Ahojte žienky, po druhom potrate nám na vyšetreniach na genetike zistili, že manžel má translokáciu chromozómov (5,16) a že to je príčinou potratov. Rozhodli sme sa, že zatiaľ nebudeme uvažovať nad IVF, kde by vedeli dopredu zistiť, či je embrijko poškodené alebo nie.
Chceme sa ešte niekoľkokrát pokúsiť o bábo prirodzene a preto sa chcem opýtať, či máte vy alebo váš partner problém s genetikou a napriek tomu sa vám podarilo bábo prirodzene, a na koľkýkrát to vyšlo (koľko potratov ste mali aby sa podarilo zdravé bábo).
Ďakujem pekne za všetky postrehy a skúsenosti, verím, že mnohé z nás s týmto problémom si radi prečítajú pozitívnu motiváciu od vás 🙂
Krásny deň
@luba28 Dakujem pekne za prispevok, nam doktorka povedala, ze je to 50 na 50, ci tam padnu tie zle, alebo dobre chromozomy. Ale ked som citala dva prispevky zien, ktore isli tou metodou IVF a pred vkladom kontrolovali embrijkam chromozomy, tak pocet dobrych a zlych bol absolutne v neprospech tych dobrych - v jednom pripade 1 dobre a 9 zlych a druha mala 3 dobre a 5 zlych.
@leann245 ahoj, rada by som obnovila tvoju temu, pretoze mi zistili tu istu diagnozu, ako tvojmu manzelovi, len na inych chromozomoch (6,16). kedze vidim, ze mas malu slecnu, chcela by som sa ta opytat, ako to nakoniec dopadlo, ci sa zadarilo prirodzene ( na kolky krat), alebo po ivf. u mna dopadlo prve tehotenstvo dobre, ani vo sne by nas nenapadlo, ze je nieco zle. az ked sme chceli surodenca pre dcerku, nasledovali 3 potraty a zistila sa tato diagnoza. chceme to este skusit prirodzene, aj ked to bude narocne na psychiku 😒
@sjuzan77 ahoj, mrzí ma, že si si musela absolvovať toľko potratov, naozaj to dá psychike zabrať, viem o čom to je😔 my sme mali po tom poslednom potrate 3 mesiace pauzu a geneticka nám odporúčala umelé oplodnenie so zistením genetickych odchýliek. Ja som do toho nechcela ísť, ani môj muž, dohodli sme sa, že to skúsime prirodzene. Stal sa zázrak a hneď prvý cyklus, ktorý nám doktor povolil sa snažiť vyšiel a otehotnela som prirodzene, od začiatku som mala úžasný pocit a vedela som tak nejak vnútorne, že je tentokrát babo v poriadku 🙂 Bola som na akupunktúre, aby mi rozhýbali vaječníky, chcelo to veeela sa modliť, celé tehu som pichalo fraxiparin do brucha, mala som placentu praeviu centralis, ale nakoniec som aj rodila prirodzene a všetko dopadlo úplne perfektne 😄 takze čo možem poradiť, asi len veriť, modliť sa a vyjde to, u nás to bol naozaj zázrak. Držím palčeky 😉
@leann245 tesi ma, ze to takto hned vyslo, to je uplne super. ja som od posledneho potratu uz 8.mesiac, snazenie mi doktor nakazal uz vo februari, ale rozhodla som sa pockat, ta psychika bola uplne rozhadzana, najma po zisteni diagnozy. tak sme zaplatili dovolenku, v juli ideme a po nej skusime znova, snad budeme mat stastie 😕
@silica ja som bola v Nitre - Genet, doktorka Barosova, ktora bola neskutocne uzasna, vsetko vysvetlila, venovala sa nam dlho a rozlucila sa s nami az ked sa po niekolkykrat uistila, ze uz nemame ziadne otazky a chapeme moju diagnozu. Drzim palce a neboj sa, niekedy sa deju aj zazraky, podla lekarov a genetickych vysetreni som nemala mat ani jedno dieta a nam sa prirodzene podarilo aj druhe 😉
@dejna_ ahoj. Myslím, že v našom prípade pomohlo to staré známe nemyslieť na to. Dali sme si pauzu, sli sme na dovolenku, našla som si novú prácu. A dohodli sme sa, že o pár mesiacov vyskúšame ivf s genetickým vyšetrením plodov, že už nebudeme riskovať. Psychicky som sa uvoľnila a o 2 mesiace som čakala krpca ☺️
@sjuzan77 ahoj mne zistili ties tu diagnózu len este nevieme kto je chybni ci ja alebo manzel mam doma jed u krasnu a zdravú dceru no pred nou som potratila dva krat potom po dvoch rokoch som mala mimo mater ice a nakoniec 4 potrat v 10 t povedali ze 21 chromozóm bol chybný nemal par 16 feb.mame ist na genetické testy zistili ze to bol chlapec …neviem co ci mam mysliet ja si myslim ze asi nemozem mat chlapca moze to byt ?
@leann245 moja kolegyna je jedna jedina z 11,......10 musela jej mamina dat prec,ale vtedy sa to asi tak neriesilo,len jej povedali,ze vsetkych tych 10 pred nou boli chlapci a preto sa to tak stalo,...a rodila ju az v Prahe,....tiez tam bola nejaka genetika,ale neviem blizsie,... a kamoska mala takyto problem s manzelom a az na 3 raz to vyslo,dcerka ma uz 9 rokov,...