Všetko o ovulácií

22. mar 2021

Ahojte baby, chcem si začať merať bazalnu teplotu a sledovať kedy mám ovulku, ale začínam s tým prvýkrát keďže sme sa o bábätko začali snažiť až pred par mesiacmi. Nechcem, aby ste ma posielali do iných skupín, na iné stránky, chcela by som to ak sa bude dať mať všetko tak pekne napísané ak by bola niektorá z vás ochotná mi pomôcť...
Ako sa meria bazálna teplota? Ako alebo kde si ju zapísať, ako to sledovať? Na aký deň si spraviť ovulačné testy? Proste všetko potrebné o tom...
Budem rada za každú odpoveď!

zuzanamatova123
22. mar 2021

Dobrý klude napísané rada Vám pomôžem

sunshine_18
22. mar 2021

Ahoj, napíš mi IP a pomôžem ti 🙂

autor
22. mar 2021

@zuzanamatova123 dobrý večer. Kedy mám začať merať bazalnu teplotu? V posledný deň menštruácie? A kedy najlepšie ráno? Aké majú byť teploty? Ďakujem

nafka0483
23. mar 2021

vsetko info uz je spisane na x strankach a v x clankoch na googli, ale tu mas zhrnutie:
- bazalnu teplotu musis merat vzdy rano hned po prebudeni v tom istom case (mozes mat cca +/- 15 minut)
- takze nastavit si budik a kazdy den ho mat presne na rovnaky cas
- hned ked sa zobudis, tak okamzite vezmes teplomer a odmerias teplotu, az potom mozes vstat, napit sa, ist na wc
- teplomer si kup digitalny, ktory ukazuje na 2 desatinne miesta a priprav si ho na nocny stolik nech ho mas po zobudeni hned po ruke
- idealne je merat priamo v posve (zasunies cca 2-3cm), ale mozes merat aj v inych telesnych dutinach (usta, konecnik...), ale v ustach je to menej presne ako v posve resp. konecniku
- teplotu si zaznacis - najlepsie je mat v mobile aplikaciu, ja pouzivam Fertility Friend - v nej mozes zaznamenavat aj ostatne priznaky - hlien, vysledky testov, bolesti, zmenene chute, kedy si mala styk, ake lieky beries, atd, je tam toho plno
- na zaklade zapisanych dat ti aplikacia zobrazi graf a neskor vyhodnoti kedy bola ovulacia
- ak uz budes mat odsledovanych viac mesiacov, tak aplikacia sama vypocita najblizsie ocakavanu ovulaciu a dalsiu menstruaciu
- nie je urcene ake "maju" byt teploty, je to individualne
- plati ale, ze po ovulacii rastie v tele hodnota progesteronu a ten sposobuje zvysenie teploty
- to znamena, ze ak v grafe uvidis, ze teplota stupla a dalsie dni sa drzi vyssie ako predchadzajuce teploty, tak je to potvrdenie ovulacie - to ti uz vyznaci aplikacia
- po case si u seba mozes vsimnut isty vzor a uz budes vediet na ktory den a ako ti teplota klesa/stupa

Co sa tyka ovulacnych testov, tak mas k nim navod, riad sa nim. Podla toho aky dlhy mavas cyklus je tam tabulka, ktory den cykl mas zacat testovat. Testuje sa z NIE prveho ranneho mocu, idealne je predtym vela nepit a neist na wc, aby bol moc dostatocne koncentrovany. Test je pozitivny ak je testovacia ciarka rovnako silna, alebo silnejsia ako kontrolna. Druha ciarka tam bude stale alebo skoro stale, ale pozitiny je az ked je silna - to je rozdiel v tehotenskych a ovulanych testoch.