Vyššia hladina LH a neskorá menštruácia

monika1009
27. aug 2023

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom hormónov, keďže tomu moc nerozumiem. Len nedávno som dostala svoju prvú menštruáciu v 20 rokoch ( neskorú menštruáciu máme dedičnú) lenže dostala som ju až po agolutine. Následne už bez lieku som dostala ďalšie 2, lenže cyklus trval len 19 dní. Rok pred podaním lieku som bola na hormonálnych testoch a vyšiel mi LH = 16, FSH = 6, Estrogen = 220 a progresteron = 2 IU/l . Všetky ostatné hormóny mám v norme. Na sone mi povedali že vyzerá byt všetko v poriadku. Veľmi ma znepokojuje LH a FSH keďže FSH by mal byt vyssi ako LH a ja to mám naopak :( Nemali ste niekto podobný problém. Problém so štítnou žľazou nemám tiež.
Vopred ďakujem za odpovede

natalis1998
28. aug 2023

@monika1009 zvýšené hladiny LH bývajú aj pri PCO. Keď je pomer LH:FSH nad 2 čo vo vašom prípade je, môže ísť o PCO. Keďže menštruácie začali len nedávno tak sa to podľa mna neskôr môže prejaviť na sone, avšak viem ze vlastne toto sa môže diagnostikovať cca 7 rokov po tom ako začala menstruacia. Možno su na začiatku takéto hladiny v poriadku kým sa to upraví. Ja mám PCO a LH mám tiež viac ako FSH (LH 13 a FSH 8). Ale to že mám PCO sa reálne začalo prejavovať cca 10 rokov po tom ako začala menstruacia. Podľa mna by bolo vhodne si zopakovat hormonálny profil možno tie hodnoty súviseli s tým že ste proste menstruaciu ešte nemali a teraz sú úplne iné.

monika1009
autor
28. aug 2023

@natalis1998 ďakujem za odpoveď. Chcem sa opýtať ešte a ako to ovplyvní celý cyklus alebo celkovo to PCO. je to nebezpečne ?

natalis1998
29. aug 2023

@monika1009 neviem či úplne nebezpečne. Ale zvýšené hladiny LH môžu zapríčiniť že nedozrievaju folikuly a nedochádza k ovulácii s čím súvisia aj nepravidelne cykly atd. Takze keď má žena PCO môže mat problém otehotnieť, ale dá sa to riešiť vyvolaním ovulácie atd. Ale pokial žena nechce otehotnieť tak sa zas odporúča antikoncepcia aby hormóny boli v norme. Ale PCO sa diagnostikuje viacerými inými faktormi- počet menštruáciu za rok je 8 a menej, potom USG nález (počet nedozretych folikulov atd) a aj hodnota AMH pripadne odchýlky v prolaktíne, hodnote progrsteronu a štandardne zvýšené hodnoty androgennych hormónov- testosterón, LH..ale vo vašom prípade sa to môže diagnostikovať fakt až po niekoľkých rokoch menštruácie. Lebo cyklus sa upravuje, ja čo si pamätám zo začiatku som prvé 2 roky mala menštruáciu asi 3 krát a potom sa mi to začalo upravovať. A PCO sa mi začalo prejavovať až v 23 rokoch.