Tehotenstvo po adenóme hypofýzy

nikus47
25. mar 2018

Ahojjte.
Som mlada mamicka 26rocna.Pred 2rokmi sa mi narodil syncek v 27tt predcasne po umelom oplodneni kvoli preeklampsii a zanedbani lekarmi.po 3mes.som zacala mat tazkosti ja a stupnovalo sa to velmi.po dlhom cakani na lekara,ktory by ma vysetril sa konecne jeden ochotny nasiel a povedal konecne diagnozu.nieze by som sa z nej tesila,ale tesila somsa ze.ma konecne niekto berie vazne.Moj stav uz v tom case bol velmi vazny.teraz som uz 1rok po operacii.
Moja otazka znie...
Je tu niekto kto po adenome hypofyzy a po olieceni mohol byt znovu tehotny a mat dietatko?Dakujem za kazdu jednu odpoved.

nika1914
25. mar 2018

@nikus47 ahoj.mne zistili v 21 rokoch adenom hypofyzy.nemala son menzes 9 mesiacov ale hned ako ni dali lieky tak sa to upravilo a o pol roka som bola tehu.a potom o 4 roky znovu.mam chlapca skoro 6r.a dievcatko 1.5r. Dokonca pocas prveho tehu mi nador praskol a krvacal.boli sme na tom velmi zle, telo mi neprodukovali kortizol.som aj na plnom invalidnom.nastastie vsetko dobre dopadlo s nic sa nam nestalo.pi porode sa to dokonca poo roku upravilo a kortizol opat nabehol.potom ale nador narastol ale nic s tym nerobili.o 2 roky sa zasa trochu zmensil a potom som opat otehotnela takze idem na mr vysetrenie ako to je aktualne.aj som detivdojcila.syna 3 roky a dcerku este dojcim.

nikus47
autor
25. mar 2018

Ja somsom bola predavkovana doslova kortizolom.mne ho ten nador tvoril velmi.dostala som z toho cushnigov syndrom,stvrdnutie pecene,osteoporozu,vidim velmi zle(najma vecer) a este dalsie diagnozy.zo svojich 48kg som skoncila tesne pred operaciou na 98kg.bolo to fakt fakt priserne.ale zial.ako mi vyoperovali hypofyzu menstruacia nenaskocila.uz je to rok a stale nic.kortizol izivam lrilezitostnne,podla toho ako sa citim.takze to je ta otazka ci je mozne nejak liekmy dosiahnut menstruaciu a, teda ovulaciu a pripadne tehotenstvo.lebo lekari mi povedali ze zatial nevedia co budu robit.

nika1914
25. mar 2018

@nikus47 uff...no moj nador produkoval prolaktin.takze moj problem s vysokym prolaktinom bol potlaceny liekmi.ked prolaktin klesol tak sa to znormalizovalo a cyklus naskocil.s tymto typon nadoru nemam skusenost.a tebe celu hypofuzu zobrali? Ved ona riadi hormonalny system nie? Takze ak nemas lieky ani hypofyzu tsk asi menzes nepride.ale myslum ze nejaka substitucia tych zenskych hormonov musi existovat? A kde chodis k lekarovi?

henussska
29. mar 2018

Aj ja mam vysoky prolaktin. Operovana som bola pred 13 rokmi a znovu mi narastol. Mala som ist na dalsiu operaciu, ale endokrinolog mi povedal, ze ak chcem niekedy v zivote deti, tak nemam ist. Snazia sa mi prolaktin zrazit uz x rokov, ale beznadejne. Teraz chodime do reprodukcneho centra, zatial sa nam nepodarilo, ale nevesiame hlavu, ved som len po dvoch vkladoch 🙂 cakame aj v poradovniku na adopciu. Zdravotny stav sa mi zhorsuje, nador rastie, pridruzila sa mi stitna zlaza, osteoporoza, takze babatko urcite bude 🙂

marietta0
29. apr 2019

@nikus47 Dobry den, prosim Vas, liecite sa aj nejakymi liekmi? Ak sa mozem spytat kedze som aj ja s BA, ku ktoremu endokrinologovi chodite?
Dakujem

lapcacatko
4. feb 2020

@nika1914 dobrý den mám na Vás otazocku já som po dvojitého operacii adenomu Fypofyzy včera som malá magneticku tak už je vsetko prec ale prolaktin je už na hranici a chceme druhé babo malý stě nějaké problémy v tehotenstve kedze ten prolaktin vyskočí .prosím kludne si mozme ajzavolat cez fb. Maria Smerekova

july0
11. okt 2020

Kolko ste MALI hodnotu prolaktinu ked vam zistili adenom ? ja mam 131 a caka ma MR

henussska
11. okt 2020

@july0 ja 8880, ale neviem, ako to je v prepocte na vase, horna hranica mala byt 628. Mne to merali v NEDU v Lubochni

july0
11. okt 2020

a býva ten adenom aj zhubný ? neviete ?

henussska
8. mar 2021

@july0 kedze ho posielaju na histologiu, tak si myslim, ze ano. Lebo mne po operacii povedali, ze je to nezhubne. Ale myslim, ze to je skor vynimocne, lebo tych je viac druhov. Ja som mala napr prolaktinom. A nevedia preco narastol aj druhykrat, ked je nezhubny.