Výsledky z gynekológie - HPV

14. sep 2023

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či nemá niekto s tým skúsenosť. Volala som so sestričku gynekológie, tá mi hovorila, že mám HPV vírus. Čítala som, že sa prenáša pohlavným stykom, ale ja mám 10 rokov toho istého partnera - manžela. Na prehliadky som chodila pravidelne, nič mi predtým nezistili. Rodila som dvakrát. Nechcem byť podozrievavá, ale mohla som to chytiť od manžela, ak by mal sex s niekým iným? Alebo môže byť iné logické vysvetlenie?

sapetka
14. sep 2023

Mohla si to mat uz dlho len sa to neukazalo lebo si s tym imunitny system poradil sam. Mozno mas teraz oslabenu imunitu..

kvetinka75
14. sep 2023

mohla si to chytiť pred rokmi, hocikedy. Pri predchádzajúcom partnerovi alebo manžel pri nejakej bývalej.
Roky nemusíš vedieť že to máš a pri oslabenej imunite to vyskočí

autor
14. sep 2023

@sapetka ďakujem. Aj keď tú imunitu by som oslabenú mať nemala, lebo za ten čas som ju mala oslabunú x krát a nič. Práveže teraz OK

kvetinka75
14. sep 2023

autor - čo sa týka imunity, nikdy nevieš. Skrátka, niečo spôsobilo, že to vyskočilo teraz

autor
14. sep 2023

@kvetinka75 ďakujem

gejb
14. sep 2023

Pri oslabenej imunite môže hpv prepuknut - prejavi sa bradavicami. Dovtedy moze byt bez priznakov lebo s nim imunita bojuje...Spýtala by som sa vsak gynekológa ci by ho pravidelne kontroly neodhalili...lebo o tom sa nikde nepíše.

autor
14. sep 2023

@gejb žiadne bradavice nemám. Mám to len zo sterov. Ale spýtam sa. Teraz ma prvýkrát objednali na dodatočný ster inak bolo všetko OK

kvetinka75
14. sep 2023

@gejb bradavice nemusí mať

gejb
14. sep 2023

@kvetinka75 áno viem. To som ani nenapísala.

lb1984
14. sep 2023

Logické vysvetlenie je ze niekto ho môže schytit v 17 rokoch a žiaľ vyskočí mu až v 40 pri oslabenej imunite TJ to ci ta nakazil manžel alebo ty jeho už nezistis. Testy na HPV niesu štandardným gynekologických vyšetrením, detto keď sa robia môžeš vyjsť falošné negatívna alebo pozitívna.

alenamihal
14. sep 2023

Ja som mala lahku dysplaziu minulo rok ,tiez mi isla hlava vybuchnut ,ze ako je to mozne,precitala som si par veci o tom na nete z doveruhodnotnych medicinskych strankach a trosku sa mi aj ulavilo...pocas tohto roka som sa sustredila na imunitu a po roku testy vysli negativne...ja som si dala este urobit viac hlbkove cytologicke testovanie,za ktore sa plati 28 eur /poistovna mi ti preplatila...ale zaklad,ze prisli negativne...a vobec som si nekupila tie 3mesacne kury ,ktore su nenormalne drahe...tazke sustred sa na imunitu,stravu a budes ok...btw,ja som sa testovala na gynde kazdych 6 mes...moja gynekologicka je sice starsia ,ale za to dost opatrna v tychto veciach...

nicol013
14. sep 2023

U mňa to isté pred rokom mi vyskočilo že som HPV pozitívna tiež som tomu nerozumela keďže mám dlhé roky partnera ,pred 3rokmi som rodila a každý rok pravidelne chodím na prehliadky. To isté mi dr povedal že pri oslabenej imunite sa to prejaví ...moja imunita po covide je mizerná všetko sa na mňa lepí . Užívam vitamíny na podporu imunity aj Indol 3c tak dúfam že mi to pomôže .

nicol013
14. sep 2023

@alenamihal prosím ťa a čo si užívala na podporu imunity?

akiana
14. sep 2023

Podla toho, co ti na gynekologii presne zistili. HPV sa vacsinou zisti z abnormalneho pap-steru, a vtedy sa predpoklada, ze to mas z HPV. To je tiez viac menej jediny zdravotne relevantny vysledok, lebo vtedy sa to musi rychlo riesit, aby nevznikla rakovina krcka maternice. Ak ti len zistili HPV a nie bunkovu dysplaziu, tak mozes mat bezpriznakovu mutaciu, alebo mutaciu sposobujucu “neskodne” vyrazky, kazdopadne nie tu rakovinovu. Ak ti zistili dysplaziu, urobia ti konizaciu a biopsiu, mne to robili, a to je malicky zakrok, uplne bezbolestny. A potom budes chodit kazdy polrok na kontroly.

akiana
14. sep 2023

A odpoved na tvoju otazku - ano, tvoj manzel ta mohol nakazit po styku s niekym inym.

anita6666
14. sep 2023

Áno, pravdepodobne ťa nakazil,avšak dôkaz na toto nebudeš mať nikdy

akiana
14. sep 2023

Mne osobne ster ukazak dysplaziu hned pri dalsej beznej kontrole asi 2-3 mesiace po tom, co som bola s typkom, od ktoreho som to dostala. Vtedy sa prevalilo, ze on so mnou podvadzal svoju zenu kym bola tehotna, ale kedze obe sme pred stretom s nim boli negativne, musela v tom byt este jedna dalsia, o ktorej nevieme.

x_mery_x
14. sep 2023

Ja som mala tiez a partner je moj prvy a aj ja jeho od zaciatku uz 13rokov, tiez som nechapala, ale nakoniec sa to nastastie upravilo.

alenamihal
14. sep 2023

@nicol013 nasadila som si oreganove kvapky od Jamieson na 1/2 roka a mangezium...to je jedine...

jania023
4. nov 2023

@anita6666 alebo ho mohla nakazit aj ona, nato si nemyslela?
Hpv je bezny virus a vela ludi ani nevie ze ho ma. Mohla sa najatit pri prvom frajerovy ci manzel este niejedy v 17tich
Tiez som maka hpv ked som bola mlada ale nejak sa stratil akebo teda uz to asi nekontroluju neviem. V jazdom pripade som dala dceru ockovat kedte hpv moze sposobit rakovinu krcka maternice co u nas v rodine je caste tak aom nechceka podcenit situaciu