Váš názor na mamografiu

ivka1103
22. feb 2023

Ahojte, poprosim vas nazor na mamograficke vysetrenie prsnikov. Absolvovala som ho 2x - digitalnu mamografiu, mam 43 rokov a kedze som sledovana na cysty uz 13 rokov pravidelne, tak si zrejme nenavyberam…okrem cyst, mam v lavom prsniku mam kalcifikaty, benigne…
Dnes mi na vysetreni nezakryla stitnu zlazu 😞 tak o to viac som stresovana z toho vsetkeho uz…ides zle, nejdes zle…neviem, ci uz ta digitalna si nevyzaduje krytie, ale podla mna ano!
Ake mate skusenosti?

akvi
22. feb 2023

@ivka1103 môj názor je, že je to nepochybne dobrá vec na zistenie problému, každopádne to žiarenie škodlivé je a už existujú výskumy, ktoré neodporúčajú zbytočné vystavovanie sa tomu. Ja idem občas. Určite nie každý rok, ako posiela gynekológ. Mám v rodine bohužiaľ rakovinu prsníka, je to pre mňa určite výstražný prst, ale nie, nechodím každý rok. Snažím sa prehmatat si prsia pravidelne, nech registrujem zmeny, ale stresovať sa ozaj nemienim. Ja odmietam aj RTG u zubára každý rok. Možno tak raz za 5 rokov si nechám spraviť preventívne, inak nevidím dôvod. Samozrejme, ak by bol dáky problém, tak zase vedu z toho nebudem robiť. A vždy sa nadopujem čiernym uhlím, keď niečo také mám absolvovať.

ivka1103
autor
22. feb 2023

@akvi ani ja jej nie som nadsena…rtg sa bojim jak cert kriza a tak sa to dnes rychlo udialo, ze som aj zabudla na golier…ale ved to by mali nato mysliet oni, nie pacienti predsa…vsetko je tak uponahlane dnes, ze mam pocit, ze sa robi viac chyb ako osohu…prisaham!!!!!

horalka1986
23. feb 2023

Ja som sledovana uz 20 rokov, od kedy som v 16 tich mala nezhubny nador v prsniku. Potom aj v 17, aj v 18 a v 25ke mi ho vyberali. Momentalne mam 36, pred cca 3 mesiacmi som bola na mamo, potom na podrobnom sone a aj ked tam nalez je, tak to nie je nic, co by mali riesit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kofa77
23. feb 2023

@ivka1103 som na tom rovnako, takze na UZV chodim kazdych 5-6 mesiacov, na mamo som bola 2x, mam 46.
niekedy sa nieoc ukaze az pri mamo, ale niekedy len pri uzv, uplne nezavrhujem, ani jedno anid ruhe , ale idem raz za 2 roky. pytala som sa na to priamo odbornika, tak zatial prevazuju vyhody nad rizikami... tak ktovie

akvi
23. feb 2023

@kofa77 ja presne tiež tak, bola som 2x. Inak v Británii sa aj na gyn.preventivku chodí "len" raz za tri roky. Mamo neviem, toto mi sestra vravela, že pokiaľ nie je ziaden problém a výsledky sterov sú ok, tak raz za tri roky. Na mamo ona nechodí vôbec. U nás mi strašne vadí tá "práca " so strachom, že keď človek nepôjde na preventívnu, tak bububu. Lenže prevencia vôbec nie je o prehliadke, ale o tom, ako človek žije celkovo. A túto osvetu nik nerobí. Stres, zlá strava, žiaden pohyb, ale hlavne sa ísť každoročne "utešiť", že mi "nič nie je".

babulkomale
23. feb 2023

@ivka1103 mamografiu zasadne odmietam a nechodim tam. Stlacat prsnik a ziarit don ziarenie je proti zdravemu rozumu.

kofa77
23. feb 2023

@akvi je to tak s tou prevenciou, tusim vo Svedsku ani ziadne preventivky neexistuju, ciel a apel je na zdravy zivotny styl. a zeby tam umierali hufne, sa nezda.
tu budeme chodit od savla do pavla, casto zbytocne, opakovane ukony v kratkom case a potom s avyplakava, ze nie su prachy v zdravotnictve a zbieraju s aplastove viecka... ale tojje na inu debatu

barborachors
23. feb 2023

@kofa77 presne tak..... ale tu nie je ziadna osveta, ani v stravovaní ani v tom, že treba športovať apod. Na Slovensku len lieky do človeka budu pchat a strašiť ho.

Autorka: mamobje škodlivé a aj rtg je škodlivé, ale je to mensie zlo ako ked mas raka a zachyti sa vo vcasnom štádiu.

Rakovina prsnika: info od mojej lekárky (30 rokov praxe) - zhubné cysty sú z mäsa a z skodlivych potravín a z umelych sladidiel. Ide hlavne o antibiotika ktoré su sucastou priemyslene spracovaných mäsových výrobkov (rozumej kurca z Bill - y a podobne)

Nie je nahoda, ze je dnes trochu viac vegetariánskej osvety, pribuda veganov, ludi co do toho trochu viac vidia a preto sa stravuju veľmi zdravo.. samozrejme zhresime kazdy obcas a treba aj istu rovnováhu.... Ale vec sa ma tak, že cysty a zhubne tkaniva su predovšetkým z jedla a ake tu mame prechemizovane potraviny. Bohuzial.

majkakvet
23. feb 2023

@babulkomale jj rakovina je lepsia volba

kofa77
23. feb 2023

@barborachors ano.

a z mliecnych vyrobkov, ja som vylucila, resp. znizila na minimum a naposledy boli mensie. maso jem asi 1-2 do tyzdna.

este mam v plane vacsie mnozstvo enzymov. ..
este na co som alergicka- nestudujte internet. no, babkin gulomet nebudem.. pomohlo mi uz velakrat, len oni to beru asi osobne

akvi
23. feb 2023

@barborachors tak zase, ani ta vegan strava, aku tu na SK ľudia praktizujú, nie je bohviečo. Veľa veganov pcha do seba všelijaké tie náhrady zo sóje, ktorá je gmo. Tak isto to spracovanie, to akože tofu, vyrábané spôsobom, ktorý do tej potraviny dostane to, čo nechceš, plus aj prirodzený obsah fytoestrogénov , to tiež nie je pre každého vhodné, už vôbec nie pre deti a aj chlapov. My jeme mäso striedmo a snažíme sa brať mäso od ľudí, ktorí chovajú v čistom prostredí bez všelijakých smakociniek. Mlieko je pre mňa asi najväčší problém, mám ho rada, resp kyslé mlieko, jogurty, syry, ale teda kombinujem s rastlinnymi, kde sa dá. Zase ja neprehanam v ničom, dokážem sa aj zatnut a dať si pôst, vylúčiť na mesiac, dva, či lepok, či mlieko, mäso. Ale robím to viac menej intuitívne, fakt sa nemienim nasilu obmedzovať v niečom celoživotne. Striedmosť je podľa mňa cesta, nemám rada extrémy v stravovaní.

martul
23. feb 2023

@babulkomale jasné, netreba, načo úplná zbytočnosť. A keď dostaneš rakovinu a bude to už 4 štádium lebo si to nezistila skôr?! Hrdinka.

andrea_82
23. feb 2023

na obyčajné sono ma doktor poslal až keď som mala cca 37 rokov. A hneď pri prvej kontrole mi zistil cystu, nasledovala biopsia a čakanie na výsledky. Našťastie nezhubné, ale odvtedy chodím pravidelne na kontroly. Hneď, ako som mala 40 objednali ma na mamografiu. Nebol to vôbec žiadny problém, nič ma nebolelo, stlačenie bolo minimálne a vôbec nebolo nepríjemné. Pýtala som sa, či si mám nasadiť ochranu na krk, ktorú tam mali a sestrička mi povedala, že ako chcem.

simca06022011
23. feb 2023

Sono chodím pravidelne, cca každý rok. Mamo ma posielali, ešte som nebola, idem budúci rok. Na prevenciu je to ôk, či treba tak často.. . Co sa týka sledovania, ja som sa odmietla dat sledovať, sono každý polrok, potom každé 3m... ako co som. Objednala som sa na vybratie "nalezu" a mam svätý pokoj...
Inak mala som nádor nechutný 4x3x2cm a na Sone ho x krát nenašli, ja som ho nahmatať avyslovene musela lekárovi ukázať.. čiže samovysetrenia sú podľa mňa najviac.

babulkomale
23. feb 2023

@majkakvet odveci komentar, kazdy nema rakovinu.

babulkomale
23. feb 2023

@martul co sa navazas? Mamografia predsa nie je jedine vysetrenie na svete.

viera27
23. feb 2023

Tak ja chodim kazdeho pol roka aj mamo,aj sono. Co vam poviem,stresy. Cielene pozoruju nadory a kalcifikaty,zatial sa tvaria v norme. Ale radsej veru si absolvujem toto,ako sa mi ma niektory nador zvrhnut a nezisti sa to vcas. A je rozdiel mamo a sono,kazde je dobre v niecom inom. Kym som chodila len na sono,nezachytili vsetko.

tamvtme
23. feb 2023

Ja som sledovana uz roky koli cystam a FA a na mamo.som nebola ani raz 🤷‍♀️ chodim pravidelne na sono na specializovane pracovisko a 2x som bola na magnetickej rezonancii ale na mamografiu ma neposlali, neviem od coho to zalezi

martul
23. feb 2023

@babulkomale nenavazam, reagujem na tvoj hrdinský komentár. Asi si tu svinskú chorobu chvalabohu nezažila.

vler
23. feb 2023

@ivka1103 v dnesnej dobe kde moderne pristroje pouzivaju len minimalnu davku ziarenia a snimky su tak kvalitne ako nikdy predtym je tvoje vyjadrenie ze sa bojis rtg ako cert kriza absurdne

simca06022011
23. feb 2023

@barborachors nespochybnujem, vplyv stravy,pohybu. Mna by zaujimalo, ako na to lekarka prisla, ze je to PRAVE z toho. Lebo podla mna nikto to jednoznacne takto nepovie/nevie. Za poslednych 30rokov co sa deje, je hlavne to, ze ludia su permanentne v strese. Hroznom. Za vsetko.

babulkomale
23. feb 2023

@martul hrdinsky? Ja to tak nevnimam. Ty mas problem respektovat nazor inych alebo diskutovat. Ale to je uplne typicke, co sa cudujem.

a_alexandra_a
23. feb 2023

Wow... odmietať vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť chorobu, pretože je to "škodlivé"... ja naozaj zíram. Tak potom tie mňamky čo sa pumpujú do tela pri onkologickom ochorení sú určite menej škodlivé, ako mamografia.

martul
23. feb 2023

@babulkomale vôbec nemám problém diskutovať, práve naopak. Riešim onko ochorenie prsníka mojej mamy od r. 2014, obehanych mám ,, pár " doktorov doma aj v zahraničí, operácie, debaty čo sme mohli spraviť viac, samozrejme sono a mamo ich pozitíva, negatíva, chemoterapie, rádioterapie. Ale nemusíš chodiť na mamo, božechráň, každého osobné rozhodnutie.

20erika07
23. feb 2023

Každý ma na to svoj názor, no ja som spokojna, ze mame dostupne a bezplatne preventivne prehliadky aj co sa tyka prsnikov. Niektore rakoviny su aj dedičné, aj zdravo zijuci ludia tu rakovinu proste dostanu. Samozrejme strava a no stress je zaklad, ale nie je to záruka u každého. Koľko malych deti ,ktore este nejedia to spominane mäso a iné spomenute skodliviny ma nádory, z coho asi? No z jedla a zo stresu to nebude u tak malinkych deti , ze ano. A preco nevyuzit to, že mi nejaku rakovinu môžu odhalit skôr aj napriek nejakemu riziku z vysetrenia, no ten kto nezazil roky liecby rakoviny to asi nepochopi.

babulkomale
23. feb 2023

@a_alexandra_a ty si sa nestretla s informaciou ze tlak a ziarenie pri mamo vysetreni moze skor rakovinu spustit? Tak potom jasne ze ked niekto dostatocne dlho chodi, nakoniec mi ju aj najdu, ked ju mohlo vyvolat samotne vysetrenie.
To sa samozrejme netyka pripadov ked ju niekto ma a dostal ju este pred tym, ako chodil na mamo.

martul
23. feb 2023

@babulkomale prosím ťa, daj mi tú informáciu, odkiaľ si to zobrala. Skopíruj sem nejaký odborný článok alebo štúdiu, ale nie z FB alebo ,,vraj". Rada by som si to prečítala a teda ,,nerobila chyby ako doteraz." Fakt ma to úprimne zaujíma a chcem si to prečítať. Ďakujem.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
daja07
23. feb 2023

@kofa77 na margo Svedska a preventivok. Mamografia prsnikov podobne ako u nas