Ahojte, chcela by som poprosit o radu, ci nemate skusenosti s vysokym prolaktinom u partnera, mal hodnotu 278 a lekari nas velmi vystrasili ohladne nadoru na hypofize, prosim poradte ci mate podobny problem, co robit. Je v starostlivosti endokrinologicky, vzali mu opat krv a o 2 tyzdne ma mat vysledky...
@ematko29 dakujem pekne. A oni manzela poslu na MR aby sa zistilo ci tam ma a ak ano tak aky adenom? Lebo som myslela ze pojde hned po vysetreniach, to cakanie je velmi narocne na psychiku, najma preto ze uz idem do iscare kvoli ivf...
@martinazvo aj môj mm mal podozrenie na polaktinóm, nakoniec sa to vylúčilo. Ale keď ho aj bude mať a nebude nejaký extra veľký, dá sa to v pohode liečiť tabletkami, pri nezaberaní tabletkovej liečby a ak by mal ťažkosti, až potom sa volí operačná liečba, ale to by musel byť fakt veľký. A asi bude hormonálne aktívny, ked má tvoj mm takú vysoku hodnotu. Mimochodom - my sme mali zle robený odber krvi, nikto nás neupozornil na to, že krv sa odoberá minim. 2 hodiny po prebudení
ahojte, tak mm caka na vysetrenie na MR, objednali si ho na 12.10. aby sa potvrdil/vylucil adenom na hypofize. Endokrinologicka mu nasadila PARLODEL 2,5mg, zatial pred spanim 1/2 tabletky. Mate skusenosti? Mame pocit, ze je z tych liekov velmi unaveny... treba vydrzat alebo radsej ist a riesit to ako vedlajsi ucinok? Dakujem vam za akekolvek rady !!! 🙂
ahojte baby. Ja sa tiež k vám pridávam, my sme boli včera na vyšetrenie v endokrinologickom ústave v Lubochni a mojmu zas zistili zníženy/zvýšený (nepamatá si čo mu doktor povedal) testosteron. Presne budem vedieť ked nám prídu papriere, čiže budúci týždeň. Tiež ho poslali na MR hypofýzy. Boože tiež sa bojím :(
@ematko29
@martinazvo
@martinaema
@martinazvo ak je velmi unaveny aspôsobuje mu to problemy pri práci tak by som to isla konzultovať s lekarkou,
@zabka888 ahoj... tak zvyseny prolaktin sposobuje znizeny testosteron... je to taka nepriama umera... ak bude klesat prolaktin, tak bude stupat testosteron... a zase opacne... ale ak poslali Tvojho mm na MR hypofyzy, asi bude na tom rovnako ako moja polovicka... aj mu dali nejake lieky kym sa dostane na MR, a na MR mu dali aky termin? my cakame nastastie "len" mesiac"... bali sme sa ze to bude dlhsie lebo nas strasili ze budeme cakat 3/4 roka ☹
@martinazvo ahoj, boože na to ani nechcem myslieť ohladom toho nádoru ☹ som už z toho taká vystresovana.. Ešte nemá termín ale bol v juli na MR mozgu a čakal len 2 týždne, tak dúfam že teraz to nebude nejako dlho trvať 😒 Nie nie lieky mu nedali zatail žiadne..
@zabka888 tak co nam povedali... vysoky prolaktin sposobuje to ze je malilinko spermii... testosteron vplyva na sexualny apetit, vydrz, erekciu a chut na sex... neboj bude to ok, keby tam nieco bolo uz by to tam videli aj vtedy... drzim palceky!
@martinazvo dakujem, dúfam že to bude v poriadku! 🙂 tak moj zas s týmto problém nemá, že by nemal chuť alebo niečo podobné, tak neviem :/ a vy to už ako dlho riešite? lieky nepomohli? lebo aj ja sa bojím že nám bude dlho trvať otehotnieť :(
@martinazvo no vidíš nieje to take strašné jak si sa bála,ana mr pojde ešte?
@martinazvo
@zabka888 ahoj, no my sa snazime 9 mesiacov, isli sme len tak na vysetrenia ze ci je vsetko OK a hned nam toto zistili, takze za cerstva riesime a uz sa prirodzene ani netrapime, pretoze to nepojde... milujeme sa len pre radost a babatko bude musiet poriesit CAR 🙂
@ematko29 ahoj, ano, na MR je manzel objednany, pojdeme 12. oktobra tak som zvedava ako to dopadne... zatial papa len lieciky ale vyzera ze sa to trosku ustalilo s tou unavou...
@martinazvo a to vám povedali že prirodzene to nepojde?? ☹ koli tomu jeho problému alebo aj ty máš niečo? ☹
@zabka888 ano, presne tak... ze mozno do mojej 50-tky by sa to podarilo, aj to bez zaruky a to by sme museli byt "ako kralici" ze takmer kazdy den sex ☹
@zabka888 ja vyzeram zatial v poriadku, ale tak uvidime ako dopadnu vstupne testy v CAR (idu si robit vlastne odbery krvi, svoj podrobnejsi spermiogram, bude geneticka konzultacia s genetikom) a moja diagnosticka hysteroskopia...
@martinazvo tak práce nám prišli výsledky, určite má tvoj ten prolaktín 278?? nie 2780 ?? lebo moj má 3930 ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
čo mu napísali v žiadanke na MR vyšetrenie? my sme tiež objednaní 12.10. kam vy idete?
@zabka888 ahoj... no ano ma 278... podla urologa je max. 15 u muzov, takze to ma 18x viac ako je norma... ale podla Dr. Hruzika z mojho centra by mal mat max. 23, takze to je 12x viac... tak si vyber kto Ti co povie :( ... no ale ano, aj hodnoty v tisicoch su mozne, aj tu som videla ze su kocky co mali 1500 - 2000 - aj nad 2000 a podarilo sa im to podchytit liekmi a maju dokonca babatka... takze nezufajte, absolvujte vysetrenia a uvidite... je to liecitelne, na to sa musime sustredit a byt pozitivne !!!
na MR ideme do TT, lebo my sme z DS okresu tak patrime tam... vy idete kam? na ziadanke je ako diagnoza novozistena hyperprolaktinemia a indikuje MR hypofyzy....
@martinazvo Tak asi urolog má iné hodnoty ako enokrinolog. Lebo teiž som tu čítala že jedna holka mala až 5000.. Naozaj si nevieš vybrať..
My ideme do NR na MR 🙂 aj moj má hyperprolaktinémiu a centrálny hypogonadizmus a indikujú MR hypofýzy za účelom vylúčenia TU (to tam aj tvoj má či len MR hypofýzy?)
@zabka888 tak moj lekar je gynekolog 🙂 ... no nemam ja u seba tu ziadanku, ale vecer mozem kuk presnejsie ked budem doma...
@martinazvo jj, potom mi napíš čo tam vy máte.. Len tvojho už aspon začali liečiť,to je výhoda. Si predstav,že teraz musíme čakať 3 týždne na MR, potom dalšie 2-3 na výsledky, potom zas kým sa dostaneme k lekárovi, juuuj 2-3 mesiace zabité 😒 toto naše zdravotníctvo 😠
@zabka888 tak my sme si tiez uzili nervov... urolog oznamil sucho - mate nador v mozgu - termin u endokrinologicky o 2 tyzdne... ta sa s manzelom ani nebavila, len vzali krv, dalsi termin o dalsie 2 tyzdne... potom len sucho lieky, ziadanka na MR a termin sme dostali o mesiac... a dalsia kontrola u endokrinologicky bude tyzden po MR... to uz bude na liekoch 6 tyzdnov, tak uz by sa to malo DUFAM aj nejako prejavit... snad bude uz hladina nizsia... a vysledky MR nie su hned???
@martinazvo tak to zas ja nemožem povedať, náš endokrinolog bol veľmi zlatý len asi nepredpokladal že budú také zlé výsledky, tak nás poslal domov s tým, že nám zavolá ked budú výsledky a potom nám ich pošle poštou.. ja som sa tiež veľmi zlakla toho nádoru ale čo som dosť o tom čítala, ono to neni asi také hrozné ako to znie, vačšinou sú benigné a dajú sa liekmi vyliečiť resp.zmenšiť 🙂
nie nie na výsledky sa čaká 2-3 týždne ☹
@zabka888 omg, dalsie cakanie... este ze medzitym budeme riesit babatenko v centre, aspon nieco pozitivne co nas rozptyli, snad bude vsetko OK 🙂
@martinazvo tak to ano vy máte aspon to 😉 my budemem len čakať a snažilkovať sa len tak, keby náhodou 😉 začala som MM pchať Macou, uvidíme možno pomože na niečo 😉
@martinazvo ja mám mikroadenom hypofízy hormonálne neaktívny.je to v podstate nezhubny nádor anašťastie sa zmenšuje.môže to byť aj váš prípad ale môže byť hormonálne aktívny,preto to zvyšenie prolaktínu.ja som sa sprvu tiež velmi zlakla ,zistili mi to v roku 2004odvtedy sa zmenšil.dočítala som sa ,že ho má velmi vela ludí aniektorí o tom ani nevedia,kym sa neobjavy problém.chodím len na prehliadky je to bez liečby.nijako mi to neovplyvnuje život.skuste sa popýtať vašej lekárky ohladne toho viac alebo posurfujte po internete.