Vyšší prolaktín, absencia menzesu a liek Medocriptine

jukkas
23. nov 2024

Ahojte.
Od 18 rokoch riešim nepravidelnú menštruáciu. Prešla som si vyvolávačkami, Duphastonom, inými liekmi na vysoký progestrón, až kým som nezmenila gynekologičku, ktorá ma poslala na endokrinologiu a odvtedy riešim zasa vysoký prolaktín - kvôli ktorému nemám menštruáciu. Naposledy mi zistili, že teda (vraj zo stresu) sa mi vytvoril nejaký "útvar" v hypofýze, kvôli ktorému sa mi tvorí mlieko (aj keď som proste tehotná nikdy nebola) a mám vysoký prolaktín a preto nemám menzes. Riešenie - Medocriptine - užívanie do konca života.
Mám 24 rokov a neviem sa nejako zmieriť s tým liekom a celkovo s tým zistením.
Nájde sa tu niekto, prosím, kto má rovnaký alebo podobný problém? Je to naozaj do konca života?
Ďakujem.

euka210
23. nov 2024

@jukkas trosku iny hormon, ale tiez hypofyzu aktualne riesime u manzela 40+. U neho to bola stitna zlaza, kde sa v lete endokrynologicke nezdali vysledky krvi, az mal prestat brat eutyrox, ze problem je hypofyza. Konecne bol na Mri a vysledok je nezhubny nador na hypofyze. Pojde do Lubochne, kde to poriadne vsetko vysetria a daju liecbu...bud operacia alebo lieky.
Ak sa Ti z nejakej tej priciny tvori vela hormonu, tak to musia liekmi regulovat. S hormonmi nie je sranda, vela ludi, ...ako moja svokra a svagrina, beru od mladosti eutyrox kvoli stitnej zlaze. A budu ho brat dozivotne.
Mna by len zaujimalo, co je to ten "utvar".

ada510
23. nov 2024

@jukkas ja mama hraničný ten prolaktin ale zase menzes som mala vždy len hrozný nepravidelný a potom aj bolestivý trvajúci 10 dní nakoniec endometriiza potom kyret...po prvom dieťati lepsie po druhom ešte lepšie...užívala som Maitalon HAK

terezkaarthuramax
24. nov 2024

Napisala som ti spravu

jukkas
autor
24. nov 2024

@euka210 Euthyrox beriem aj ja, už 4 roky a s tým som sa nejak zmierila, že to je do konca života... tak nazvala lekárka v Ľubochni dôvod, prečo sa to deje, že je to " neoperovateľný útvar"...

euka210
24. nov 2024

@jukkas aha...tak ked si bola v Lubochni a tak to zhodnotili, tak asi ine riesenie nie je, len brat lieky. Casom sa to mozno zmeni.

mikinka123
24. nov 2024

@jukkas lieky sa berú do menopauzy, nie do konca života. Pokiaľ už máš adenóm hypofýzy tak ani nerozmýšľaj, liečbou sa ti zmenší, prípadne úplne zmizne. Napíš mi do správy ak máš nejaké otázky, medocriptine beriem už pomaly 15 rokov