Vyšetrenie prsníkov - sama/gynekológom

danniiee8
4. apr 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako to máte vy v tejto otázke...
Moja gynek. mi nikdy pri preventívke nevysetrovala prsníky. Viem, že niektorí to robia a dokonca to má aj v popise preventívky, že tento úkon robí.. keď som mala problém (zdurenu bolestivú uzlinu, myslela som si, že je to hrčka), poslala ma na iné pracovisko na USG, ona mi len asi 5 sekundovým chmatom prešla po danom mieste a skonštatovala, že tam nič nemám..
Napr neponúka mi ani taký ten presnejší (síce drahší) výter na odber onkocyto z krčku , iba ten klasický. Viem, že niektorí lekári ho ponúkajú a zrejme by som si ho dala.

Neviete, či si môžem dávať ako samoplatca dávať robiť preventívne USG prsníkov aj bez lekárskeho odporúčania / výmenného lístka napr raz za rok-dva? Ona mi totiž povedala že si ich mám prehmatavat sama, že USG mi stačí za 5 rokov, vraj som mladá.

Popravde samovysetrenie prstami si neviem spraviť (ani podľa videí) aj keď sa snažím, každá jedna žľaza a uzlina mi pripomína hrčku a ja neviem čo je čo. Nie som si tým istá.
V rodine sme mali viac onko pacientok s Ca prsníkov, preto mám obavy a rada by som pre seba spravila čo najviac. Vďaka.

lilly7913
4. apr 2024

Mne pri každej preventívke kontroluje gynekológ aj prsia, prehmatá a tiež idem každý rok na sono. Zmeň doktora, mne tiež predošlá gyn nekontrolovala.

vyrovnanaosoba
4. apr 2024

@danniiee8 tvoj gynekológ ti musí dať výmenný lístok na usg keď to on sám nerobí. Alebo môžeš zmeniť gynekológa. Každý rok mi vyšetruje aj prsníky, postojačky, potom si ľahnem a tiež mi po hmatom prejde, urobí ultrazvuk. Co sa týka cytologie, môj mi teraz robil to rozšírené bezplatné, vraj je to už preplácané, minulý rok som platila 20e, ale pýtala som si sama, on mi každý rok robil základnú cytologiu, nič neponúkal.

domka222
4. apr 2024

Môžeš si dať urobiť sono prsníkov na priamu platbu bez výmenného listka koľko krát chceš

lenocka8894
4. apr 2024

@danniiee8 na sono prsnikov sa chodi raz rocne takze nie ako samoplatca ale povedat gyn nech ti da ziadanku..a samovysetrenie prsnikov sa nerobi hoc kedy...ma sa robit na 3. Az 4.ty den po skonceni menstruacie...niet divu ze sme na prvej priecke v pocte umrti na karcinom prsnika ked gynekologovia takto nato kaslu

lucia7933
4. apr 2024

ako samoplatca mozes chodit na sono aj kazdy mesiac kludne

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
danniiee8
autor
4. apr 2024

@walentina7 aj bez výmenného lístka od lekára?

danniiee8
autor
4. apr 2024

@lenocka8894 ďakujem za odpoveď, vyšetrujem si ich vtedy, avšak stále si tým nie som istá. Presne tak, lekári na to kašlú, vždy mi povie že si ich mám hmatať občas sama a odborné vyšetrenie lekárom stačí až po 30tke... a aj keď jej poviem, že sa ma prsník často boli, odporúča mi homeopatické kvapky a toť vše. Žiaľ v mojom okolí na lekárov nie je moc šťastie

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
4. apr 2024

Prehrávanie lekárom ti absolútne nezaručí nik. Ty ako žena si cítiš v prsiach viac. Ako.samoplatca sa vieš objednať na sono prsníkov hocikde kde to robia, a výmenný lístok na to netreba. To ti ale stále nezaručuje ze ti nájdu co treba. Ak si niečo niekde cítiš, treba to aj tak ukázať presne, kľudne ak povedia ze nevidia necítia, nahmatať si to tam a ukázať... mne nevideli 4x3x2cm hrcu. Bolesť prsníkov je dosť casta, aj počas cyklu a nič ti sono nezistí.
Detto rozšírená cyto, pýtaj si ju a ak ju robí, urobí ti. Nečakaj ze ambulancia je ako predajňa kde ti bude predavac/asistent ponúkať veci od výmyslu sveta automaticky. Nebudeš potom sklamaná.