej 🙂 horšie to už bolo potom na izbe.. a vraj že nadštandardná izba.. starostlivosť 0 bodov.. čo sa týka kojenia nikto nepomohol.. z kojenia som mala traumu a nebyť laktačnej ktorú som si sama zaplatila po príchode domov maleho by som nekojila.. domov som išla s fľaškou a Nutrilonom.. všetky sestričky hľadali chybu vo mne a aj napriek tomu že prsia som mala plné ako lopty mi hovorili ze hlavne sa netrápte ak nebudete kojit nebudete o nič horšia mama 🤦 no ma hlavu.. takže keď tam idete uz musíte mať asi všetko naštudované.. nakoniec sa zistilo, ze malý mal veľkú prirastenu uzdicku pod jazykom, nevedel sa prisat a boli sme ju strihať keď mal 2 týždne a laktačná aj detská doktorka a aj primárka detského ked sme neskôr lezali s malym mi povedali ze tá uzdicka je vec ktorú vedia vyriešiť a strihnut uz aj v nemocnici na novorodeneckom po narodení a jemu to absolútne nikto nepozrel.. ďalej odstriekavanie mlieka 🤦🤦horor že totálny neviem kto ich tam učí také techniky.. mlieko sa odstriekava dvoma prstami nie dvoma rukami.. ked sestrička ako svet sa nadomna postaví a chytí prso dvoma rukami ze vy plačete od bolesti a este vam povie že no musíte výdrž.. domov a k laktačnej som prišla s modrinami a s modrými odtlačkami z jej prstov.. laktačná bola zhrozená ze to čo mi tam porobili :( to už kde sme.. nuž taka je naša skúsenosť 🙂

smolinka322
autor
16. máj 2022

@mtn112233 uf no to je straasne ....presne toto bola moja jedna z obav ze sa nikto nebude starat a ze budu mat v pazi, lebo toto su veci ktore prvorodicke treba vysvetlit a pomoc a poradit...a ja niesom zrovna tip čo by tam vedel po nich navrieskat nech nieco robia. No som.zvedava ako to dopadne somnou 😩

mtn112233
17. máj 2022

@smolinka322 ja som tam tiež bola ticho.. uši sklopene a ,,suchala nohami,, nevedela som vtedy o tom nič.. ešte keď som z izby zvonila na sestričku lebo malý mi plakal pravdepodobne od hladu a ja som nevedela čo robím zle.. prišla sestrička a zhulakala na mňa ze ale toto nieje vec na to aby som na nu zvonila.. no asi som ju vyrušila od kávičky.. hlavne ze ked som mala návštevu tak tam prišli dve naraz a ze podte ideme dojčiť vtedy mama vraví ze čo sa sťažujem tak jej vravim ked odislibze ake divadielko zahrali.. s plačom som si tam pisala s kolegyňou ktorá porodila nedávno predomnou a mala rovnaké problémy este v nemocnici som volala laktačnej a hned na druhý deň ráno ako som prišla domov som k nej išla a odvtedy je všetko ok 🙂 mať druhé dieťa tak budem múdrejšia 🙂

pupava_lucna
17. máj 2022

@mtn112233 Presne toto sa stalo aj mne. V deň keď som porodila som chcela aby sme malú priložili, nech ju nakojim. Sestričky stále len, že ona ešte je najedena z bruska, že to netreba. Priložili mi ju len tak asi na minútku. Samozrejme mne sa mlieko hneď nevytvorilo a malá na další deň už plakala od hladu. Zvonila som sestričke, tiež nahukala, že ona vedľa dáva nejakej žene pásy a že nemám zvoniť kvôli takýmto veciam. Další deň a mlieko nikde, malá stále plakala a ja s nou 😢. Volala som domov, psychicky hotová, že som už tri dni nespala, keďže prvú noc chodili sestričky každé dve hodiny, potom mala stále plakala od hladu, cez deň vizity, nosili raňajky, obedy, večere, potom brali riady po jedení. Skratka stále niečo. Ešte mi sestrička hovorila, že keď ona rodila, tak nebol žiadny bonding a že ju jej deti ľúbia aj tak. Ale pri bondingu ide aj o to, aby sa začalo postupne tvoriť mlieko. Chodili sice laktačne poradkyne na izbu, lenže iba mi stláčali bradavky, možno dve kvapky mlieka vyšli a dosť. Teraz už vidím, že nie som jediná na ktorú sa vykašlali a že som sa mala ozvať. Bože, ľúto mi je to celé, že to takto dopadlo. Na jednej strane som šťastná, že mám zdravé dieťa, na druhej strane nabudúce asi pôjdem rodiť napríklad do Trenčína.

mtn112233
17. máj 2022

@pupava_lucna malý bol po narodení na mne na sále vyše hodinu vkuse aj sa prisal všetko bonding sme mali si myslím dostatočný ale uz keď sme boli na izbe mi ho neprilozili dobrých 24 hodín lebo ževraj netreba ešte, že také male bábo 24 hodín nemusí papať.. teraz uz keď to píšem sa mi nad tym rozum zastavuje.. a nakoľko pár krát grcol plodovu vodu tak že sa to ani nesmie.. no ja neviem no.. mať ešte jedno dieťa ani ich k sebe nepustim tie sestričky budem si robiť ako ja chcem

mtn112233
17. máj 2022

@pupava_lucna a aj mne je to ľúto z neskutočne že to tam bolo také ako to tam bolo.. predstavovala som si to úplne inak domov som prišla a totalnou depkou a traumou nie však z pôrodu ako majú ine ženy ale z toho pobytu tam.. čo som si myslela ze to budú maje najkrajšie dni v živote tak mám pocit že som to vnímala opačne

pupava_lucna
17. máj 2022

@mtn112233 U mna praveze ani bonding nebol. Spýtali sa, či môžu malú odniesť vyšetriť a ja som súhlasila. Lenže doniesli ju potom až o hodinu a pol a to bola už umyta v perinke. Akože u mna bol pôrod rýchly a nebolo to niečo strašne, čo sa bolesti týka ale taketo detaily mi to celé pokazili. 🙁

tandariatko
17. máj 2022

@smolinka322 Ahoj ja som rodila v máji ... Viem že nie úplne akt... Info ale rada sa zapojím ☺️ určite odporúčam vpred vyplniť Anamnestický dotazníkmáte ho na stránke Fnsp Za ak ho teda ešte nemáte. Tiež odorúčam mimo kufra vziať kabelku a do nej aspoň 2-3 popôrodne vložky, podložku, vodu na pitie, vreckovky, pero ... Na vrch do kufra košelu v ktorej chcete rodiť ak teda chcete rodiť vo svojej, uterák, šlapky ideálne rovno do sprchy kedže pôjdete do sprchy po klystire. Manžel bol pri mne až keď som išla na pôrodny box, počas pôrodu aj po pôrode bol pri pre mne následne sme išli na apartmán tam bol tiež s nami. Personál hodnotím na výbornu ♥️ Nebojte sa, hlavne počúvajte doktorku a pôrodnu asistentku.

smolinka322
autor
17. máj 2022

@tandariatko dakujem za super info mam zvlast maly ruksak kde mam tieto veci akurat doplnim pero a podlozku, a dotaznik som akurat vcera vypisala a nachystala. Super ze aj nejaka pozitivna odozva. Dakujem za rady.🙂

tandariatko
17. máj 2022

@smolinka322 Prosím ☺️ hlavne prajem veľa zdravíčka ☺️

majla87
17. máj 2022

Tak ja som som sice rodila v 2020, ale vyzera ze sa nic nezmenilo… ked som rodila, tak samozrejme som mala ine starosti sama so sebou, nevladala som vobec nic riesit ohladom porodu, ale teda nechali ma tam samu na boxe, ked som uz mala davno tlacit a ja som potlacala kontrakcie, lebo som tam bola sama a nevladala som uz vydat ani hlaska..
co sa tyka bondingu, tak mna sa ani nepytali, maleho mi hned vzali aj umyli, ale nastastie tam bola sestricka ktora mi potom pomohla s prisatim este na boxe.
Sitie ma nebolelo, ale bala som sa ze bude, tak som prosila ci by mi to neumrtvili a doktorka len prevratila oci, ze ved to je predsa jasne 😅😅
A manzela som ja nemohla mat vobec, to bol zaciatok korony a horsie opatrenia aj v najvacsej vlne 😒
Podla mna celkovo ide hlavne o to, na aky personal natrafis, kto bude mat sluzbu, ci uz porodnik alebo sestricky. Velmi zvazujem si pri druhom zaplatit aspon dulu, nech za mna tlmoci, ked ja tam ledva dycham..

majla87
17. máj 2022

A btw, pred prepustanim podpisujes predpisany dotaznik ako idete domov plne kojeny, spokojny a bezproblemovy 🤷‍♀️ Takze takto maju “babyfriendly” nalepku

smolinka322
autor
2. jún 2022

@lenkaspalka zdravim, ako sa mate uz mate po porode?vsetko v poriadku?

sonka17
6. jún 2022

Dievčatá, mňa by zaujímalo ako je to s cisárskym v ZA pôrodnici, termín mám začiatkom júla, tak by som sa rada informovala, keďže je to aj všade inak 🤷🏼‍♀️ a trochu mám z toho stress. Ďakujem za každú info 😊

kejtyb
8. jún 2022

ahojte, prosím tie, ktoré rodili v pôrodnici v ZA, čo všetko pôrodnica poskytuje? (odsávačka, oblečko pre deti, plienky...) alebo si treba si všetko treba zaobstarať vo vlastnej režii? Plus ked chce byť partner pri pôrode, treba to nejak dopredu nahlasiť? Ďakujem 🙂

lenkaspalka
20. jún 2022

@smolinka322 áno, chcela som už dávnejšie napísať, ale nebol čas. Bola som hospitalizovaná ešte pred pôrodom kvôli tlaku, v deň pôrodu sa mi podarilo dostať nadštandard, takže viem porovnať. Smeny na 4. poschodí sú rôzne, niektoré sestričky sú zlaté, niektoré menej, ale ja som s nikým nemala za ten čas problém, dokonca som v deň pôrodu vychytala vraj tú najhoršiu smenu a sestrička, ktorá vraj je nepríjemná ma ešte povzbudzovala a doniesla mi termofor, keď som už nevládala byť v sprche. Rozhodne je však rozdiel medzi klasickým poschodím a nadštandardom. Personál na 4.nestíha,bežne sa stalo že sestričky nestíhajú, je tam každý deň veľa pôrodov, je jedno koľko je hodín, takže nemajú čas venovať sa. V izbách sú ženy ubytované len po 2,takže to nie je také zlé. WC aj sprchy sú spoločné, ale vždy boli čisté. Po pôrode mojej spolubývajúcej neprišiel nik vysvetliť ako sa starať o bábätko, až na ďalší deň. Na 3.poschodí na nadštandarde si neplatíte len za izby ale aj za služby. Každú chvíľu prišla nejaká sestrička a pýtala sa či mi niečo netreba, lieky alebo pomôcť, rovnako aj sestry z novorodeneckého chodili každú chvíľu. Takže neľutuje ani euro, ak sa vám podarí, berte nadštandard. Treba si ho však pýtať,bývajú obsadené, ale vedia zistiť či sa v ten deň ide niekto prepúštať. Mne to vyšlo tak, že ráno mi dali vyvolávačku( pokiaľ nebudete mať problém rozhodne neodporúčam, sú po nej obrovské bolesti), hneď som sa aj pýtala či bude voľný nadštandard, od rodila som o 13 tej a o 16tej nás s krpcom presunuli do apartmánu. Muž mohol ísť k pôrodu, ale nestihol to, prišiel tesne po. Ale potom sme boli celé dve hodiny aj s krpcom na pôrodnom boxe. Samotný pôrod som mala celkom bolestivý, pretože malý šiel von ale otvorená som nebola dostatočne, takže som celkom aj ručala na celý sál. Všetky sestričky, pôrodné asistentky aj lekárka, mi vysvetľovali čo mám robiť, aj čo robím zle. Verím, že niektoré mamky by to vyhodnotili ako k nim neboli milé, ale mne len vysvetlili, že dýcham a tlačím zle a hneď za tým vysvetlili ako to mám robiť. Tiež šitie bolo bolestivé a doktorka aj sestra hneď povedali, že to napriek umrtveniu bude bolieť, ale že musím spolupracovať. Takže samotný pôrod a šitie boli dosť náročné ale personál bol na 1tku.