Zlé užívanie hak, možné tehotenstvo?

vaness110
24. apr 2019

Ahojte, zistila som že som doteraz asi 4 mesiace brala HAK úplne zle. Nebrala som 21 tabletiek a potom 7 dní pauza, ale 32 dní a potom pauza (ako moj cyklus pred tým) čiže som tých tabletiek pojedla oveľa viac. Pôjdem sa objednať na kontrolu, ale som z toho nesvoja a potrebujem niekoho názor😕 Aké myslíte že by mohli byť riziká? Myslíte že by to mohlo ovplyvniť plodnosť? Som strašne materinský typ, čiže som z toho úplne nanič. Volala som gynekologičke, a mám vraj dobrať celý blister (cca 16 dní) bez pauzy ktorú by som mala mať o 3 dni. Bojím sa že by som bola momentálne tehotná, a užívaním bez pauzy by sa na to neprišlo a následkom brania ďalej by som potratila. Čo myslíte?😶

sissy27
24. apr 2019

@vaness110 ja nechápem, už dlho síce atk neužívam, ale svojho času ich vyrábali úplne blbuvzdorné - proste 21 tabletiek a hotovo. Prípadne 28, podľa druhu. Ako si prišla na to, že si ich brala 32? To ti nebolo nič divné, že ti to nesedí na počet tbl/ dní? Gynekologička ťa nepoučila keď ti ich predpisovala? Príbalový leták si nečítala? Cyklus ti to nerozhádzalo?? Nechápem, fakt nechápem.
No a tehotná asi ťažko budeš, to sa stáva keď sa tabletky vynechajú, nie keď ich zješ viac.

vaness110
autor
24. apr 2019

@sissy27 cyklus som mala pred tým presný 32 dňový, preto. Nie nerozhádzalo, dostávala som to presne na čas, 3 dni po nevzatí tabletky. Leták som čítala minimálne 3x, neviem prečo som to veľmi nepochopila, a gynekologička sa mi moc nevenovala. A tehotná preto, lebo som pomedzi cyklus jednu zabudla, a teraz by som mala ísť bez pauzy. Každopádne, ďakujem za odpoveď. Hľadám radu a pomoc, nie poúčanie.

sissy27
24. apr 2019

@vaness110 no už nemáš veľmi čo robiť, proste dober ten blister tak ako ti radila gynekologička, a potom ak v tom chceš pokračovať, tak ber tabletky tak ako máš. Z nejakého logického dôvodu je tých tabletiek v balení 21 a bývajú označené aj názvami dní... Fakt bez urážky, ale toto by som čakala že docvakne aj tým najjednoduchším 🙈
Ono dajú sa tabletky brať bez pauzy kvôli posunutiu / vynechaniu menštruácie, takže ak ti doteraz nič nebolo, tak ani nebude (aspoň nie priamo v súvislosti s tým, že si brala 32 tabletiek miesto 21). A tehotenstvo - prečítaj si ten príbalový leták ešte raz, je tam napísané aj to, že ťa tabletky nechránia na 100%.

vaness110
autor
24. apr 2019

@sissy27 Jediné čo ti môžem povedať že tvoj názor rešpektujem. Čo už, tak sa stalo. Nebolo mi dostatočne vysvetlené ako tabletky brať, a nejako som si to zle vysvetlila. Dúfam že si sa aspoň pobavila

sissy27
24. apr 2019

@vaness110 nepobavila, nesmejem sa, ale je mi to naozaj záhadou, to je celé.
A myslím, že som ti aj dostatočne vysvetlila čo ďalej a ako to je s tehotenstvom pri užívaní tabletiek. Záruku na to, že neotehotnieš, ti nedáva ani výrobca tých tabletiek.

vaness110
autor
24. apr 2019

@sissy27 jednoducho tom si to celé len zle vysvetlila. Skôr ma zaujímalo či nieje nejaké riziko problémov kvôli tomu, než riešiť prečo.

candii
24. apr 2019

Ak si brala pomedzi antibiotiká alebo iné lieky, prípadne si na pár tabletiek zabudla a mala si nechránený styk, tak áno môžeš. Ale ak máte nechránený styk aj pri užívaní HAK môžeš ostať tehotná, nebola by si prvá ani posledná. Čiže odpoveď na tvoju otázku: áno, môzeš byť. Nič nie je 100% ani HAK.

candii
24. apr 2019

A v tom nesprávnom užívaní problém nevidím, to by nemalo nejako "naburat ochranu".

vaness110
autor
24. apr 2019

@candii skôr som myslela zdravotné problémy kvôli tabletkám navyše, dieťatko by už až tak nevadilo

ibrunova
24. apr 2019

@vaness110 Ak si brala napr. jedna pol blistra a potom si dala pauzu, tak nie si chránená. Chránená si vtedy, keď berieš 21 dní+ 7 dní pauza, alebo vkuse bez prestávky.

sissy27
24. apr 2019

@vaness110 pozri, vo všeobecnosti má užívanie hormonálnej atk svoje riziká - dočítaš sa o nich v príbalovom letáku. Ty si neužila viac tabletiek, len v nesprávnej schéme. Viac tabletiek znamená napr. dve denne. Bežne som užívala aj 2-3 blistre bez pauzy. Ja následky nemám, otehotnela som bez problémov, aj porodila zdravé dieťa, ale je kopa žien, ktorým atk spôsobila rôzne problémy.

vaness110
autor
24. apr 2019

@ibrunova myslíš v tej pauze alebo celkovo?

vaness110
autor
24. apr 2019

@sissy27 aha takto, to som napríklad nevedela. Ďakujem

sissy27
24. apr 2019

@vaness110 naozaj treba ten príbalový leták preštudovať pozorne, sú tam všetky potrebné a užitočné informácie. Ak ti nie je niečo jasné, tak sa pýtaj - buď gynekológa alebo kľudne aj tu pohľadaj, je tu skupina Zdravotníci, tam ti tiež budú vedieť vysvetliť, alebo proste daj len otázku do fóra tak ako teraz.

candii
24. apr 2019

@vaness110 ja si myslím že nie .. aj keď ako píšu vyššie HAK ma samo o sebe nejaké riziká ale nemyslím že by to ublížilo.

fednaja
24. apr 2019

@vaness110 nepojedla si ich navyše len si ich jedla dlhšie, nemalo by sa stať nič tebe ani dieťatku, tehotná byť nemusíš ak si nevysadila nič a vkuse brala prášky, neublížilo by to dieťaťu, neboj sa buď v klude, snažíte sa o bábo?

vaness110
autor
24. apr 2019

@sissy27 hej, taký bol aj plán😄

vaness110
autor
24. apr 2019

@candii ďakujem🙂

vaness110
autor
24. apr 2019

@fednaja aha taak, lebo moc sa v tom zatial nevyznám, a bábätko zatial neplánujeme, ale nebránili by sme sa 🙂 ďakujem❤️

ibrunova
24. apr 2019

@vaness110 celkovo.