ahojte, mám už jedno dieťa, pri ktorom sa mi v tehotenstve asi spravila brušná a nadbrušná hernia (pruh). Jeden 5mm pruh mám priamo v pupku a hore nad pupkom mám ešte jednu 7mm veľkú druhý herniu (pruh). Chcela by som poradiť, či je možné mať aj druhé dieťa s takouto herniou a či je tam nejaké riziko. Za každú radu tej mamičky, ktorá toto podstupila (tehotenstvo s brušnou herniou) a jej rady budem veľmi vďačná. Pretože jedny doktori mi vravia, že by som sa nemusela ani zoperovať, že až po druhom a niektorí mi vraveli, že asi radšej zoperovať. Takže je to viac menej na mojom rozhodnutí a preto potrebujem viac informácii aby som sa vedela dobre rozhodnúť. Veľká vďaka za každý príspevok. 😀
@ivet1371 dakujem veľmi pekne za odozvu, prepáč, ale chcela by som ešte vedieť, akú veľkú si mala pri mladšej dcére tú herniu, ak si ešte pamätáš? a teraz ju ešte máš? alebo si si ju už dala vyoperovať? a za akú dobu, ak ju už máš vyoperovanú. A pri poslednom tehu, vraviš, že bolo bez problémov. Ani ťa to počas tehu nebolelo? Lebo mňa sem tam pobolieva práve tá horná nad pupkom čo mám..nebolí ma zase stále a niekedy ju pociťujem...a potom ma to prejde... Inak gratulujem, 4 detičky mať, to je super, či? 🙂
@denuska nedala som si operovať lebo vraj davaju dáku sietku na spevnenie do brucha.mam to uz skoro 14 rokov.neboli ma a mam ju tak 2,5 cm smerom dole od pupku.nebolelo ma to mozno aj ze som pri malom dosť chudla ako som zostala tehu a potom som za celú dobu 6kg pribrala.ano je super mať 4deti a s takým rozdielom.uz som aj babka skoro dvoj mesačnej krásnej vnučky.
@ivet1371 jeej, tak gratulujem ku krasnej vnučke. Presne tak, ta sieťka aj mňa nejako odrádza. Len ja mám tú herniu smerom hore nad pupkom, ale zase mám ju teraz jednu 5 a druhu 7mm.čo je ešte malinké...ale po ďalšom tehu sa mi to môže zväčšiť. A aj mne hovorili, že sa s tým dá žiť, len aby nenastali problémy s uviaznutím čreva, potom treba ísť akútne na operáciu. Tak veľa šťastia a hlavne zdravia prajem. Ak by ma ešte niečo napadlo, môžem sa ešte ozvať? ďakujem
@denuska ahoj..tak ja mam presne take iste hernie a povedali mi to iste co tebe 🙂 tehotenstvo aj porod som zvladla uplne v pohode,ibaze ta nad pupkom je uz dost velka..obcas pobolieva..uz ju mam takto druhy rok a relativne ok.
@adrika1704 super, som rada, že je viacej maminiek, kt. majú to isté a zvládli to. len viem aj to, že je to všetko aj od okolností.. t.j. čo sa nestalo jednej sa môže stať problémom inej....Tak ja dúfam,že keď sa rozhodnem teraz neoperovať, že tehu dopadne dobre, tak isto by som chcela rodiť klasicky ako pri prvom. Len tebe sa stala tá hernia pri ktorom dieťati. Všetky tu máte už aspoň 4 detičky a to tu riešim už hneď pri prvom ☹. A tiež aj teba sa spýtam, akú veľkú si mala tú herniu pred tehu, tiež ako ja? len niečo do 1cm?
@ivet1371 však toto, aj ja stále len niečo ťažké zdvíham, aj malú ešte ponosím sem tam...a pritom by som mala nosiť brušný pás, pri každom ťažšom zdvihu, kt. mám predpísaný, ale nepoužívam to. Neviem aká veľká bola pred 3rokmi, ale zatiaľ mám pocit, že je asi rovnaká...neviem...tak uvidíme...len keď bude rásť to bruško, čo ja som mala MEGA brucho, tak sa práve bojím toho...
Ahojte ako ste zvladali cele tehotenstvo i porod s herniou? A potom so stahovanim bruska? Islo dole? Ja koncim 3.mes no brucho mi hned nafuklo.
@denuska mne sa spravila neviem kedy hernia /asi po tretom tehu/ rovno v pupku ako mas Ty. zistila som to pri stvrtom tehu, lebo ma stale bolela a musela som si velakrat lahnut aby bolest presla, bola som na chirurgii a vraj v tehu sa s tym nic neda spravit, jedine ak by to bol akutny stav - to zauzlenie creva. co mi jedine povedal chirurg tak po tehu ked prestanem kojit mam ist na operaciu, ziaden pas mi na to nedal, vraj je to len 1cm a mam si to zatlacat naspat :(
bolelo ma to hlavne na zaciatku tehu ked mi rastlo brucho, ked uz bolo velke tak som to ani nevnimala, rodila som klasicky. najmladsiu pomaly odstavujem ale bojim sa ist na operaciu ze co ak este budem tehu tak co potom? aj ked mi napr.dost casto vychadza von a stale len zatlacam naspat co mi napr. dost vadi lebo je to aj dost vidno
@mirkabbb dobry den, nakoniec som sa nedala zoperovat a mala som aj druhe tehotenstvo s herniou. Gynekolog mi vravel, ze riziko pre mna by nemalo byt, pretoze placenta by mi mala po case tu herniu chranit, ked sa bude placenta zvacsovat, t.j.placenta sa akoby dostala pred tu herniu a creva su posunute...takze by nemal byt problem. Jedine v com bol u mna problem bolo to, ze pocas tehu som mala vzdy velmi velke brucho smerujuce velmi dopredu. A druhe tehu som mala o mesiac skor ukoncene, ale vsetko dopadlo dobre...neviem sice cim to bolo, ale mohla v tom hrat aj oslabena brusna dutina. Samozrejme toto vobec ale nemusi byt problem u vas. Inak tu herniu mam zatial stale a neviem sa dokopat si ju dat zoperovat...Tak drzim paste...
@mirkabbb ja som 8tyzdni tehu a mám tiež herniu 4mm nad pupkom ,doktorka povedala,že sa nemám bat ,že to poriešime keď porodim 😉Len to bruško nejak rýchlo rastie pri druhom tehotenstve
@denuska už ste boli niekto kto mám pruh operovat??
@stanovelky ano, bola som si uz operovat pruh po dvoch tehotenstvach, co by ste potrebovali vediet?
@denuska chcem sa spytyt .na akom mieste si ho mala ja mám nad pupkom ho ,a za ten čas tá bolieval ,alebo sa zvecoval??
@stanovelky tiez nad pupkom trochu sikmo hore, zvacsil sa len trochu a potom uz dost bolieval viacmenej len pri stlaceni. Je potrebne zistit cez sono, ci ta dierka, ktora je tam vnutri v pruhu, ci je obalena tukom alebo uz nie. Pretoze to potom cele meni situaciu, aby ste vedela, ci nie ste v ohrozeni, aby sa vam crievko tam nezachytilo. Ak uz nebudete chciet mat deti, radsej to dat zoperovat. Mne uz dokonca museli pouzit aj sietku na spevnenie. Drzim paste.
@denuska chcem sa spytyt to o aký tuk na ide ,ja som bola raz pri dokrorovi a ani mi to nechytil ,nič pozrel to asi 2 m od domna zdialenosti a povedal že to je pruh a ,že mám povedať kedy sa chcem operovať že mám prísť k nemu a urobí mi EKG odber krvy,a už iba že mi povie termín kedy mám ísť do nemocnice .To prečo potom mi to nepozrel ak píšem mi ty ? Mám to veľkosti vrchnáka od malinovky.
@stanovelky tuk vnutri v tele, ale v podstate, ak to vidi lekar uz na operaciu, tak sono uz nie je potrebne pre nich. To sono by len bolo pre potvrdenie toho aka je velka diera v tele. Dajte si to cim skor zoperovat a nerieste uz ostatne.
@denuska dakujem veď pruh vydno s voľným okom tak preto mi povedal že operácia a keď zatiaľ nechcem ísť tak mám nosiť pas no ale už som tam nebola 3 mesiace a sa mi to zvecsilo i kus ak bolo a pichá má raz dole hore pupku proste sade kde chce nevieš poradiť čo to je stoho pruhu ???
@stanovelky ano, ta bolest je z pruhu. Treba si to cim skor dat zoperovat.
@denuska ahoj ako ešte sú bolesti ? Tá sieťka je pohode ,či cítiš ju
@stanovelky zatial je to v pohode. Necitim
@denuska tá dobre lebo som čítal že môže tá sieť spôsobiť komplikácie to ho sa ties bojím ,ja sa už setkeho bojím 😪
@stanovelky stále rovnaké .Nemam problém
@ivet1371 tá dobre sa držíš chcel by som aja tak byť no neviem ,ja to mám teraz 3 CM. tak si bez bolesti ,veľkosť tá istá ,a máš to do vonka že sa to vytlačí von a keď Lezis je to dnu ,mne to tak robí a ešte robievas stim normálne nosis sťahovaci pas ?! Ďakujem keď odpovieš
Ahoj ja mam pupočnu po mladšej dcére sa mi spravila a s malým som bola tehu bez problémov.len mi odporučili na chirurgii pôrod sekciou