Tokofóbia

vicki75
30. jan 2012

Dobrý deň, ahojte! Ja by som sa chcela spýtať, či má niekto skúsenosti s tokofóbiou, teda s chorobným strachom z tehotenstva a pôrodu. Čo s tým? Za odpovede a rady vopred ďakujem.

stardust
30. jan 2012

@vicki75 trpis tokofobiou?

vicki75
autor
31. jan 2012

Ja si myslím, že áno, mám všetky príznaky. Už roky sa zaoberám myšlienkou dieťaťa, teraz nadišiel čas, že mám všetko - rodinné a finančné zázemie a hodinky mi tikajú čoraz rýchlejšie, v októbri budem mať už 37 rokov. Ale zakaždým, keď si spomeniem na to, že by som mala rodiť a tie jazvy, bolesti a hojenia po pôrode, tak sa mi z toho urobí fyzicky zle a už aj zaženiem myšlienku stať sa matkou. Preto si myslím, že to je tokofóbia a chcela by som to tu rozdiskutovať...

valerya
31. jan 2012

Neuvažovala si o adopcii? Dieťatko si môžeš vybrať aj malinké, dokonca aj novorodenca. Každé dieťa túži po láske a ak by si ho mala od malinka, bolo by to tvoje vlastné dieťa.

gepe
31. jan 2012

@vicki75 Ahoj, doporucuju navstivit nejakeho psychiatra a pripadnou terapii, ono to pomuze a je to doktor jako jiny, takze se nemusis stydet 🙂 vypada to, ze trpis na uzkost a ta se da diky napr. KBT dobre zvladat. Me obcas chytne panicky zachvat pri predstave tehotenstvi atd., ale umim to zvladat a je to v pohode 🙂

vicki75
autor
31. jan 2012

To valerya: áno, voľakedy som rozmýšľala nad adopciou, ale radšej by som mala vlastné, predsa len nikdy nevieš, že čo sa skrýva v tom osvojenom dieťati - v mojom okolí je veľa negatívnych prípadov, ako sa tie deti zachovali keď dosiahli plnoletosť.

vicki75
autor
31. jan 2012

@gepe psychiater napadol aj mňa, možno to skúsim, lebo na jeseň by som chcela začať pracovať na dieťatku, to je už akési predbežné rozhodnutie, len nebyť toho telo ochromujúceho strachu. Moji utešovatelia mi vravia, že akonáhle sa dozviem, že som tehotná, môj strach z týchto vecí pominie a len sa budem tešiť na dieťa, dúfam, že majú pravdu ...

gepe
31. jan 2012

@vicki75 urcite to zkus 🙂 ja s tim mam jen dobry zkusenosti 😉 prave mam panickou poruchu a agoru 😕 asi bych to tady nemela psat takhle verejne - ale je mi jedno co si lidi mysli 😀 a prave tehotenstvi me teda taky desi, kor ted kdyz se chystame na to, nejak zkusit zacit v marci na tom pracovat.. a moje psychodoktorka je super 🙂 tezko rict, jestli ten strach pomine, taky jsem to slysela... ale dulezity je byt pry v klidu uz pred otehotnenim, coz mi prave rekla Dr. a je fakt, ze na tom neco je

melis7
1. feb 2012

@vicki75 no možná by stačil psycholog než psychiatr.Nejlépe takový,který má s tokofóbii už nějaké zkušenosti.Vím,že v Čechách se tím pár psycholožek zabývá,na Slovensku nevím,ale určitě taky.Někde jsem četla,že na to je taky výborná kyneziologie.Tak držím palce,ať to nějak poléčíš a miminko klapne.

gepe
1. feb 2012

@melis7 on neni zase tak rozdil mezi psychologem a psychiatrem - ten muze predepisovat medikaci 🙂 a vice psychiatr pomuze a ma vetsi prehled pres terapie, napr. prave KBT, je dobra na OCD, deprese, uzkosti i paniku 🙂 ale to uz zalezi na rozhodnuti @vicki75, kterym smerem se ubere, hlavne aby to zbytecne neodkladala, protoze vim, ze to muze dost pomoct i celkove - dychaci techniky, stopovani negativnich myslenek - viz. jizvy po porodu atd., jak se ji honi hlavou ;)
@vicki75 drzim moc pesti at se rozhodnes jakkoliv a uvidis, ze mimco prijde 😉

vicki75
autor
1. feb 2012

Ďakujem za rady. Pochádzam z malého mesta, zopár psychológov a psychiatrov sa tu určite nájde, len by som bola nerada, keby sa rozkríklo, že na akú diagnózu sa to vlastne "liečim", viete určite dobre, že ľudia vedia byť akí hnusní ... Že čo všetko sa mi honí hlavou pri myšlienke na samotný pôrod a šestonedelie, na to by tu nestačila jedna celá strana popísaná drobným písmom. Ale viem, že ak už budem mať potvrdené, že som v tom, tak od radosti nebudem mať čas zaoberať sa týmito vecami, príde to až tesne pred termínom pôrodu, myslím si. Momentálne sa zaoberám len myšlienkou počatia a očakávania dieťatka, dúfam, že to príde v naplánovanom čase - teda v septembri. A ďakujem ešte raz.

kiwi82
1. feb 2012

Ahoj, môj názor je, že ak ťa tieto tvoje stavy obťažujú a znemožňujú ti plnohodnotne žiť mala by si navštíviť psychiatra. viem o čom hovorím, ja som sa liečila tri roky na panickú poruchu. A až keď ti bude lepšie až vtedy sa pokúsiť o bábo. vieš, tehotenstvo nie je len o radostiach, niektoré ženy majú rizikové tehotenstvo, berú injekcie na riedenie krvi (aj ja som brala), býva im zle.... a tieto stavy by ťa mohli ešte viacej položiť. nechcem ťa strašiť ale môj názor je, aby si sa najprv dala dokopy fyzicky aj psychicky. to je len môj názror, velmi ti prajem, aby si mala krásne tehotenstvo a zdravé bábatko 😉

vicki75
autor
8. feb 2012

@kiwi82 Ďakujem, si zlatá 🙂 Fyzicky som v poriadku, žijem zdravo a športujem, len ten vek už nie je práve najideálnejší (36 r.), a tú psychiku budem musieť poriešiť s lekárom.

keira13
8. jan 2024

@vicki75 Ahoj ako si to nakoniec zvladla byt tehotna byt mamicka a vsetko vidim starsi prispevok o tokofobii ako si ju zvladla ?🙂))