Ktoré mesto by ste vybrali na život v Žilinskom kraji?

28. máj 2024

Ahojte, rada by som nasla mestecko v tomto kraji na zivot. Vedeli by ste mi odporucit ktore je take fajn?
Mam dve deti, tak urcite skolstvo,dobre zdravotnictvo, prijemna komunita, pracovne moznosti.

Dakujem

madeincssr
28. máj 2024

Ak ti nevadi oravske podnebie (viac zimnych mesiacov, co treba kurit, viac zrazok), tak napr. Dolny Kubin.
[A ked mozem tip aj mimo zilinskeho, tak povedzme Piestany.]

really8
28. máj 2024

@madeincssr a preco?

oskvarka
28. máj 2024

Na orave kysuciach je pekne ale neviem ci su tu tie pracovne moznosti.. ja by som sla niekde ku ziline s rychlou dopravnou moznostou do Ziliny (dedina v ktorej je vlak) .. a este treba brat do uvahy ze dobry vzduch je vyvazeny zase v obdoby vykurovacej sezony dymom s kominov a niektory ludia spalia naozaj cokolvek :( .. ja byvam v dedine pri Cadci .. blizko do mesta a je to tu celkom ok ale vela chlapov nepracuje tu ... ale tak ja si myslim ze kto chce robit robotu si najde ale zase kolko ti za to daju a ked robis na smeny tak s detmi sa to tazko .. ja keby si vyberam prstom na mape slovenska idem asi do trenčina ;)

oskvarka
28. máj 2024

a ak nechces dedinu ale mestecko tak moc velky vzber nemas.. mas tu čadcu, kysucke nove mesto, dolny kubin a Namestovo a Tvrdošín ale to je čistý koniec sveta tam to sa ani mestom asi neda nazvat - byvala som tam 5 rokov ..

lilianka28
28. máj 2024

Žilinský kraj nie je len Orava a Kysuce:
Okres Bytča
Okres Čadca
Okres Dolný Kubín
Okres Kysucké Nové Mesto
Okres Liptovský Mikuláš
Okres Martin
Okres Námestovo
Okres Ružomberok
Okres Turčianske Teplice
Okres Tvrdošín
Okres Žilina
Ja som síce z okresu RK, ale ak by som si mala vybrať iný, tak by som uvažovala nad MT alebo ZA a ich blízkom okolí.

alenka58
28. máj 2024

Martin

madeincssr
28. máj 2024

@really8 no su to moje tipy na pekne mestecka. A ako pise @alenka58, tak aj Martin. Myslim, ze aj praca sa v nich da najst.

oskvarka
28. máj 2024

@lilianka28 mas pravdu zobrala som to dost zo severu dkorej som narazala na typ s oravou ...tak ja osobne som za oravu tak na vylet ale byvat by som tam sama od seba nesla - aj ked som to tak hned po skole urobila kedze som tam dostala pracu... (chapem ze ak niekto ma muža odtial a ma tam zazemie pracu alebo dom..).. s mestami s ktorimi mam skusenosti. Martin urcite tiez odporucam aj z hladiska deti je tam dobra nemocnica.. a clovek nikdy nevie,.. aj pridora aj okolie a nie az take male mesto ...

really8
28. máj 2024

@madeincssr no ale mna zaujima co sa ti tam paci

madeincssr
28. máj 2024

@really8 no ved si ich (nielen tieto) prejdi/prebicykluj, urob si tam predlzeny vikend. Kazdemu sa paci ine (pekne historicke jadro, parky, rieka, moznosti byvania, zelen, moznosti skol a prace, moznosti aktivneho travenia volneho casu, mensi ruch/zhon (menej karierizmu), ale zaroven nejake moznosti nakupovania a kultury, rozumna vzdialenost do vacsich (povedzme aspon krajskych) miest...

lilianka28
28. máj 2024

@oskvarka Mne sa tiež Orava a Kysuce čo sa týka prostredia a prírody páči. V DK som chodila do školy, otec pochádza z okolia CA, takže mám pekné spomienky. Čiže za mňa na dovolenku, výlety, poprípade už ako život na dôchodku úplne super.
Ale čo sa týka pracovných možností, dopravy ... určite by som radšej volila ten MT alebo ZA.

gab1sol
28. máj 2024

Ako rodená Žilinčanka môžem odporúčiť Žilinu. Podľa mňa má všetko, čo treba… A sú tam pekné časti, kde sa oplatí žiť, napr. koniec Vlčiniec - blízko do mesta, na vodné dielo, hneď vedľa lesopark… Ale v minulosti som uvažovala nad Terchovou, bola to taká moja srdcovka, nie klasický dedinský život, ale skôr tá rekreácia a s tým spojený nejaký biznis. Ale nešla som do toho. Nakoniec sme sa rozhodli pre život v BA.

dominikamacakova
28. máj 2024

Rajecké Teplice

dominikamacakova
28. máj 2024

@madeincssr ak autorke nevadí, že sa tam celkom stmieva tak okej

4stanka4
28. máj 2024

@gab1sol ja som sa presťahovala z Terchovej do Turia a veru nemenila by som. K našim ideme na návštevu ale bývať by som tam už nechcela. Keď si vezmeš tak tam ani nie je ihrisko pre deti (pokiaľ nemajú hotely svoje), všade je ďaleko-bez auta sa nepohnes (my sme bývali pri Dierach) . v Turi sa všade dostanem pešo, do mesta to je na skok, mame tu ihriska pre deti, blízko aj do Rajeckych Teplíc takže ja som veľmi spokojná.

ivik4
28. máj 2024

Ja som povodne Martincanka
Ked som bola pubiska ,nadavala som ake je to zaprdene mesto a aj praca by sa tam nasla tazko. Teraz ked som dospela a poznam mesta v ZA kraji , som si sto krat povedala ze MT je oproti nim lukrativne mesto 😃😃😃. Ako ano pritiahnute za vlasy lebo stale je to male mesto, ale neda sa to porovnat s ostatnymi tu v kraji. Takze za mna bud ZILINA ako cislo 1 alebo cislo 2 Martin.
Uz som dlhe roky v Ziline a su tu lepsie moznosti

drahomirrra
28. máj 2024

Všetko okrem Oravy a okresu CA, KNM. Všade je krásne. A Žilina je super, na život má úplne všetko, nepoznám zelenšie sídlisko ako Vlčince.

gab1sol
28. máj 2024

@4stanka4 to je v poriadku, ja som Terchovu nechcela kvôli detským ihriskám a pod. Mne sa obec páči kvôli niečomu inému a aj zámer presťahovať sa tam bol o niečom inom…

oskvarka
28. máj 2024

@drahomirrra :D... asi tak .. ja som po skole v Bratislave kde som sa v podstate necitila zle z hladiska byvania - nemam problm z mestom a prirodu si viem najst ked chcem.. prestahovala do Tvrdošina na 5 rokov a teraz uz 13 rokov byvam v dedinke pri Čadci :D takźe uplny suhlas :D.. a to nevravim že mi je zle.. ja mam pracu mam kde byvat a dokonca nemam ani hypoteku ale sama by som si toto miesto nevybrala len tak ze idem sa stahovat...

janai1
28. máj 2024

Som z Oščadnice, tam bývať nechceš.
Všetci moji kamaráti sa presťahovali do Žiliny kvôli práci.
Jeden kamarát nedávno kúpil byt v Bytči, ani to nie je zle mesto. Tie nove bytovky sú perfektné, blízko do ZA, blízko do PB.

7miriam77
28. máj 2024

Ja som z Martina a nemenila by som. Je tu úžasná príroda, mesto nie je prepchate,je tu taká pohoda. Veľa škôl, škôlok, a myslím že aj pracovných príležitostí. Ale tak určite je čo vylepšovať

lubina
28. máj 2024

Liptovsky Mikulas, moje rodne mesto 🙂

subartic
28. máj 2024

Lietavská Svinná , 12 km od Žiliny, kúsok od Rajeckých Teplíc , pod hradom . Kopec akcii v dedine , škôlka, škola a veľmi pekné prostredie na turistiku .

4stanka4
28. máj 2024

@gab1sol Jasne chápem ono je Terchová o turizme, moji rodicia aj brat tiež podnikajú v tomto smere. Skôr som to myslela tak ze ten bežný život keď si z inej časti Terchovej tak všade ozaj len autom alebo autobusom.

drahomirrra
28. máj 2024

@lubina A moje milovane mesto ❤️😁

buberova
28. máj 2024

V Kubíne je viacero fabrík. Mne sa tu žije dobre 🙂

neviditelnypes
28. máj 2024

Pozor len ze doprava zo Ziliny smer Cadca aj smer Martin je, povedzme, svojrazna. 🙂 (len docasne, kym sa v roku 2560 dokoncia dialnice) Vyrastal som v KNM a vtedy to bolo super (minule tisicrocie), z toho co poznam teraz hlasujem za Zilinu.

subartic
28. máj 2024

Martin napríklad je pekné mesto , žije kultúrou ale nenávidím tie jeho jednosmerky. Šlak ma triafa ak zle odbočím , lebo sa nemám ako vrátiť. Žila som pri Žiline a žila som aj v Žiline . Jediné čo mi na Žiline vadilo boli zápchy .

bykaterina
28. máj 2024

Poznám celkom žilinský kraj celý nie len tu spomínané Orava a Kysuce.
Kysuce aj Orava je krásna. Orava má ešte ten raz že ľudia Viac spolu držia. Tu v okolí Žiliny a teda celkovo miest už nie sú dediny ako kedysi. Sú plné cudzích ľudí ako to volajú prištipkari na ktorých domáci celkom nadávajú čo sa ani nečudujem. Trvalé bydlisko mávajú inde do obce tým pádom nejdú ale vyžadujú servis ako v meste. A majú problém sa vžiť s obcou. Či už kohutom čo ráno robí ránom alebo pozdraviť suseda atď.
Vo sa týka krája no Kysuce na prd dochádzanie za prácou a. Detto Orava. Tiež nie je veľa práce v celom kraji hlavné záleží od druhu práce.
Záleží podľa toho čo ako rodina vyžadujete a či obaja môžete robiť home Office... Žilina je fajn ale aj Martin v podstate každé väčšie mesto.
Inak dosť do popredia ide Bytča. Je slnečno, veľa obchodov teraz, školy atď a do Žiliny si za pár minút 3 cestami.
Keby že kúpiť dom a užívať si slnko tak dolnaky radšej ako Trenčín okolie

autor
28. máj 2024

Dakujem pekne😊