Trhlinky na vnútorných pyskoch

yned
18. jún 2021

Dobry den zeny, potrebujem poradit s dlhotrvajucim intimnym problemom.
‌Posledne cca tri roky ma neustale trapili problemy s kvasinkami. Riesila som ich zo zaciatku sama a vzdy mi na to zabrali volnopredajne lieky, avsak bola to otrava. Priznaky boli vacsinou zacervenanie, neprijemny pocit, svrbenie, vytok skoro vobec. Neskor som to riesila u gyn, ci su to skutocne kvasinky. Vytery vzdy preukazali Candidu a nic ine hoci robil testy aj na ureoplazmy, chlamydie. Candidu sa mi postupne podarilo vyriesit vdaka liekom Flukonazol od gyn a vaginalnym probiotikam Lactofeel. Vzdy ked som pocitovala nekomfort tak som so zaviedla jeden a vacsinou to stacilo na vyrovnanie, plus som kazdy mesiac pred menzesom brala ten flukonazol. Po par mesiacoch som vsak zbadala, ze ten nekomfort trva a na vnutornych pyskoch sa mi pravidelne robia trhlinky, zacervenanie v ktorych tie laktobacily teda stipali ako sialene. Zaroven sa mi v tej dobe zmenil cyklus a mala som hrozne bolesti pocas menstruacie, trvalo to asi 4 cykly. Riesila som to s gyn, robil mi testy, zase negativne na vsetko. Napriek tomu mi nasadil silne antibiotika s podozrenim na ureoplazmu. Po nich bolesti pocas menzesu vymizli a predpokladal, ze vymiznu i tie trhlinky. Nezmizli a v priebehu cyklu sa mi stale vracaju. Su spojene so zacervenanim a suchostou. Najprv to bolo vzdy po menstruacii. Teraz uz je to kedykolvek. Chvilu ich mam, chvilu sa zahoja a nemam ich a mam klud a potom zase. Pokoj som zvykla mat pocas ovulacie a menstruacie.

Pred poslednym cyklom som pre navratenie rovnovahy pouzivala Gynimun, co mi odporucal gyn a pred dalsim cyklom sa mi to objavilo opat, na zblaznenie pocas menzesu.. Gyn mi odporucil natierat si to kremom, ze kludne aj indulonou, ale je mi neprijemna aj na ruky. Skusala som arganovy olej. Ten mam pocit ze trochu pomohol a okolie skludnil. Posledne testy po dobrati gynimunu na gyn vsetko negativne od candidy, ureoplazmy, chlamydie... nic. Odporucal ist na kozne, este som nebola. Moja otazka je, nemate podobnu skusenost? Odporucanie co na trhlinky? preco sa to stale objavuje? Nejake doplnky stravy? Odporucanie na koznu ambulanciu od RK, LM cez PP, SN, LE, PO ktora by to vedela riesit?

Odkedy som sa liecila atb tak som sex nemala a predtym vzdy len s kondomom, staly partner,vzdy prelieceny so mnou. Zehlim, periem na vysokych teplotach, pouzivam eko gely na pranie, bavlnene pradlo, nepouzivam nic parfemovane, ziadne mycie pripravky na intimne partie.

Skusala som Cicatridinu, Vagisan (odporucili, v lekarni) ale po oboch mi opuchli vonkajsie pysky a to som sa natrela len zvrchu na otestovanie. Tak neviem ci som taka precilivena.. uz nemam silu skusat nejake lekarnicke pripravky. Z prirodnych som skusala kokosak, kokosak s tea tree olejom to bez vysledku resp.skor zhorsenie ako zlepsenie, obklady z repika a ten arganovy olej naposledy ..

misha666
18. jún 2021

Ahoj viem ako sa citis...ja som s tym dlho bojovla... nakoniec som objavila epigen intimny gel... a odvtedy nemam vobec ziadne problemy... umyvam sa s nim vzdy rano a vecer... a samozrejme aj hned po pohlavnom styku... vyskusaj ved za to nic nedas...maju cely rad pripravkov... ja som skusila len ten myci gel a zatial mi fakt staci... 🙂 a obmedzila som velmi sladke vo strave...snazim sa drzat low carb stravy... a este som aj schudla :D

sirka9
18. jún 2021

to ti fakt nasadil gyn atb len pre podozrenie na ureaplazmu? ved na to mal zobrat vzorky aby to preukazal alebo vyvratil a nie len tak dat atb. ja som osobne bojovala s kvasinkami niekoľko rokov, trikrát som zmenila gynekologa, lebo mi ziadny nepomohol. nakoniec posledny ma z toho dostal, ale bol to boj. mavala som tiež prasklinky a velmi dobre mi na to zaberal canesten, ktory sa dava pri kvasinkovych infekciach - a to som mala štádiá, že ma to tak svrbelo, že som si to rozškriabala úplne do krvi. plus samozrejme vylucenie cokolady, sladkeho, co podporuje tvorbu kvasiniek, ziadne bazeny (ajked na prirodne kupaliska som isla, ale obmedzene - po kazdom vstupe do vody vymena plaviek za suche), plus podpora - acidká, jogurty s kultúrami atď. a na umyvanie len mydla na intimne pouzitie (lactacyd) a snazila som sa aby sa mi tam iné prípravky ani nedostali. taktiež vylúčená aviváž, ideálne prať spodné prádlo iba s pracím mydlom, žiadna práčka.

yned
autor
18. jún 2021

@sirka9 mala som naozaj hrozne bolesti pocas menzesu, aj s velkymi kusmi vystelky zrazu, z nicoho nic, asi 4 cykly po sebe nez som to zacala riesit s nim, nedokazala som fungovat. dovtedy som mala menstruaciu pomerne znesitelnu. vsetko vychadzalo v poriadku. aj predtym aj potom, napriek tomu taketo priznaky. Zaujimave mozno bude ze po 15 dnoch silnych atb som ziadnu mykozu nemala. a menzes sa upravil zase ako predtym. ked som mala prvy mesiac bolesti tak si vravim, ze jeden divny cyklus je v norme ale ked sa to opakovalo styrikrat, tak som brala vsetko.
na trhliny som skusala aj jenamazol, ale rozdiel som nezaznamenala. Tento mesiac to skusam len s tym arganovym olejom. Ktosi mi povedal, ze ma mensie molekuly ako ine oleje, ze lepsie prenika. Ale mam 30, zivot bez sexu, stale trapenie, je to na nervy. Vsetky bezne odporucania dodrziavam, kupat sa nechodim, teraz v teple nosim aj volne oblecenie a sukne, sladke jedlo malo. Pomohlo ti len dodrziavanie tychto opatreni alebo aj nejaka konkretna liecba u gyn?

yned
autor
18. jún 2021

@misha666 dakujem za podporu a aj za tip. vyskusam. uz sa citim ako pokusny kralik ktoremu na rany natru nejaky pripravok a cakaju na reakciu. opuchne? zlepsi sa? zhorsi? zacervenie? bude to palit?

sirka9
18. jún 2021

@yned mala som intenzívnu liečbu najprv flucosandoz, neskor, ked uz to bolo lepsie trochu tak medoflucon. kazdý cyklus som prve tri dni brala jednu tabletku, plus potieranie tym canestenom. s tým, že som to brala aj ked som nemala nijake priznaky zrovna. v prípade, že sa objavili priznaky počas cyklu niekedy, okamzite nasadené tabletky na tri dni znova. este ma napadlo, skus si dat vysetrit krv, ci nemas nejaky nabeh na cukrovku, lebo aj to byva jedna z pricin pretrvavajucich kvasinkovych infekcii - zvysenie cukru v krci - to ako keby si jedla sladke.

derdia
18. jún 2021

@yned ahoj ono je to o imunite... Urcite. Musis riesit prave tu. Nic ine nepomoze. Vnutro tela treba upravit.

desore
18. jún 2021

@yned Kazdy druhy den probioticke cipky, tyzden pred a po menzese kazdy den. Ina cesta nie.
Nenosit nohavicky v lete- ked si doma. Iba volne bavlnene kratke nohavice, popr. suknu/ saty.
Na umyvanie s mydlom ( aj na intimnu hygienu) zabudni. Aj prezervativy vyluc. Drzim paste, ja som si tym presla, ked som bola mladsia od teba.

yned
autor
18. jún 2021

@derdia len posilniť imunitu je tak všeobecný termín, že človek už ani nevie kde pokračovať, keďže nevediem nezdravý životný štýl.. neviem prísť na to, čo robím zle.

@desore mydlo nepoužívam ani som nepoužívala (možno raz keď som dostala nejakú vzorku pred desiatimi rokmi), len vodu, to je základ aj s tým žehlením. skúsim intenzívnejšiu probio kúru. A pomohli ti tieto zásady?

desore
18. jún 2021

@yned Vobec to nie je o cukre. Opakovanymi mykozami som trpela, ani sladke som nejedla (50 kg, 170cm). Naozaj vaginalne cipky (lactobacily, kyselina mliecna). Urcite 3 mesiace a potom postupne redukovat, 2x a neskor 1x tyzdenne.
Btw...cez leto plavam iba v prirodnych jazerach, popr. v mori.
Po prelieceni Jenamazolom, okamzite si nasad cipky, ale krem mozes pouzivat zvonka este zopar dni.

derdia
18. jún 2021

@yned no mozno proste si prekvasinkovana... Vien musi to byt tazke ale tak nevien ti ine poradit..

desore
18. jún 2021

@yned Bola si niekedy preliecena s Macromiror complex? To je topka.