Testy na hormonálny profil

23. jan 2023

Ahojte,
chcela by som si dat vysetrit hormonalny profil. Bola som raz na moje poziadanie u gyn v 11/2021 (kvoli odporucaniu z kozneho, kvoli akne). Vysledok som sa dozvedela az na preventivke v 6/2022, kde mi na zaklade tych vysledkov z 11/2021 a obrazu na usg, stanovila ze vraj mam PCOS. Ziadne dalsie vysetrenia nerobila. Ani dokonca kontrolne odbery na hormonalny profil. Dr ma odbila ze na to mam uzivat jedine HAK, kedze to som hned zamietla, odporucila mi ze mozem skusit uzivat Inofolic. Tak uzivam teda ten inofolic a vitex jahnaci. MS mam (aj vzdy bola) stale pravidelna, od asi 10/2022 sledujem aj pomocou symtotermalnej metody ze mi ovulacia aj vzdy prebehne..
Dr nie je vobec ochotna somnou nic riesit, pretoze som sa momentalne nesnazime o babatko a jej riesenie som odmietla.
Mne to ale neda. Je mozne si dat niekde vysetrit hormony ako samoplatca ? Aby som s tym vysledkom za nou prisla nech sa nieco niekde pohne. Pripadne nech viem na com aktualne som.
Nechcem sa dostat do stadia, ze sice teraz na vonok nejake problemy nepocitujem a nie su viditelne, jedine to akne.
Ale o dva tri roky ako sa zacneme snazit o babatko a nebude sa nam darit nasledne dlhsie obdobie kvoli tomu, ze som teraz nieco zanedbala. Dakujem za slusne odpovede.

maialeo
23. jan 2023

Su rozne kliniky, kde si to mozes sama zaplatit. Rano prides na odber a vysledky ti poslu aj mailom.

janetinka27
23. jan 2023

ahoj, bud zmenit doktorku a najst si nejaku normalnu alebo si vyziadaj vysledky a nech ti vysvetli, ako k diagnoze prisla. povedz jej, ze tvojich pozorovani ovu prebieha. potvrdenie ovulacie moze urobit sonom po ovulacii, ked sa vytvori zlte teliesko, pripadne z krvi v urcity den po ovu, ked progesteron dosahuje tabulkove hodnoty. podla tychto hodnot sa nielenze urci, ci ovu prebehla ale aj ci zlte teliesko pracuje spravne a ci je hladina progesteronu dostatocna.
na toto potvrdenie prebehnutia ovulacie z krvi chodim kazdy mesiac dlhodobo, nie je to ziadny problem, pytaj sa na to, mas na to narok aj ty, ide to z poistenia. ale dolezite je u mna to, ze si viem odsledovat ovu a podla toho viem, ktory den mam ist na tu krv.
urcite by som sa nenechala odbit a urcite by som sa nenechala onalepkovat pco. pri pco by mohla vidiet na sone aj retiazku malych cyst okolo vajecnika. videla nieco take?

tanyan
23. jan 2023

Môžeš požiadať všeobecnú lekárku o výmenný lístok na endokrinológiu, tam tiež robia testy na hormonálny profil a aj sa venujú hľadaniu príčiny a liečbe.

janetinka27
23. jan 2023

@tanyan ano, presne, aj endo moze zistit nejake problemy, ale treba tam aj spolupracu s gyn, aspon podla mna - tiez chodim na endo a zistili mi nizky progesteron aj nizke LH, ale oni tiez nepoznaju cyklus, kazdy cyklus je iny a preto az zena, co pozna svoj cyklus priblizne vie, v ktory den ma ist na ten odber.
mna na endo tiez vyslo podozrenie na pco (mala som aj viditelne priznaky plus hormony tomu nasvedcovali ako pisem vyssie), ale to gyn hned pri sone zamietol, nebola retiazka, bolo zlte teliesko a o pco nemohlo byt ani reci, proste mi hormonalny profil robili v nespravnych dnoch

braute
23. jan 2023

@janetinka27 nemáš celkom pravdu.diagnoza PCOS sa v minulosti skutočne stanovovala podla nálezu cyst na vaječníkoch,d nes sa skôr opiera o výsledky hormonálneho profilu v jednotlivých fázach MC. a liečba závisí od toho,čo daná žena potrebuje riešiť..ak ide o úpravu cyklu a lebo ovplyvnenie tvorby cyst a..tak áno žena bude profitovať z HAK, ak plánuje bábo tak sa odporúča metformin, alebu úvodne preparáty ako inofolic..gnyex..a pod. pri PCOS nemusia byť všetky cykly anovulačné...väčšinou práve tie cysty produkujú androgény- to znamená mužské hormony ,ktoré tú ovuláciu môžu blokovať. ale ak je hladina progesteronu dostatočná tak v princípe žena liečbu nepotrebuje.. gynekolog často nepotrebuje hormonálny rozbor velakrát mu dá informáciu práve sono..podla fázy MC.. nález cyst na ovariách..nález žltého telieska.. výška sliznice v maternici a klinika..A progesteron sa pravidlne fakt kontroluje len ženám ktoréro želajú otehotnieť a majú s tým problém...a ešte je rozdiel pojem PCO a PCOS nie je to to isté..žená ktorá má PCO nemusí mať PCOS. nvyše organizmus má ženy starne..to že má terz labáky normálne lebo si ich nechá skontrolovať , nezaručí že tá istá situácie bude napr o 5 rokov,.Mám pacientky ktoré sa dostali do predčasnej menopauzy náhle,bez predchádzajúcicjh príznakov..tekže podla možnosti neodkladať..a stále viac ich je aj vo veku 20+

janetinka27
23. jan 2023

@braute ano, nepopieram a netvrdim ze moja odpoved obsiahla vsetko, som rada ze si sa ktomu vyjadrila presnejsie a z praxe. ale skor mi pride zaver dr z prispevku unahleny. a reagujem aj na to, ze u mna endo predpokladala polycysticke vajecniky z odberov HP, ale nebola to pravda, co sa potom potvrdilo aj na sone a neskor u doslednej gyn, ktora prisla na dovod. mavala som vacsinu cyklov anovulacnych, obcas cykly s ovulaciou a telieskom, progesteron nizky. nizky progesteron a castejsie ziadny progesteron v cykloch viedli k zmenam na sliznici. vydavala som sa ako 34 rocna a uz bolo so sliznicou zle. urcite by som nenechavala riesenie a sledovanie nizkeho progesteronu len na obdobie tehotenstva.tiez uzivam metformin, mam IR. tym som chcela autorku povzbudit nechat si vysvetlit vysledky, pripadne ze by som sa nespoliehala iba na vysledky (nizsie odporucaneho) endo z krvi a najma by som si nechala robit hormonalny profil podla skutocneho svojho cyklu, ktory poznam.

ale nerozumela som teda uplne ako si to myslela, v uvode prispevku pises, ze

diagnoza PCOS sa v minulosti skutočne stanovovala podla nálezu cyst na vaječníkoch,d nes sa skôr opiera o výsledky hormonálneho profilu v jednotlivých fázach MC

a neskor pises, ze
gynekolog často nepotrebuje hormonálny rozbor velakrát mu dá informáciu práve sono..podla fázy MC.

z coho su teda vysledky presnejsie? lebo vravim, u mna z krvi bolo podozrenie na polycysticke vajecniky (comu nahravala aj zistena IR, plus urcite telesne znaky), na sone boli vajecniky bez retiazky, bez cyst, byvalo zlte teliesko, pripadne pretasteny neprasknuty folikul. gyn teda diagnozu vylucil.

autor
24. jan 2023

Z toho jedneho odberu v 11/2021 som mala zistene zvysene androgeny.. od 1/2022 som asi 2,5 mesiaca uzivala kortikosteroidy, kvoli ochoreniu ktore mam.. potom v 6/2022 preventivka u gyn, na USG doktorka ze videla viac neprasknutych folikulov (neviem ci konkretne ta retiazka, len povedala ze je tam viac folikulov neprasknutych).. neviem, nemohlo to byt ovplyvnene aj tou liecbou kortikosteroidmi ? Ona to rovno zhrnula ze mam PCOS.
Ked som uzivala tie kortikosteroidy pozorovala som väcsie ochlpenie, rychlejsie mi rastli aj samotne vlasy, a samozrejme zhorsilo sa sialene akne, no po vysadeni sa akne ako tak stiahlo, a to ochlpenie casom tiez, vlasy uz tiez rastu "normalnou" rychlostou ako kedysi..
Neidem spochybnovat pracu lekarky, to vobec nie, skor sa len obavam, ci to nebolo treba nejak inac riesit, kontrolne odbery krvi napriklad.. ci nejaka kontrola neskor po case uzivania Inofolicu.. Dost ma totiz odbila ked som jej povedala, ze HAK nechcem uzivat. Neviem no, mozno je to OK ako je, tiez ale neviem ako dlho mam uzivat ten inofolic napriklad, povedala len ze min.3 mesiace, nic viac.
Aj by som zmenila lekarku, ale neviem aka by ma teraz vzala, ked v nasom meste maju vsetci dost plno a neberu nových, ona je velmi dobra odbornicka o tom nepochybujem, len sa mi nelubi riesenie, aby len HAK bolo riesenie na akykolvek problem.

janetinka27
24. jan 2023

ahoj, takze na sone asi tiez nieco videla, co nasvedcovalo, ze by mohlo ist o polycysticke vajecniky (vtedy v prvom prispevku si to este nepisala). s HAK skusenost nemam, mne ponukali na liecbu teliesko, ale este nemame deti, tak som si nasla aj inu gyn, ktora to riesi upravou cyklu, aby bola zachovana plodnost. tak sa skus dr gyn este popytat aj na ine moznosti, mozno je hak najlepsia moznost, neviem. pripadne ti mozno niekto poradi, ako to riesia u neho.