Ahojte myslíte že keď máme v rodine rakovinu prs že by sa dali do predu odobrať zlatý a všetko čo tam je aby nevznikla rakovina do budúcna.
Ak je tam dedicna mutacia BRCA, vtedy to ma zmysel riesit preventivne, inak nie
ak je šanca, že by si to zdedila, máš nárok na 2 alebo 3 prehliadky ročne namiesto jednej.. ale mala by si mať vopred overenú tú dedičnú mutáciu.. mojej známej zomrela mama na rakovinu prsníka, má potvrdenú dedičnosť a chodí na kontroly cca každých 4-5 mesiacov
Ja som sa na to pýtala plastického chirurga, čo robí prsia a povedal, že to je prilis, že stačí častejšie kontrola prsníkov.
riadna blbost, ja mam predispoziciu na raka hrubeho creva... mam si ho dat odoperovat?? nie chodim na vysetrenia pravidelne
@kacena4 no bez prsných žliaz vieš v pohode žiť, bez hrubého čreva to tak v pohode nie je. Pri niektorých mutáciách sa naozaj preventívne odoberajú prsné žľazy, aj Angelina Jolie podstúpila tento zákrok. Takže nie je to blbosť.
@mara2010 to je otázka na onkológa a nie na internetové diskusné fórum… nie pri každej mutácii to má zmysel a nie pre každú ženu je to vhodné.
@mara2010 ono to zas nie je ako ostrihať si vlasy, tých problémov, ktoré ty nevidíš, tam môže byť veľa. A zrejme nebudeš chcieť žiť bez prsníkov, takže okrem odobratia žliaz budeš riešiť aj implantáty. Každé telo je iné, neviem aké vyšetrenia máš za sebou, ale toto naozaj treba riešiť len a len s odborníkmi. Ešte je tu skupina o silikónových prsiach, tak možno tam sa nájde nejaká, čo riešila aj preventívnu mastektómiu.
Ja poznám prípad, keď matka zomrela a dcére v 35 ke odobrali oba prsníky, lebo čosi malé sa v nich už vyskytovalo. Podrobnosti neviem, preto píšem takto "jednoducho".
ziadna blbost, uplne realna moznost v prisne indikovanych pripadoch...preventivna/profylakticka mastektomia...
@mara2010 prečo hneď tak radikálne? Vyšetrenia si absolvovala, názor doktora? jedného, druhého....moja mama ma rakovinu od 2014 ani raz ma nenapadlo to takto riešiť, ani sestru. Chodím pravidelne doktorovi, sono každý rok, mamo pravidelne.