Ahojte, mám 17 rokov a pred troma mesiacmi som dostala prvú menštruáciu. Prvýkrát to bolo len jednodňove špinenie, druhýkrát sa mi za jeden deň zdvihla váha zo 45kg na 47kg, bolesť brucha a mierne dvojdňové krvácanie. Má cca 21 dňový cyklus, najbližšie mi vychádza o 4 dni, ale začalo ma pobolievať podbruško. Je možné, že príde menštruácia skôr alebo tie príznaky prichádzajú takto v predstihu. Aké máte príznaky pred tým ako príde menštruácia? Bojím sa chodiť do školy, keď mám menštruáciu.
Ďakujem za rady.
Môže to byť ovulácia aj, tá začína 2 týždne od začiatku cyklu... V tak mladom veku a keď píšeš, že sú to jedny z tvojich prvých cyklov, je normálne, že chodia kadejako... Len po cykle odporúčam návštevu gynekológa a pravidelne prehliadky 🙂 a neboj sa, ja som raz počas menzesu v škole odpadla od bolesti 🙈 dr. zistil že mám cysticiozu (neviem či som to správne napísala) a ináč otočenu maternicu... Vravel mi(vtedy mne 18 ročnej babe), že možno nebudem môcť mať deti (ehm mám 2 dcérky 🤣) takže len vydržať a samozrejme dobrá HAK vie robiť s bolesťou zázraky ☺️ drž sa... (ináč ak sa nebojíš vyskúšať, menštruáčny kalíšok je tiež super na bolestivu menštruáciu, a z medikamentov mne osobne veľmi dobre zaberá valetol)
Dobrý chcem sa spýtať čo môže znamenať keď som mala len jeden deň menštruáciu ? Dr mi dal termín aj na budúci týždeň ale chcela by som vedieť čo to môže znamenať pred desiatimi mesiaci som mala cisársky rez .
Začiatok nemusí byť pravidelný, cyklus sa ti kľudne môže meniť. Preto je fajn viesť si menštruacny kalendár, aby si videla, či sa to mení. Sú na to aj rôzne aplikácie do mobilu.
Takisto príznaky predtým - PMS, sú rôzne, bolesti brucha, bolesti hlavy, kŕče, niekto ma aj bolesti krížov, či nevoľnosť.
Prečo sa bojíš chodiť do školy vtedy? Menštruácia je súčasť života každej zdravej ženy, budeš s nou fungovať celé roky, pokiaľ nebudeš mať nejaké extra problémy, ver tomu, že si zvykneš a nijako to nebude narúšať bežný život.
No a samozrejme, v prípade problémov vždy treba ísť za gynekológom