Výpadky zraku

yollanda
21. aug 2017

Ahojte! Mavam v poslednej dobe vypadky zraku v urcitom uhle. Potom nastane bolenie hlavy. Moze to znamenat nieco vazne ako napr nador?

puplatko
21. aug 2017

V prvom rade si nespriadaj v hlávke konšpiračné teórie, čo to môže alebo nemôže byť. Tiež som mala podobné problémy. Avšak ja som potom mala problém ešte aj zaostriť. Bolo by dobré, keby si sa objednala na očné a na neurológiu. Myslím, že je veľmi dôležité aby ti zmerali očný tlak a urobili aj iné vyšetrenia.

yollanda
autor
21. aug 2017

@puplatko 😩

yennn
21. aug 2017

Len skusim - nevsimla si si, ze by si mala vypadok zraku najprv vo forme malickej machulky v strede zorneho pola (vtedy vobec nevies citat napriklad), potom kmitajuca vlnovkova ciara zvacsujuca sa po obvode oka a potom akoby to uplne zmizne zo zorneho uhla ? Nasleduje bolest hlavy.
Ak je to podobne, moze ist o tzv. migrenoznu auru, pozri si to na nete.
Ak by to bolo ono, treba hned pri prvom priznaku aury dat tabletku na hlavu ako prevenciu. Samozrejme ak sa opakuje casto, pytaj sa k neurologovi.

tncka
21. aug 2017

@yollanda migrena?

erikabb
21. aug 2017

Mám iba jednu radu: lekári. Potrebuješ ísť na vyšetrenia. Môže to byť niečo so zrakom, migrény ako už bolo spomenuté (čož je dosť pravdepodobné a v tom prípade potrebuješ lieky), ale aj niečo vážnejšie. Takéto veci netreba podceňovať 🙂 Veľa štastia 😉

1988majka
21. aug 2017

@yollanda hned treba ist k lekarovi - ocne a neurologia (ak by si mala dlho cakat tak aj na urgent). Ak by to suviselo s migrenou to by bol vypadok zorneho pola nasledne zachvatovita bolest hlavy so svetloplachostou netoleranciou zvuku zvracanim..toto vsak nepopisujes. Moze ist aj o ocny problem lahsi alebo aj zavaznejsi ale predpokladam ze to bude skor v hlave v mieste prechodu ocneho nervu. Tiez to moze byt relativne jednoducha zalezitost ale tiez aj nieco vaznejsie.

yollanda
autor
21. aug 2017

@tncka asi ano. Nikdy som ju nemavala

fokuska
21. aug 2017

@yollanda Tiez si myslim, ze to je aura pred migrenou - mavam to aj ja. Objednaj sa urcite k neurologovi.

yollanda
autor
22. aug 2017

@fokuska ked mi zistia migreny, tak ako sa to lieci?

sussah
22. aug 2017

Mne sa to stáva keď dlho pozerám v práci do počítača...

fokuska
22. aug 2017

@yollanda Je viac moznosti:
- su lieky, ktore sa beru pravidelne, ako napr. pri epilepsii - to sa vacsinou predpisuje, pokial mas tiezachvaty naozaj velmi casto
- alebo dostanes lieky, ktore sa beru az v pripde zachvatu a maju ho zastavit - ja mam take, mam zachvat cca 3-4x za rok, cize ozaj mala intenzita... mozu to byt tabletky, injekcie, rozpustne lieky pod jazyk
- v pripade ak sa zisti presna pricina co zachvaty sposobuje a da odstranit, tak sa to urobi - napriklad nieco so srdcom - vyriesi operacia

Neviem odkial si, ale odporucam vyhladat priamo neurologa, ktory sa specializuje na zachvatove ochorenia. V ramci diagnostiky pravdepodobne absolvujes EEG vysetrenie, CT alebo magneticku rezonanciu alebo aj aj a ultrazvuk mozgovych ciev.
Tiez je dobre vysetrit srdce - tam moze byt povod migreny s aurou.

Odporuca sa viest si dennik a pisat si, co predchadzalo zachvatu - pocasie, nalada - vyrazne stres, psychicke vypatie, ake jedla si jedla, co si pila, sledovat cyklus - spustacom moze byt cokolvek z toho, nejaky druh vina, alkoholu, nejaka potravina, zmena tlaku, psychicke vypatie, hormony a pod.

Ak najdes nejaku suvislost, vies comu sa vyhybat. O tom vsetkom by ta ale mal poucit neurolog.

Kludne sa pytaj ak ta zaujimaju nejake dalsie veci, alebo chces vediet detaily.

yollanda
autor
22. aug 2017

@fokuska dakujem ti ❤️
Ja mam pocit, ze mi to vcera sposobil parfem.

fokuska
22. aug 2017

@yollanda Je to mozne. Neboj sa, s migrenou sa da v pohode zit 🙂 je dobre mat to zdiagnostikovane a vediet co robit v pripade zachvatu a ako mu predist

yollanda
autor
22. aug 2017

@fokuska ja sa bojim aby to nebol nador na mozgu

yollanda
autor
22. aug 2017

@fokuska zasa mam bolesti. Akoby od krku. Boli ma len polka hlavy.

bluka2
22. aug 2017

@yollanda Ano, vone (a kopec inych veci) moze byt spustacom. Pozri si vsetko, co to moze byt a postupne zistis, comu sa ty musis vyhybat. Ak sa ti teda potvrdi migrena (znie to tak, ale musis vylucit ine)

simona826
22. aug 2017

Ahoj, ja mam tiez taky problem a tiez bolesti krku a pocit akoby hrcky v krku a zle sa mi prehlta..mavam problemy so zrakom akoby chvenie a to mi sposobuje aj zavrate..doktor povedal ze je to zo zablokovanej krcnej chrbtice a vysunutej platnicky na krcnej chrbtici..

fokuska
23. aug 2017

@yollanda Aj od krku a na polke hlavy moze byt migrena. Ja mavam bolest akoby od oka na spanku a v tej casti hlavy a tiez len na jednej strane.

Uz si bola u lekara? Strachom nic nevyriesis a ani nezmenis diagnozu. Takze okamzite k obvodnemu po vymenny listok a k neurologovi.

lilienlukacs
23. aug 2017

Ahoj, ja to obcas mavam a vola sa to migrena s aurou. 🙂

yollanda
autor
23. aug 2017

@fokuska chystam sa v piatok

baculka77
23. aug 2017

no toto mávam aj ja najprv prestanem vidieť, nedokážem prečítať poriadne ani slovo, čo nevidím polku, potom vidím indiánske obrázky také mihotavé a už viem, že do pol hodky ma rozbolí hlava, je to sprostá migréna, mne niekedy stačí, že sa zle zohnem , prudko myknem a mám to 🙂 je to nepríjemné a ešte niekedy mávam taký stav, že pozerám sa na určitú vec, viem čo to je ale neviem to pomenovať, mávala som aj trpnutie tváre, to všetko že migréna hnusná a ked ta bolí aj polka hlavy tak je to podla mna ono, aj oko bolí, aj svetlo mi občas vadí, pocit na vracanie atd atd, je toho dosť, ale doktori mi poradili hned ako začneš mať tie signály že prichádza aura, tie problémy so zrakom, alebo tie obrázky že budeš vidieť daj si hned tabletku od bolesti aby si potom nemala hnusnú bolesť hlavy, držím ti palce, a inak mne to vravel aj doktor další že to môže byť aj z krčnej chrbtice, tak neboj všetko bude ok, pobeháš si po doktoroch a dajú ti na to lieky, je to hnusné taká migréna ale asi to máme viaceré, držkaj sa a nech ju mávaš čo najmenej papa

fokuska
23. aug 2017

@baculka77
@yollanda
Mne volnopredajne analgetika nezaberaju. Mam triptany a tie sa pocas aury praveze nesmu brat.
Ale to ta lekar pouci podla toho co ti predpise ;) drzim palce nech mas diagnostiku a cim skor za sebou a nastavenu spravnu liecbu

baculka77
23. aug 2017

@fokuska jasné, každému zaberá niečo iné, najlepšie bude ak
@yollanda pojdeš k doktorke a všetko ti vysvetlia, nič sa neboj, a nemyslí hned na to najhoršie, drž sa

fokuska
23. aug 2017

@baculka77 Presne tak 🙂 inak auru mam presne tak ako ty popisujes a tiez niekedy neviem pomenovat vec alebo vyjadrit myslienku - chcem nieco povedat a neviem najst slova, ale je to docasne len pri silnom zachvate.

baculka77
23. aug 2017

@fokuska presne ale je to hnusný pocit, ja som s tým aj bežala na pohotovosť ked som to mala prvý krát, šak som nevedela pomenovať veci, potom mi začala trpnuť tvár, usta no človek si už myslí že hotovo 🙂 a tam mi povedali že stresy, no ale aj na neuro som bola aj u chrbtičiara takého súkromného ale teraz je určite už ovela viac vyšetrení modernejších, mne to začalo na strednej a to teraz mám už 40 rokov, takže aj lieky na to sú už asi inakšie, ja som tiež volakedy brala na predpis lieky ale si už nepamätam ako sa volali, a chvala Bohu mi niekedy pomôže aj mig400, také volnopredajné, ale mám kolegynu ktorú migréna odpíše na viac dní, ani sa nepohne z postele 😔

simca06022011
23. aug 2017

Chod k lekarom a uvidis, ja toto mavam s krcnej chrbtice alebo ked si zabudnem na pol dna okuliare doma, tiez som vsetko mozne nacitala na googliku a panikarila :D Sestra mava migreny a ma to uplne iny priebeh ako u mna, napr. chyti ma to ked sa ponamaham alebo daco, vyspim sa z toho, ona taha aj 3-4 dni... a aj viac, kym neskonci na infuziach, lebo triptan jej iba zabera. Nakoniec sa z toho pozvracia a kadeco.. no cele zle. Mna boli pol hlavy, tvar, rozmazane videnie alebo kadeco, MRka, Ctcka ok.. az na krcnu chrbticu. Vysetria, budes vediet presne.

yollanda
autor
23. aug 2017

@simca06022011 ja som to nikdy nemala. Raz vo februari som mala
Taku, ze som si hlavu trieskala o stenu.