Vyšli mi pozitívne testy na HIV

zuz_ana_3
28. okt 2024

ahojte nedávno mi vyšli pozitívne testy na HIV, neviem ako sa s tym vyrovnať, neviem ako som to mohla chytiť. Máte niekto podobnú skúsenosť ako to zvládnu nielen fyzicky ale aj psychicky. Viem ze v tejto dobe to nemusí končiť až tak tragicky ako kedysi ale mam z toho obavy. Ďakujem za každú radu 🫶🏻

pribinak
28. okt 2024

@zuz_ana_3 skús sa nakontaktovať sem:

https://domsvetlaslovensko.sk/

A k otázke ako si to mohla dostať? Promiskuita a nechránený styk, tetovanie, injekčne užívanie drog, …

zuzitko74
28. okt 2024

@pribinak Mohla to chytiť od partnera, ktorý je jej jediný...ona pre neho však, žiaľ, nie.

pribinak
28. okt 2024

@zuzitko74 🤷‍♀️🤷‍♀️

martinmmartin
28. okt 2024

Ludia s HIV dnes umieraju na starobu (magic johnson pozdravuje) a pri velmi jednoduchej liecbe (ktora sa v poslednej dobe este zjednodusi na 1x mesacne miesto 1x denne tabletka) mozu mat tehotenstva, nechraneny sex a podobne. Relikt z minulosti co stale nad hiv pozitivnymi visi je nemoznost naist si zubara v SR.

stellarstar
28. okt 2024

Obavy nemusíš mať keď ti nasadia alebo ti už dúfam nasadili ART liečbu budeš normálne fungovať. Musíš vedieť koľko máš Cd3 a cd4 a koľko kópií vírusu v krvi máš aby si sa dostala pod nezistitelnu hranicu. Budeš normálne fungovať, trochu to ešte potrvá pokiaľ sa to naučíš akceptovať pre istotu chid za psycholóom. Keď máš otázky môžeš kľudne aj do IP písať

stellarstar
28. okt 2024

@martinmmartin lenže ta inj nefunguje tak že hneď nasadia. Prv musi byt hiv+ pod nezistitelnou hranicou, ptm musi užívať účinnú latku tej inj v tbl forme a až ptm inj. Ale čerstvý hiv+ ju ešte nedostanú.
A dodám co sa týka zubára hiv+ nemusi povedať dr ze je pozitívny

martinmmartin
28. okt 2024

@stellarstar klobuk dolu, dakujem za info - kazdopadne dobre spravy pre autorku

hrabovo
28. okt 2024

@stellarstar ale mal by, moja známa je zubárka a žiaľ sa jej nešťastne šmykľa ruka s nástrojom od krvi pacienta, ten jej až potom, čo sa pichla povedal, že ma HIV. Išla okamžite na infekčné na odber, potom bol kontrolný. Žiaľ.... HIV ma už aj ona. Mladé dievča, vtedy čerstvo vydaté...

stellarstar
28. okt 2024

@hrabovo nvm ako na SK ale v at netreba je to slobodne rozhodnutie pacienta co ja viem. Keď ten pacient bol čerstvo pozitívny ešte pochopím keďže kópia vírusov je vysoká a vtedy je pozitívny infekčný ale ked je pacient liečený a pod nezistitelnu hranicou nemá sa ako od neho druhý nakaziť

pribinak
28. okt 2024

@stellarstar áno nemusí povedať že je HIV pozit, ale keď chce aby boli ľudia voči nej fer, mala by byt aj ona fer voči ľuďom

Áno, po pár mesiacoch liečby bude veľmi nízka šanca že niekoho nakazí, ale aj tak…..riziko je proste vždy

aandrea9
28. okt 2024

@zuz_ana_3 nechcem tu rozvíriť hádku, ale niektoré kovid vakcíny vraj spôsobujú falošne pozitívne testy na HIV

qetka
28. okt 2024

@hrabovo toto sa prosim stalo v akom roku?

maranco
28. okt 2024

@zuz_ana_3 ako si sa k tomu dostala, že si si dala urobiť testy na HIV? Mala si nejaké podozrenie?

jamimo
28. okt 2024

@pribinak ja to osobne pokladám za spoločenskú zodpovednosť. Ja som sa na to pýtala známeho zubára a povedal mi, že ak by mal priznaného HIV pacienta v databáze, šiel by posledný do kresla a sterilizátor by sterilizoval 2x.

pribinak
28. okt 2024

@jamimo samozrejme

stellarstar
29. okt 2024

@aandrea9 covid vakcina nema ako spôsobovať falošné hiv pozitívny výsledky

kiki68
29. okt 2024

Ved budes brat lieky a nic Ti nikdy nebude. Nakazit sa da zial roznymi sposobmi, zalezi aky mas v tu chvilu imunitny system. Ale neni to tragedia v dnesnej dobe.

kiki68
29. okt 2024

@jamimo zubar, kozmeticka, kadernik atd musia kazdeho klienta brat ako mozneho HIV pozit, rovnako Hep B, C positiv atd. Nevies kto realne moze byt nakazeny, nema priznaky, nebol na testoch. Moze to byt ktokolvek. Ten clovek to nemusi vediet. Preto sa vsetko v ambulancii vykonava tak, ako keby je kazdy rovnako nebezpecny. Cize ak sa zubar takto sprava, nikdy by som k nemu nesla, nakolko zjavne pri dalsich ludoch nie je rovnako opatrny a povazuje ich za zdravych.

kiki68
29. okt 2024

@hrabovo no a? Ved ked berie lieky, tak nema nijak zniceny zivot. Ma nieco, co v podstate nemoze nikoho ohrozit, dokonca ona nemoze nakazit pacienta. Mala smolu zjavne, ale tak to byva. Nakazit sa moze od kazdeho pacienta, vies kolko ludi nevie, ze ma HIV, Hepatitis? Tam Pol roka nemas priznaky v podstate. Vela ludi to zisti nahodne napr na nejakom predoperacnom vysetreni. Zdravotnici s tymto pocitaju, bavila som sa o tom s viacerymi, tiez sa stane, ze sa skrabnu, pichnu ihlou a pod.

ronie338
29. okt 2024

@martinmmartin nájdeš zubára, ja som robila s niekoľkými kde sme mali HIV, zltacku typu C, len proste sme na nich mali vyčlenené materiály, robili sme v maximálnej ochrane pre nás, bolí sme dve sestri ako pri chirurgii, oni boli posledný pacienti na ambulancii a po ich odchode sa všetko sterilizovalo. Mali sme aj samostatnú vaničku na nástroje kde bol silnejší roztok a na ďalší deň sa umyli vysterilizovali a používali. Áno lekár môže odmietnuť ošetriť ak nevie zabezpečiť dostatočnú ochranu pre seba a personál. Ale už to nie je až také ako kedysi. Robili sme HIV pozitívnemu aj implantát a úplne v pohode

ronie338
29. okt 2024

@stellarstar musí, lebo je to závažná infekcia choroba a stalo sa aj nám ze sme sa omylom pichli injekciou, vtedy sa opätovne pýtame ci náhodou nema nejakú chorobu. Ak by zatajil vie lekár podať trestné oznámenie za všeobecne ohrozenie, pretože ohrozil lekára a sestru. Pri osetreni sa stáva ze ide krv pacientovi a keď by som mala ranu a padne mi tam kvapka a ja neviem ze je HIV pozitívny, môžem ďalej niekoho nakaziť. Preto sa robia opatrenia pri nich ale nie je to dôvod na neosetrenie. So zltackou tiež osetrime ale dáme si veľký pozor aby sme sa nenabrali a aby neohrozili iných pacientov. Preto sú ošetrený ako posledný. Nejde o čakáren ale o ambulanciu.

stellarstar
29. okt 2024

@ronie338 ale ked je hiv poz pod nezistitelnou hranicou tak nie je infekčný inak je to tak ako píšeš. Tak asi v každej krajine inak

majasimon
29. okt 2024

@aandrea9 toto som počula aj ja. Vraj treba zopakovať krvné testy.
Keď som to počula pred cca mesiacom, tak som tvrdila, že väčšiu hlúposť som ešte nepočula.
Tak asi možno niečo tam bude

ronie338
29. okt 2024

@stellarstar aj tak sa k nemu staviam ako ku potencionálne infekcnemu. Mali sme pani po silných chemoterapeutikach a tiež sme sa k nej postavili ako k vysoko infekčnej. Ona dokonca papier od svojho onkológa priniesla kde bolo ze akú mala chemo a že je možnosť neviem už čoho konkrétne ale pani mala bolesť tak sme museli ošetriť. Sú choroby ktoré keď sa liečia je minimálne riziko nakazenia, ale stále je. A to riziko sme my vždy eliminovali na minimum ako sa len dalo. Ak s tým má ten pacient u nás problém, môže si nájsť iného lekára. Je to jeho rozhodnutie. Rovnako ako naše ako budeme takých pacientov ošetrovať.

stellarstar
29. okt 2024

@ronie338 zaujímavé v at som sa s týmto nestretla ze by hiv poz dávali až ku koncu ordi hodín.

kiki68
29. okt 2024

@stellarstar Ja tiez nie, myslim, ze nas system v AT je iny. Hlavne asi u kazdeho musia predpokladat, ze moze byt infikovany hocicim. Keby nie, tak lekari nemusia robit ziadne opatrenia v ramci hygieny. Dokonca vacsinou ja vidim v AT, ze maju viac ambulancii a jednu pripravuju a v dalsej sa robi. Videla som to u viac zubarov, obvodakov. Nas obvodak ma 3, dalsi tiez. Plus miestnost na odbery oddelenu. Detske ambulancie rovnako a zubar tiez, ti maju dokonca 15 ambulancii. Mna napr robili na jednej vtedy ako infekcnu s covidom trhanie 8micky v tych oblekoch vtedy, na dalsich boli ini pacienti. Mozno mame inak nastavene to, ze ako to funguje.

stellarstar
9. nov 2024

@zuz_ana_3 ahoj ako sa máš?

jamimo
9. nov 2024

@kiki68 zubár sa správa zodpovedne, nevezme pacienta s infektom, alebo herpesom. Ak je ošetrenie nevyhnutné u takéhoto pacienta, ide posledný a práve kvôli tomu aby bol double poistený, že neinfikuje ných. Sterilizátor detto 2x práve preto. Nerob si ilúzie, ja ich tiež nemám, napr. zdravotná sestra odoberá krv bez rukavíc a hmatá žilu s umelými pazúrmi, pod ktorými vidíš ten humus (bežne viditeľný jav v zdravotníctve...) alebo zdr. pracovníčka ADOS príde aplikovať injekciu, ani si ruky neumyje a rukavice asi ani nepozná 🤷‍♀️

kiki68
9. nov 2024

@jamimo neviem v Rakusku som toto nikdy nevidela, sestra u lekara na odberoch nema ziadne dlhe nechty a pouziva rukavice, v labaku tiez a u zubara rovnako. Tam kazdy pouziva rukavice a stit. Tak logicky, ved ten clovek nevie, ze co mu moze byt. Jediny bez rukavic bol zatial detsky lekar. Ale ked ockoval, uz mal rukavice na sebe.

stellarstar
9. nov 2024

@kiki68 no ja som už zažila ze na hiv ambulancii brali krv bez rukavíc