Výsledok je teratozoospermia. Môže sa morfológia zmeniť?

evkao
12. dec 2014

Dievčatá, boli sme s priateľom na spermiograme, na morfológie spermií mu vyšiel 100% defekt hlavičiek, výsledok vyšetrenia Theratozoospermia. Priateľ je fajčiar, už 9 rokov, po výsledkoch s tým okamžite prestal. Ostatné výsledky (pohyb spermií, koncentrácia, progresívnosť) má vysoko nad referenčnými hodnotami. Na stránke Heliosu je uvedené, že práve fajčiari majú zvýšený počet poškodených spermií. Myslite, že sa môže morfológia zmeniť, keď prestal fajčiť?

teruskaa
12. dec 2014

Ak to nie je genetiky daná porucha na úrovni spermatogenezy, ale je to sposobene iba životosprávou, potom ano, morfologia sa moze zmeniť. Ale treba tiež hladat príčinu.

oladuna
13. dec 2014

My sme tiez na tom boli s muzom. Viem, ze koncentracia, pohyb a progresivnost sa daju ovplyvnit urcitymi vitaminmi a treba obmedzit alkohol. Len neviem, ci sa to taktiez tyka hlaviciek.treba sa poradit s IVF specialistom.su totiz pripady ked muz nema ani jednu dobru spermiu a nepomoze vobec nic ale nechcem ta tu strasit.stretla som sa s tym u jedneho paru ked sme boli u lekara.ale potom, niekedy ma aj zena nedokonale vajicko (fragmented) a to viem 100% ze s tym sa neda VOBEC nic robit.