Vybratie maternice kvôli myómom

18. júl 2024

Dobrý deň, rada by som sa informovala ako to prebieha ako dlho sa žena zotavuje po odobratí maternice. Ide o moju maminu má strach a ja vlastne ani neviem ako to prebieha cele a ako dlho to trvá. Ako dlho sa maroduje? Ďakujem

solida1
18. júl 2024

Ahoj. Ja som bola 6 dní v nemocnici, PN cca 7 týždňov.

kiki68
18. júl 2024

Myslim, ze tam ma narok na kupele potom a maroduje sa 6-8 tyzdnov ( aspon tak mali zeny vedla mna ), tam sa vyberalo vsetko ako na pase. Vacsinou to boli tie uz velmi hranicne veci, ze uz islo dost o cas. Priemerne mali tie zeny okolo 50-70 rokov. Je to aj vacsi rez trosku. Aspon co som videla. Den je clovek na ARO a potom na oddeleni. Cize tyzden v nemocke

autor
18. júl 2024

@kiki68 no mamka má 53 a má to zanedbané. Už cca pred 5 rokmi mala ísť na operáciu ale ignorovala to. Ďakujem ❤️

melanta
18. júl 2024

Mne pri pravidelnej ročnej preventívke zistili rakovinu, podstúpila som hysterektómiu, následne chemo, čo bol otrasný zážitok. Našťastie, zistili mi to skoro a tak som tu. Niektoré ženy, ktoré sa so mnou liečili, tu už nie sú. Hlavne tie, ktoré otálali. Neviem, či tvoja mama vie, že neliečené myomy môžu zbujnieť. Čiže to chápem tak, že hysterektómie sa bojí, radšej si počká na rakovinu. Hnusne povedané, ale to robí tým, že 5 rokov otáľa. Je to bežná operácia, ktorú vykonávajú denne. Takže treba jej na rovinu vysvetliť, že má dve možnosti. Ísť na hysterektómiu teraz, keď jej to iba vyberú a za pár dní pôjde domov. Alebo si počká na komplikácie. Nie, nie je to strašenie, je to realita. Rozum jej musí povedať, že prvá alternatíva je lepšia. A aj kvôli tomu, aby tu čo najdlhšie mohla byť si svojimi deťmi a neskôr vnúčatami by si mala vybrať čo najskoršiu operáciu.

michaela329
18. júl 2024

Svokra bola v nemocnici cca týždeň. Na PN mesiac - aj to po dvoch týždňoch nevedela obsediet, ale ona mala kancelársku prácu, nič namáhavé. Jej zákrok veľmi pomohol, nevie si to vynachváliť, že jej to uľahčilo život.

veselo_neveselo
18. júl 2024

Kolegyna bola pn asi mesiac, mozno 6 tyzdnov - tiez mala len nieco malo po 50ke. Nestazovala sa prilis, najviac sa bala zakroku, potom uz bola vysmiata. Ona sa len bala kvoli tomu, ze ma alergie a velmi nizky tlak, tak ze co to s nou spravi, ale bolo to uplne bez problemov aj pocas, aj po.

autor
18. júl 2024

@melanta veď už ide ale musela som na ňu vyvinúť veľký psychický nátlak aby sa rozhodla. 🤦🏼‍♀️ Nakoniec som nej ospievala všetky výhody čo to obnasa a kvôli čomu sa trápi - nebude mať bolesti krížov v určitých situáciách a bude mať chudsie brucho 😁 skúsila som fakt všetky metódy nakoniec zabralo a rozhodla sa.

sisska96
19. júl 2024

No chudsie brucho veľmi nie. Moja mamina riadne pribrala po zákroku, nakoľko vtedy už nie sú ani vaječníky tým pádom ani hormonálna rovnováha.

michaela329
19. júl 2024

@sisska96 nie vždy, ak nie je treba vybrať vaječníky, tak ich nechávajú.

mantilka
19. júl 2024

@sisska96 keď je možné vaječníky prisiju. Nechávajú sa

anketkarka
19. júl 2024

Prečo musí ísť na zákrok? Mojej mamke vybrali a teraz jej padá močový mechúr, takže ma z toho ďalšie komplikácie a možno bude potrebovať ďalší zákrok. Nie vždy je to najlepšie riešenie.

raffaella
19. júl 2024

@anketkarka tiež mám myom, veľa som si o tom študovala. V západnej Európe sa myomy neriešia zďaleka tak radikálne ako na Slovensku. Hysterektomia je naozaj úplne posledné riešenie, pokiaľ žena nemá vážne zdravotné problémy jednoznačne spojené s myomami, tak sa to nijako nerieši a hlavne nie takto drasticky. A ak sa to rieši liečbou alebo zákrokmi, tak hysterektomia nie je voľbou c. 1 ako na SK alebo úplne poslednou, nezvratnou.
Pravdepodobnosť, že myom sa stane malignym je 1 z 1000.

The treatment of uterine myomas (fibroids) depends on various factors, including the severity of symptoms, the size and location of the fibroids, the patient's age, and her desire for future pregnancies. Here are the common treatment options:

### 1. **Medication**
- **Hormonal Treatments**:
- **Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonists**: These can shrink fibroids by lowering estrogen and progesterone levels.
- **Progestin-releasing intrauterine device (IUD)**: Helps reduce heavy bleeding but doesn't shrink fibroids.
- **Oral contraceptives**: Can help control heavy menstrual bleeding.
- **Tranexamic acid**: Used to reduce menstrual bleeding.
- **Non-hormonal Treatments**:
- **Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)**: For pain relief.
- **Iron supplements**: To treat anemia caused by heavy menstrual bleeding.

### 2. **Minimally Invasive Procedures**
- **Uterine Artery Embolization (UAE)**: Cuts off the blood supply to the fibroids, causing them to shrink.
- **MRI-guided Focused Ultrasound Surgery (FUS)**: Uses high-frequency sound waves to destroy fibroid tissue.

### 3. **Surgical Options**
- **Myomectomy**: Surgical removal of fibroids while preserving the uterus, recommended for women who wish to have children in the future.
- **Hysterectomy**: Complete removal of the uterus, which is a definitive solution for fibroids but ends a woman's ability to bear children.

### 4. **Alternative Treatments**
- **Endometrial Ablation**: Destroys the lining of the uterus to reduce bleeding associated with small fibroids.
- **Radiofrequency Ablation**: Uses radiofrequency energy to shrink fibroids.

### 5. **Lifestyle and Home Remedies**
- **Diet and Exercise**: Maintaining a healthy weight and regular exercise may help manage symptoms.
- **Herbal Remedies and Supplements**: Some women explore these options, though their effectiveness and safety are not well-proven.

### 6. **Watchful Waiting**
- If the fibroids are not causing significant symptoms, a "watchful waiting" approach may be recommended. Regular monitoring is done to keep an eye on the fibroids' growth and symptoms.

The choice of treatment should be personalized and discussed thoroughly with a healthcare provider.

mariazatkova
19. júl 2024

Nech len pekne ide. Moja mamina nechodila a keď jej nato prišli co by dala zato keby mohla ísť na operáciu ale bohužiaľ už to bolo také veľké ze už ani operácia by jej nepomohla. Už ako dlho bude PN záleží od organizmu, od rozsahu. Prajem skoré uzdravenie a veľa síl.

sisska96
19. júl 2024

@michaela329
@mantilka Aha tak fajn. Lebo to je najhoršie keď vaječníky idú preč. Totálny chaos pre organizmus

korra
19. júl 2024

Caka ma to v auguste, uz mam termin. Bude sa odstranovat cela maternica a vajcovody. Vajecniky ostavaju, do prechodu este nejaky ten rocik hadam posluzia.
Operacia bude laparoskopicky.
Dlzka hospitalizacie 3noci (ak bude vsetko v poriadku, co verim, ze bude).
PN 4-6 tyzdnov, podla toho ako bude prebiehat rekonvalescencia.
Pri klasickom reze (ako pri cisaraku) sa asi ta hospitalizacia aj PN predlzi.

ivka185
19. júl 2024

Ja som bola operovana teraz v decembri vsetko islo von . Do nemocnice som prisla v utorok v stredu ma operovali laparo a v piatok som isla domov. Vsetko prebehlo ok bez komplikacii ani na jiske som nebola z operacky rovno na izbu. Pn som bola 4 mesiace ale len kvoli mojej praci ktora je fyzicky tazka. Nemozes dlhsie dvihat tazke veci lebo vtedy ti moze spadnut mocovy mechur a dalsi problem by bol inac celkom v pohode po operacii som nebrala ani ziadne lieky proti bolesti. Je pravda ze nabrala nejake to kilo ale mam pocit ze uz sa to ustalilo.

janka2007i
17. sep 2024

@ivka185 kde vás operovali