Všetko o laparoskopii

z1984
1. okt 2018

Ahojte baby môžete mi napisat ako ste zvadli laparoskopiu prechod vajičkovodov? Mala by som tam byt 3 dni. Prvy den pridem,druhy ma operuju a treti idem domov. Ale kolko ste sa potom davali dokopy? Ste isli do prace az po vybrati stehov?a kolkym z vas to pomohlo ? A ako prebieha vysetrenie u a anesteziologa a u interneho lekara?ale napiste mi vsetko co vaas napadne dakujem

lilkim1
1. okt 2018

@z1984 ahoj ja som rok po laparke. No budeš tam tie 3 dní a potom kludovy režim asi po týždni ti výberu stehy je to bezbolestne nieje sa čoho báť.... Ja som bola mesiac na pnke. Ú anestéziológa vyplnis spolu s ním papiere a interné tiež par vyšetrení plus krv a počkáš na výsledky. Po zákroku budeš pár dní ubolena ale postupne to bude v pohode.....

z1984
autor
1. okt 2018

A preco si bola tak dlho pn?

luckam89
1. okt 2018

@z1984 ja som bola v aprili na laparke, ale jednodnovej chirurgii, nie v nemocnici, zakrok bol v pohode, vyberali stehy tusim po tyzdni a po tom som isla do prace, dokopy som bola pn tusim 2 tyzdne necele... kludne sa pytaj, co chces vediet

lilkim1
1. okt 2018

@z1984 operovali ma začiatkom mesiaca a ostala som už doma cely.... neponáhľala som sa do práce.... Zdravie je prednejsie.

titla
2. okt 2018

Ja som bola pred dvoma týždňami, ale nebola som hospitalizovaná, bola to len jednodňová chirurgia. Teda mňa upozornili, že ak nebude žiadny nález a nebudem mať komplikácie po anestézii môžem ísť domov hneď v ten deň, čo som i šla. Mne robili hysteroskopiu, prefuk vajcovodov a pozerali brušnú dutinu, či tam nie sú zrasty alebo stopy po endometrióze.
Fakt to nie je nič strašné. Ja som si doma celkom oddýchla potom ten týždeň. Mala som dobrú knihu 🙂
Do nemocnice som prišla na príjem ráno o siedmej, operácia bola naplánovaná na 11.00. Domov ma pustili ešte v ten deň večer. Ono tie rany po operácii sú maličké a skoro ani nebolia (alebo mňa neboleli). Jedine pri určitých pohyboch (ako vstávanie), ale fakt to nie je nič strašné, už na druhý deň som sedela či vstávala bez väčších problémov. Čo je trošku horšie, že ti počas operácie naplnia brucho plynom (aby sa ti roztiahla brušná dutina a oni mohli dobre vidieť orgány), čiže budeš pár dní nafúknutá a to vstrebávanie plynu je potom troška nepríjemné. Pichá to, akoby si mala zastavené vetry. Ale to sú také nárazové bolesti (hlavne v ramenách), chvíľku to pichá a potom odznie. Pre mňa osobne bolo toto najnepríjemnejšie. Stehy sa vyťahujú po týždni a je to asi minútová záležitosť.
Ja som sa na štvrtý deň cítila už o.k., vtedy mi konečne spľaslo brucho a odznelo to pichanie. Týždeň som ostala doma a momentálne už pracujem. Ale zas ja mám sedavé zamestnanie a stále som viac-menej v „šetriacom režime“ – nič väčšie nedvíham a pod.
Ber to tak, že ženy čo sú po sekcii majú rozrezané celé brucho a musia fungovať skoro okamžite, lebo sa starajú o bábätko.

z1984
autor
2. okt 2018

@luckam89
@titla a co prrdopecane vysetrenia. Vsade mi povedia inak. Najskor pojdem gynekologovi pre vymenny listok na interne. Potom k obvodnemu na krv a anesteziilog kedy?

titla
2. okt 2018

Najskôr k obvodnému na krv. Potom na EKG a s výsledkami k internistovi, ten posúdi celkový stav a napíše správu. Správu a všetky výsledky potom doniesť na konzultáciu s anesteziológom.
Ja som dostala od gynekológa výmenný lístok pre obvodného na predoperačné vyšetrenie. No a potom som sa dohodla s lekárkou kde, kedy a ku komu ísť na EKG a internu. Ona mi dala aj výmenný lístok potom na ďalšie vyšetrenia.
Ku anesteziológovi mi kázal ísť gynekológ 2 dni pred operáciou so všetkými výsledkami.

z1984
autor
2. okt 2018

@titla ano dnes som sa dopatrala k takejto verzii dakujem

luckam89
2. okt 2018

@z1984 ja som bola na krv a taky pokec na tej klinike, kde mi robili laparku, nic viac som neabsolvovala... co sa tyka anesteziologa, s niu som mala pokec tesne pred zakrokom - iba sa pytala na alergie, vrodene choroby, lieky ci beriem nejake a pod, takze uplne v pohode

z1984
autor
3. okt 2018

Dakujem baby. Mala som stres ale už som.zmierena. dufam ze mi to pomoze a dockam sa vytuzeneho babatenka

titla
3. okt 2018

@z1984 Fakt sa netreba báť. Oproti klasickým operáciám je laparoskopický zákrok oveľa menej invazívny. Čiže aj tá regenerácia po operácii je oveľa rýchlejšia.