Úprava hodnôt z endokrinologického vyšetrenia

jajanka2211
27. aug 2013

Ahojte, dnes som bola odniesť svojmu gynekológovi výsledky z endokrinologického vyšetrenia a povedal mi, že mám trochu vyššiu hodnotu TSH - tabuľkovo je to síce v poriadku (myslím, že to bolo 3,5), ale podľa neho je dobré, ak je pod úrovňou 2,5. Endokrinologička mi povedala, že žiadne tabletky nepotrebujem, len mám viac jesť potraviny podporujúce činnosť štítnej žľazy. O pár mesiacov mám ísť znova na to vyšetrenie a chcela by som si dovtedy upraviť hodnoty, lebo by sme sa o pár mesiacov chceli s priateľom znova pokúsiť o bábätko (pred týždňom som o svoje prvé prišla). Vraj aj tá zvýšená hodnota TSH mohla mať na potrat vplyv, aj keď mi to nikto nevedel povedať. Prosím o akékoľvek rady, čo by mi mohlo pomôcť. Ďakujem.

maznacik007
27. aug 2013

podla mna je to uplne dobra hodnota, ja som mala teraz 4,3 a viem ze do 5 je to v pohode... mozno by sa mal tvoj gynekolog zamerat aj na ine problemy co mali sposobit ze si prisla o babo .. napr. hematologia a pod..

pragmaticka
27. aug 2013

@jajanka2211 tak ja zijem v rakusku a tu mi od miestnych doktorov bolo povedane ze zena co chce otehotniet resp. prve mesiace tehotenstva by mala mat TSH hodnotu medzi 1-1,5! moj doktor mi tiez chcel nasadit lieky na stitku pritom som ju mala v norme (tiez vtedy okolo 3,5) a ja som lieky odmietla. on mi nato ale povedal, ze ked budem chciet otehotniet, mozem mat problemy resp. spontanne potraty..vtedy (pred niekolkymi rokmi) som nato kaslala! potom sme sa s muzom zacali pokusat a ked sa mi skoro rok nedarilo otehotniet, spomenula som si na jeho slova..odvtedy beriem sice len malicke davky ale nechcem ohrozit babatko. takze ak planujes najblizsiu dobu otehotniet a mat babo resp. ho pocas prvych mesiacov nestratit, lieky by som si urcite predpisat na tvojom mieste dala!

jajanka2211
autor
27. aug 2013

Dakujem za odpovede. Endokrinologicka aj gynekolog mi odporucili dalsie testy o par mesiacov a az nasledne sa rozhodne, ci mi predpisu tabletky. Kedze aj tak musime par mesiacov pockat, kym zacneme pracovat na babatku, tak som to chcela zatial riesit len vhodnou stravou. Nasla som si teraz na nete, ze by som mala jest slnecnicove semienka, jahody, celozrnne pecivo, spenat , sparglu. Tak to skusim a o par mesiacov uvidim.

evkasus
28. okt 2013

@jajanka2211 Mne moj gynekolog povedal minuly tyzden, ze TSH z hladiska gynekologickeho (ak sa snazite o babo) by mala byt medzi 1-2,5.
Moja hodnota bola 2,48 a on mi nasadil slabe lieky. Povedal, ze niektori endokrinologovia nad tym mozno budu krutit hlavou, ale ze endokrinologovia maju ine rozmedzie ako je potrebne z gynekologickeho pohladu.
Taktiez mi povedal, ze mal pripady zien u ktorych prave tato slaba davka zabrala a otehotneli.

zuzimia
28. okt 2013

@jajanka2211
Ak chces otehotniet, dobre by bolo stitnu trochu zasubstituovat a na to netreba cakat par mesiacov. Skus tych tvojich doktorov trosku popohnat. Aj ked TSH 3,5 je este zhruba v norme, fakt je vhodnejsie dostat tu hodnotu pod 2,5. Aj subklinicka hypotyreoza moze viest k potratom. Drzim palce!