Vysvetlenie výsledkov zo sterov

nina296
16. feb 2024

Ahojte, prosím vás nie je tu nejaká doktorka-gynekologička, ktorá by mi vedela aspon trosku vysvetlit výsledky zo sterov? Volala mi doktorka,že radsej sa mám objednat na onkogynekologiu a v správe, čo je napísané nerozumiem. Pytam sa, lebo do pondelka nebudem ani spat-mám strach. Dakujem

lucuass
16. feb 2024

@nina296 ahoj a aký máš výsledok ?

lienocka2808
16. feb 2024

@nina296 kludne napis, ja ti to vysvetlim. Vela zien stresuje uplne zbytocne. Na onkogynekologiu posielaju uz so zhorsenymi vysledkami, nie rakovinou.

nina296
autor
16. feb 2024

@lucuass keď ja neviem, poslala mi ho do mailu. Že nejaké atypické bunky alebo tak nejak

lienocka2808
16. feb 2024

@nina296 a čo ti máme vysvetlovať, keď ty sama nevieš? Veď bud nam to sem odfot bez osobných údajov, alebo prepíš.

nina296
autor
16. feb 2024
sabinka022
16. feb 2024

@nina296 Ahoj. Ja som gyn. Mala by si ist na expertnu kolposkopiu a tam ti eventuelne odoberu vzorok suspektneho okrsku-biopsiu. Dalsi postup podla vysledkov danej biopsie.

nina296
autor
16. feb 2024

@sabinka022 ahoj, ďakujem pekne za odpoveď. Takže to môže byt vážne aj nemusí?

sabinka022
16. feb 2024

@nina296 Teoreticky nemusi,ale vacsinou ked vyjde takyto vysledok z cytologie=steru, tak sa jedna o prednadorove zmeny rozsahu CIN II-CIN III. Dalsi postup potom zalezi na veku, planovaniu tehotenstva atd,ale ak by to vyslo napr CIN III,tak sa posiela na konizaciu.

nina296
autor
16. feb 2024

@sabinka022 a čo to prosím znamená? Že pri najhorsom by som isla na operáciu? Alebo je ešte niečo horsie?

lucuass
16. feb 2024

@nina296 ahoj ja som mala takú cytologiu ASC -H

nina296
autor
16. feb 2024

@lucuass ahoj a ako ti to dopadlo?

sabinka022
16. feb 2024

@nina296 Pri najhorsom by si isla na zakrok, zalezitost 1 dna. Mizive percento moze vyjst ako rakovina cipku,ale toho sa neboj,to je skor ojedinele s touto cytologiou.

nina296
autor
16. feb 2024

@sabinka022 ja som mala už nejaké zmeny po pôrode, ale potom sa mi to upravilo, no na onkogynekologiu ma vtedy neposlala,tak sa preto bojim

nina296
autor
16. feb 2024

@sabinka022 ďakujem ti veľmi pekne,že si si našla na mňa čas. Trošku som kludnejšia

sabinka022
16. feb 2024

@nina296 To sa nedaj vystrasit tym,ze onkologia. Jedna sa o COP=centrum onkologickej prevencie. Uz to slovo prevencia hovori o tom,ze sa niecomu predchadza,preto tam aj ides 🙂 A v tehotenstve sa nalezy casto zvyknu zlepsovat.

nina296
autor
16. feb 2024

@sabinka022 ďakujem 🙂

sabinka022
16. feb 2024

@nina296 Nemas zaco,nech ti to dobre dopadne 🍀

lucuass
16. feb 2024

@nina296 tak som šla na kolposkopiu , kde mi onkogyn.urobil aj biopsiu a s tej mi vyšlo HSIL takže som objednaná na konizaciu
Ako povedal mi že je to na mne či ju chcem alebo nie ale že odporúča to, takže som povedala že jasne tak som sa aj objednala
Prikladám že mám 27 a som bezdetna tak neviem prečo mi to tak povedal že je to na mne
A čo sa týka HPV robili mi aj nato test ale v papieroch som nevidela nikde o tom zmienku tak asi je to negatív. Zabudla som sa nato opýtať inak

lucuass
16. feb 2024

@sabinka022 ahoj , prepáč že rovno tykam ale chcem sa ťa opýtam ak mám to HSIl a si gyn. Tak čo si o Tom myslím keby som otehotnela s takým nálezom ? Lebo samozrejme sme v snažení tak je aj tam nejaké percento že do konizacie mi môže vyjst aj pozit test tehotenský. Dá sa ísť aj vtedy na konizaciu alebo ako ?? Alebo počkať do porodu

nina296
autor
16. feb 2024

@lucuass ďakujem pekne, snáď ma vyšetria čím skôr

lucuass
16. feb 2024

@nina296 jasne neboj sa nič určite daj potom vedieť , zas kolposkopia ti môže vyjsť úplne iná môžeš mať iba ťažký zápal 🙂 nemusíš mať to horšie tak ako u mňa

nina296
autor
16. feb 2024

@lucuass dám určite vedieť🙂 my chceme tiež druhé bábo a takéto komplikácie prišli. Držím ti palce keď aj vy chcete bábätko 🍀

lucuass
16. feb 2024

@nina296 ďakujem pekne 🙂

nina296
autor
16. feb 2024

@lucuass a mozem sa ta ešte spytat? Ma napadlo,že keďže my sa tiež snažíme o dieta a teda nevedela som, že budú takéto výsledky. To ti robili kolposkopiu aj keď sa snažíte? Alebo to na začiatku ešte nema nejaký vplyv keby si v tom case tehotna a nevies o tom. Dufam,že ma chapes, čo myslim🙂

lienocka2808
16. feb 2024

@nina296 ono nikdy nevieš ako rýchlo to bude pokračovať. Choď na kolposkopiu a biopsiu, odoberú ti vzorku a povedia ti ako si na tom a či je konizácia potrebná hneď, alebo ti odporučia skôr otehotnieť.

sabinka022
16. feb 2024

@lucuass To sa tazko radi cez internet. Neviem ako cipok vyzera, ci je pritomny HR HPV atd. Toto treba riesit priamo s odbornikom,ktory ta vidi.

lucuass
16. feb 2024

@sabinka022 všetko som riešila , len mne povedal že keď otehotniem že konizaciu urobí až po, tak preto sa pýtam či to nieje riziko pri takom naleze

lucuass
16. feb 2024

@nina296 áno my sa snažíme od augusta , a išla som na kolposkopiu stým že som si bola vedomá lenže mne robili kolposkopiu v deň menštruácie ktorá neprišla , tak mi ju urobili rýchlo ako tu biopsiu no a na druhý deň sa spustil menzes :/

lucuass
16. feb 2024

Konizacia sa inak da urobiť aj počas tehotenstva keď je to naozaj nutné , ale jedna slečna písala že bola tehotná a mala HSIl a nevedela že je tehotná až potom zistila hsil a porodila , a po pôrode mala dobrú cyto a hsil zmizlo 🙂 a nešla na konizacii

sabinka022
16. feb 2024

@lucuass Ano,konizacia sa da spravit aj pocas tehotenstva. Samozrejme,nie je to ideal,ale niekedy sa inak neda.