Zistí lekár endometriózu aj klasickým ultrazvukom?

anavie
8. feb 2022

Ahojte, od svojich 14 r mávam silné bolesti pri mens. (kŕče, zvracanie, bolesti hlavy), prvé dva dni preležím v posteli. Moja prvá gynekologička to klasifikovala len ako bolestivú mens.

Posledný rok je to na nevydržanie, musím si brať v práci vždy voľno. Okrem toho som mala cca 4 krát zápal moc. ciest a aj keď mám teraz dobré výsledky stále cítim bolesti akoby mechúra(usg u urológa a odbery ok).

V auguste 2021 som bola na preventívke u gyn., ultrazvuk ok, cytol. ok. Všimla by si endometriózu lekárka alebo je potrebné špeciálne vyšetrenie ?

Ďakujem za info, ak ste mali podobné ťažkosti.

bolarazjedna
8. feb 2022

Nie, iba laparoskopicky. Na ultrazvuku vidno iba keď máš endometrialnu cystu na vajecniku, ale ostatne ložiská nevidno. Niekedy sa robí aj MR, ale s tým nemám skúsenosti, nakoľko vylúči endometriozu. + býva v krvi ľahko zvýšený onkomarker CA125. Ale to je len ako doplňujúci odber, laparoskopicky vyšetrenie nenahradí. Výhoda laparoskopie je, že hneď vedia počas operácie nielen zistiť ale aj odstrániť ložiská.

Mne ináč veľmi-veľmi-veľmi pomohla na endometriozu a s tým spojené veľké bolesti (u mňa trvali 3 týždne v mesiaci) bezlepková dieta.

anavie
autor
8. feb 2022

@bolarazjedna mozem sa opytat ake si mala este prejavy ? Dakujem 🙂

anjelicek26
8. feb 2022

@anavie podla mna sa to bez diagnostickej laparoskopie urcit neda, mimo endometriozy mozes mat aj "obycajne" zrasty po nejakom zapale, uraze ci predoslej operacii. Urcite sa pytaj na tu laparku. Kamoskina dcera ma 15 a uz ma kvoli endometrioze druhu operaciu za sebou, berie HAK, aspon je viac-menej bez bolesti... problemy zacali uz v detstve, caste zapaly mocovych ciest, ked nastupila menstruacia, strasne bolesti, nemohla ani do skoly kvoli tomu... nastastie jej lekarka zareagovala rychlo.

motylik273
8. feb 2022

@bolarazjedna ahoj smiem sa spytat s otehotnenim po takomto zakroku?

astrid_
8. feb 2022

Ahoj, ja som mala neskutocne problemy 8 rokov, moj gyn na sone nikdy nic zvlastne nevidel. Skus mozno 3/4D kvalitny ultrazvuk za poplatok, mne rovno povedali, ze mam endo v pokrocilom stadiu, vajecniky za maternicou zlepene, endo cysty....urcite sa nedaj odbit, ja lutujem, ze som mu doverovala a nechala sa odbit, riesim teraz problemy s plodnostou a nemuselo to zajst az takto daleko. Ak sa na sone nic neukaze tak jednoznacne laparka, nie je normalne takto trpiet.

bolarazjedna
8. feb 2022

@anavie ja mam endo zistenu 6 rokov, vtedy ale som nemala ťažkosti žiadne, iba na preventívke mi našli veľkú cystu na vaječníku, laparoskopicky bola odstránená cysta plus ďalšie ložiská v malej panve, čo tam našli. Ale teda odjakživa som mala bolestivu ms, ale to som brala, že tak ma byt. Pred operáciou som mávala ešte bolesť v krížovej časti s vyžarovanim do ľavej nohy, vždy periodicky od menzesu do 19dna cyklu, potom to prestalo - mala som ložisko v blízkosti toho nervu.
Ale tak najväčšie ťažkosti prišli asi 2 roky dozadu, menzes veľmi bolestivý (napriek tabletkam od bolesti som v práci nejako iba prežila a doma som iba ležala celé dni), ale časom som mala takéto silné bolesti už týždeň pred MS, aj týždeň po MS, čiže dokopy 3 týždne v mesiaci som fungovala iba na tabletkách, ak som skúšala nedať si, tak som sa budila na bolesť aj v noci, za mesiac som zjedla asi 25 ibalginov.

Po 2 mesiacoch bezlepkovej diéty bolesti iba počas prvých dní ms (ak som si dala tabletku, bolesť úplne prestala aani som necítila, že mám menzes, doma som dokázala konečne aj upratovať, variť, normálne žiť počas MS), a mimo menzesu sem-tam ešte bolesti, ale teda celkovo som minula asi 8 tabliet od bolesti za mesiac. Celkovo subjektivny rozdiel - o 90% lepsie.

Ešte som mala posledný rok - rok a pol medzi menštruačné špinenie, čo sa stále zhorsovalo, az natoľko, že v poslednom období som spinila a krvacala 25dni z 28dnoveho cyklu. Progesteron čiastočne pomohol, ale napriek tomu som spinila, iba menej intenzívne. V CAR vyhodnotili, že to je spôsobené tiež endometriozou.

Ak neplánuješ otehotnieť, tak ti po operácii napíšu lieky na pol roka, ktoré ti vyvolajú umelo menopauzu - vtedy endometrióza je v kľude, a potom odporúčajú bud HAK alebo čím skôr otehotnieť.
@motylik273 myslím si, že keď chcete babo hneď, tak stačí počkať ďalší cyklus po operácii a môžte sa snažiť, ale je to už skôr otázka na gynekológa. Práveže keď sa ložiská odstránia, je vyššia šanca na otehotnenie. Lebo samotná endometrióza spôsobuje neplodnosť u 50%žien.
Ja som inak otehotnela po 3-4mesiacoch bezlepkovej diéty, či aj to pomohlo, neviem, ale k odstráneniu bolesti mi pomohla veľmi.
A cez minule leto na dovolenke som sa na diétu vykaslala, a následne ukrutne bolesti sa vrátili, čiže mam to aj v opačnom smere overené. Potom zase až po 2 mesiacoch diéty sa to ukludnilo.

Bezlepkovú diétu na endo mi schvaľovali aj v CAR, odporúča sa aj bezlaktozova dieťa súčasne + co najmenej červeného mäsa, ale ja som držala iba bezlepkovú.

anavie
autor
8. feb 2022

@astrid_ dakujem, objednala som na na 4D ultrazvuk do sonoclinik KE, bojim sa lebo mavam tieto tazkosti uz viac ako 10 rokov, mam 27. Vzdy mi tvrdili, ze som mlada, ze sa to po porode upravi. Tak dufam, ze bude vsetko v poriadku. 😞

astrid_
8. feb 2022

@anavie presne v sonoclinik som bola aj ja, pan profesor Dankovcik je velky odbornik, drzim ti palce 🍀🙏 presne tuto formulku "po porode sa to zlepsi" som pocuvala 10 rokov aj ja.

anavie
autor
8. feb 2022

@astrid_ mozem sa opytat, pytali si od teba vymenny listok ? Lebo moja gyn mi ho asi nedá, aj tak sa za ultrazvuk platí, tak by to malo byť ok. Hneď si mala aj výsledky ?

astrid_
8. feb 2022

@anavie nie nič netrebalo, len som sa objednala a potom zaplatila. Áno hneď pri ultrazvuku mi ho okomentoval a odporučil ďalší postup😊

anavie
autor
8. feb 2022

@astrid_ jooj super, lebo viem ze moja lekarka by hned povedala ze prehanam a je to zbytocne, tak som sa bala ze je potrebny vymmeny alebo sa ona dozvie ze som isla na vlastnu ziadost. Som uz objednana a odpocitavam cas do vysetrenia 🙈

amanta5
8. feb 2022

@anavie bez ohľadu nato, ako to dopadne, odporúčam zmeniť gynekologičku. Taký prístup k problémom je nonsens...obzvlášť u lekára.
Mne endometriózu potvrdili laparoskopicky, hneď aj odstránili ložiská. Potom ma dali na pol roka do menopauzy (pichali mi injekcie). Tu sa odporúča dávať veľký pozor na to, aby si neotehotnela. Ja som nešla potom na HAK, lebo som tu hnusobu nechcela brať. Ale v tých časoch som prešla na iný (zdravší) životný štýl. Prestala som jesť polotovary a takmer všetky procesované potraviny. Toto mi pomohlo z dlhodobého hľadiska asi najviac. A aj v iných veciach 🙂

17alexis
8. feb 2022

@anavie mne ju zistil na sone. Nemala som ziadne tazkosti, vramci preventivky mi len tak povedal, ze mam endometriozu a nech idem na laparku ju odstranit. Laparkou mi ju uz len potvrdili.

engel76
8. feb 2022

@anavie z krvi CA125 a laparoskopia

anavie
autor
8. feb 2022

@17alexis a po laparoskopii si uz v poriadku ? 🙂

kiki68
8. feb 2022

@anavie ano , ale musi to byt specialista na onkogynekologiu. Ti vedia co hladat a potom to mozu odporucat na laparoskopiu. Tiez je pre to typicke mat mierne zvysene onkomarkery. Je tam viacero ukazovatelov, ale bezny gynekolog to nemusi vediet odhadnut. Hladala by som naozaj onkogynekologa a poradila sa, co dalej. Lebo mne to nepride ako normalny cyklus

kiki68
8. feb 2022

@amanta5 mne odporucali co najskor po laparke ostat tehu. Aby ma nemuseli doslova nabuduce vykuchat komplet. Tak aj som ostala pomerne rychlo tehu. Kamoska nema partnera a mala Tu liecbu so simulovanou menopauzou. Ono tehu je tiez ako menopauza, ze vypadne ten cyklus. Co je vyhoda.

amanta5
8. feb 2022

@kiki68 No ja som v tej dobe neplánovala dieťa, bola som ešte na vysokej škole. 🙂
Ale nemala som problém otehotnieť neskôr s deťmi. Obe boli na prvý šup, našťastie 😉
Počas tejto tzv. "menopauzy" sa dá otehotnieť. Je to malá šanca, ale je. Upozorňovali ma na to, aby sme si dávali pozor, pre istotu 🙂"

anavie
autor
8. feb 2022

@kiki68 dakujem, v piatok idem k svojej gyn a o mesiac ma objednali na 4/D ultrazvuk, opytam sa aj na toho onkogynekologa 🙂 dakuem este raz velmi pekne

17alexis
8. feb 2022

@anavie nie som. Po 4 mesiacoch sa mi vratila, zas ju dr videl cez sono. Uz preslo od prvej laparky asi 8 rokov. Posielal ma znova na laparku po tych 4 mesiacoch, ale nakolko ma zle zoperovali prvykrat, dokafrali mi vajecnik, tak som to neriesila. Nemala som ani ziadne tazkosti, aby som to potrebovala riesit. Naposledy ta endocysta mala velkost okolo 3cm. Teraz som tehotna po IVF, tak som zvedava, ci to pomoze ci nie.

kiki68
8. feb 2022

@anavie mozem odporucat ustav sv alzbety, su tam vyborni na tento shit. Mne zachranili vajecnik

astrid_
9. feb 2022

@17alexis ahoj, mna caka tiez ivf a na jednom vajecniku mam endo cystu, chcem sa len opytat ako to u teba bolo so stimulaciou? odoberali sa vajicka len z vajecnika bez cysty? dali ti pred stimulaciou hak alebo visanne?

17alexis
9. feb 2022

@astrid_ stimulacia bola v pohode, aj kratko som stimulovala lebo som rychlo reagovala. U mna je hlavny problem malo vajicok, vysiel nam az treti cyklus. Vajicka som mala na oboch, neviem, v ktorom kolko, ale dokopy ich vzali naposledy 6. V prvom centre sa mi na tom dofaklenom vytvorilo jedno a lekarka mi ho nevzala, vraj sa to neoplati. Doktora v druhom centre dvihalo zo stolicky, ked som mu to povedala. Do akeho centra pojdes? Nech ti urcite vezmu z oboch. Pred stimulaciou som nic neuzivala.

astrid_
9. feb 2022

@17alexis boli sme v iscare, naplanovali mi na 2 mesiace visanne a potom dlhy protokol. Ja mam vsak aj zrasty a ten vajecnik s cystou je tak posunuty dohora, verim vsak ze sa dostanu aj k nemu. Mrzi ma tvoj zazitok s prvym centrom, super vsak, ze sa to nakoniec podarilo🙏 je to ale velmi smutne, ako velmi vsetko zavisi od toho, na koho clovek akurat natrafi.... Ja som mala podla viacerych odflaknutu laparku, stvalo ma to strasne ale co uz, uz to nezmenim. Takze zienky ktore caka laparka, kludne chodte na konzultaciu aj k viacerym lekarom, treba si dobre vybrat.

17alexis
9. feb 2022

@astrid_ vies co, mne tu laparku robila ozaj kapacita a aj tak ju zle urobil. Co sa centra tyka, ISCARE je fajn, zatial sa mi nedostali negativa. My sme boli v Gynfive v ZA, maximalna spokojnost. Este mame aj dve embrya odlozene. Uplne iny pristup ako v tom prvom centre.

astrid_
9. feb 2022

@17alexis aj mne kapacita a bola som mega sklamana, mozno sme boli u toho isteho. Ja mam z iscare tiez dobry pocit a super ze mate odlozenych aj surodencov .

engel76
10. feb 2022

@astrid_ iscare moju endocystu nechcelo vobec riesit. Tak som bola v Brne a cystu najprv vybrali, vsetko mi pozreli a potom boli ivf.