Ahojte, zistila som že som doteraz asi 4 mesiace brala HAK úplne zle. Nebrala som 21 tabletiek a potom 7 dní pauza, ale 32 dní a potom pauza (ako moj cyklus pred tým) čiže som tých tabletiek pojedla oveľa viac. Pôjdem sa objednať na kontrolu, ale som z toho nesvoja a potrebujem niekoho názor😕 Aké myslíte že by mohli byť riziká? Myslíte že by to mohlo ovplyvniť plodnosť? Som strašne materinský typ, čiže som z toho úplne nanič. Volala som gynekologičke, a mám vraj dobrať celý blister (cca 16 dní) bez pauzy ktorú by som mala mať o 3 dni. Bojím sa že by som bola momentálne tehotná, a užívaním bez pauzy by sa na to neprišlo a následkom brania ďalej by som potratila. Čo myslíte?😶
@sissy27 cyklus som mala pred tým presný 32 dňový, preto. Nie nerozhádzalo, dostávala som to presne na čas, 3 dni po nevzatí tabletky. Leták som čítala minimálne 3x, neviem prečo som to veľmi nepochopila, a gynekologička sa mi moc nevenovala. A tehotná preto, lebo som pomedzi cyklus jednu zabudla, a teraz by som mala ísť bez pauzy. Každopádne, ďakujem za odpoveď. Hľadám radu a pomoc, nie poúčanie.
@vaness110 no už nemáš veľmi čo robiť, proste dober ten blister tak ako ti radila gynekologička, a potom ak v tom chceš pokračovať, tak ber tabletky tak ako máš. Z nejakého logického dôvodu je tých tabletiek v balení 21 a bývajú označené aj názvami dní... Fakt bez urážky, ale toto by som čakala že docvakne aj tým najjednoduchším 🙈
Ono dajú sa tabletky brať bez pauzy kvôli posunutiu / vynechaniu menštruácie, takže ak ti doteraz nič nebolo, tak ani nebude (aspoň nie priamo v súvislosti s tým, že si brala 32 tabletiek miesto 21). A tehotenstvo - prečítaj si ten príbalový leták ešte raz, je tam napísané aj to, že ťa tabletky nechránia na 100%.
Ak si brala pomedzi antibiotiká alebo iné lieky, prípadne si na pár tabletiek zabudla a mala si nechránený styk, tak áno môžeš. Ale ak máte nechránený styk aj pri užívaní HAK môžeš ostať tehotná, nebola by si prvá ani posledná. Čiže odpoveď na tvoju otázku: áno, môzeš byť. Nič nie je 100% ani HAK.
A v tom nesprávnom užívaní problém nevidím, to by nemalo nejako "naburat ochranu".
@vaness110 pozri, vo všeobecnosti má užívanie hormonálnej atk svoje riziká - dočítaš sa o nich v príbalovom letáku. Ty si neužila viac tabletiek, len v nesprávnej schéme. Viac tabletiek znamená napr. dve denne. Bežne som užívala aj 2-3 blistre bez pauzy. Ja následky nemám, otehotnela som bez problémov, aj porodila zdravé dieťa, ale je kopa žien, ktorým atk spôsobila rôzne problémy.
@vaness110 naozaj treba ten príbalový leták preštudovať pozorne, sú tam všetky potrebné a užitočné informácie. Ak ti nie je niečo jasné, tak sa pýtaj - buď gynekológa alebo kľudne aj tu pohľadaj, je tu skupina Zdravotníci, tam ti tiež budú vedieť vysvetliť, alebo proste daj len otázku do fóra tak ako teraz.
@vaness110 ja nechápem, už dlho síce atk neužívam, ale svojho času ich vyrábali úplne blbuvzdorné - proste 21 tabletiek a hotovo. Prípadne 28, podľa druhu. Ako si prišla na to, že si ich brala 32? To ti nebolo nič divné, že ti to nesedí na počet tbl/ dní? Gynekologička ťa nepoučila keď ti ich predpisovala? Príbalový leták si nečítala? Cyklus ti to nerozhádzalo?? Nechápem, fakt nechápem.
No a tehotná asi ťažko budeš, to sa stáva keď sa tabletky vynechajú, nie keď ich zješ viac.