Žena bez maternice a vaječníkov

11. okt 2022

Ak by mlada zena prisla z nejakého dôvodu o maternicu a vaječníky.... potom je cely život odkázané brat hormóny ? Alebo ako to je keby nebrala nič ?

viestta
11. okt 2022

Chybí by jej estrogén, prevážil by v hormonalnom systéme testosterón, čo by znamenalo napríklad rast fúzov. A bez estrogénov by jej reálne hrozila aj predčasná osteoporóza. Kvôli tomu sa necháva aspoň jeden vaječník, ak je to nutné. Maternica nemá žiadny vplyv na hormonálnu rovnováhu, aj pri histerektomii vaječníky nevyberaju ak to nie je nevyhnutne

autor
11. okt 2022

@viestta a keby berie hormóny tak len vo forme HAK ? Doživotne ? A čo potom pečeň, Bude zaťažená ?

viestta
11. okt 2022

Tak toto sú už otázky na odborníkov, ale substitúcna hormonálna liecba nie je HAK

luccija
11. okt 2022

Davaju sa ine hormony nie ATK.A je dobre ich dodavat umelo kvoli vela veciam ako pise Viestta predcasne starnutie, rednutie kosti, zeny su viac po menopauze ohrozene srdcovo cievnymi problemami...psychika...

luciannka83
11. okt 2022

@viestta ja normalne ziram, ako môzes mat odpoved na kazdú otazku😊💪

viestta
11. okt 2022

@luciannka83 a co ti ja viem?

31atal31
10. nov 2024

@viestta ahoj!Kedy je to nevyhnutné? 🤔 Ja som mala suturu a stále si kladiem otázku či som alebo nie som tehotná a po pohlavnom styku mi iba rastie brucho.Žiadné bábätko sa mi neukázalo!

viestta
10. nov 2024

@31atal31 toto naozaj netusim, treba riesit s gynekologom

31atal31
10. nov 2024

@viestta ok.