Zmena cyklu u 40-ročnej

21. nov 2024

Ahoj prosim o radu. Mam takmer 40, 3 roky po porode (cisarsky), posledny cca polrok pozorujem zmenu cyklu, skratil sa mi na 24 dni, velmi silne krvacanie aj take akoby velke zhluky krvy (jasno cervena krv), okrem toho mam vyrazky ako pubertacka, hlavne na licach a spodku celustiach po oboch stranach, take co sa objavia z vecera do rana a daju sa hned aj vytlacit. Co moze takato zmena znamenat? Vzdy som mala cyklus pravidelny 28-29 dni a vyrazky som myslela ze v mojom veku uz nebudu a uz som ich aj dlho nemala. Mate s tym skusenosti? Stres som nemala, bola som doma na RD. Stravu som nezmenila. Dakujem

januska12323
21. nov 2024

Hormóny?

veklipo
21. nov 2024

Perimenopauza.
U mňa podobný priebeh.

tiezjedna
21. nov 2024

zrejme ideš pozvoľna do prechodu...

janababana
21. nov 2024

Ja som tu na MK na skrateny cyklus nasla tip na kvapky femi od Valovica (predava aj dr max) a mne pomohli. 2r po porode mi zacala haprovat ms, raz 31 dni potom viac krat 24-25 dnovy cyklus. Hned prvy mesiac ako som zacala brat tieto kvapky sa mi cyklus vratil na 28d. Len si pri tych kvapkach treba najst vhodnu mieru ako casto ich uzivat.

majamat
21. nov 2024

pribuda vek a cyklus sa moze menit.
konkretne hormonalne zmeny vplyvom veku. no sampzrejme nejake hormonalne odchylky mozu byt aj z inych dovodov. ak gynekolog nic nezisti/nezistil, potom to bude tym vekom.

ja mam prakticky skor od prvej ms cyklus pravidleny. odchlyky v cykle su bezne a teda sice sa mi parkrat stalo, ze sa mi cyklus predlzil o 2t, ale raz takto bola zachytena ovulka v obdobi kedy mala prist ms, cize ovulka bola posunuta a tym aj cely cyklus. stavalo sa mi to tak 2x rocne, inak cylus bol okolo 31-33dni.
sem tam medzitym som uzivala HAK. potom sa mi cyklus trosku skratil an 28-29dni a dlo bol takyto.
kratko pred 2 tehu som mavala uplne skratenie cyklu a to sem tam na 18-25dni. trosku to kolisalo, niekedy bol relativne v norme 26-27dni. v tom obdobi som tehotnela,a le skoncilo to ako MA. v tom obdobi sa mi rozbehol skaredy ekzem, ktory trval asi 6m. v tom obdobi mi nasli aj tazky nedostatok vit D. mozno to malo vplyv aj na cyklus.
po doplneni D-cka som mavala opat 28-dnovy cyklus, ale prislo obdobie, ze sem tam bol kratsi,a el to uz nebolo tak vlemi casto. mozno len parkrat za par rokov.
teraz neviem, ale podla pocitov je oat asi klasickej dlzky. nemam totiz maternicu, tka sa mi to da tazko odpozorovat, resp dokazem odpozorovat len obdobie, nei konkretne dni, kedy by som za normalnych okolnosti ms mala.

grof_monte_christo
21. nov 2024

Perimenopauza. Cyklus sa skracuje. Já mám 48 rokov a mávam ho cca 21 dní. Tiež mi to začalo po 40, postupne sa skrachoval.

zobaka
21. nov 2024

nizsi progesteron, je to normalne v tomto veku

andrejka2424
22. nov 2024

Ja mám 37 a skrátila sa mi za posledný asi rok a pol z 29-30 na 25. Dlžka krvácania asi o deň. Rozmýšľala som, či si nedať predpísať antiku kvôli tomu, aby som mala zase slabé a pravidelné. Obťažuje ma to a keď si predstavím, že toto môže trvať aj 10 rokov...a navyše som si vždy myslela, že postupne slabnú a nie, že sú ešte silnejšie... Aj počas dní, keď nemám sa mi občas zjavia bolesti brucha a pár hodín trochu krvácam a potom to ustane. O zhoršenom PMS ani nehovorím..

autor
22. nov 2024

@andrejka2424 presne. A ked si to vypocitam ze kazdych 24 dni z toho krvacanie 8 tak pomaly len dva tyzdne z mesiaca nemam menzes otras

pstrap
23. nov 2024

@andrejka2424 Budú silnejšie a bolestivejsie, pridružia sa cysty. Mám 47 a minulý rok som bola už na hysterektomii. Našťastie vaječníky mi nechali.

majamat
23. nov 2024

@pstrap a rovnako, mam 48r, pred rokom hysterektomia.