Ťažké kovy v tampónoch

mia2906
11. júl 2024

Ahojte, počuli ste o tom, že vedci pred pár dnami zistili že menštruačne tampóny obsahujú ťažké kovy (olovo atď), čo môže spôsobiť rakovinu, demenciu, neplodnost atd!? Ja ich používam stále počas každého cyklu už asi 20 rokov! Tak teraz som dosť znepokojená touto informáciou. 😔 Plánujete ich prestať používať?

domkakvet
11. júl 2024

@mia2906 nepocula som o tom a neplanujem ich prestat pouzivat, keby si vedela co je v niektorych potravinach.

mia2906
autor
11. júl 2024

@domkakvet asi sa nejdem radšej zamýšľať nad ničím. A potom že prečo je toľko rakoviny, neplodne páry atď...

domkakvet
11. júl 2024

@mia2906 ved prave a tampony z toho skodia asi najmenej.

danniiee8
11. júl 2024

Ono v podstate vo všetkom sa nachádzajú ťažké kovy, karcinogény a pod. ktoré majú takéto negatívne učinky.. či už je to lacne oblečenie z Číny farbené karcinogénnymi farbami, resp vyrobené z nekvalitných materialov (niekde som čítala súvis medzi muzskou neplodnostou a nosením polyesteroveho prádla), žiarenia, potraviny (napríklad ATB a hormóny v kuracine), smog, výpary, nekvalitná kozmetika, dokonca aj v rybách sa vraj nachádza veľa ťažkých kovov, a pritom aké by boli zdravé .. ide len o to ako veľmi sa snažiš tieto faktory minimalizovať. Napr ja som tampóny prestala používať takmer úplne, nie sú telu prirodzene a napríklad kamaratke gynekolog zakázal používať tampóny keď mala problém otehotnieť a predtým ich dlhodobo používala.

mia2906
autor
11. júl 2024

@danniiee8 no a čo potom používaš? Neviem si predstaviť už vložky, často mávam mykozy, cítila by som sa dolu taká nečistá 😁

kollarovci
11. júl 2024

@mia2906 ja urcite tiez neprestanem pouzivat nemenila by som zanic.Tiez ich pouzivam vyse 20 rokov a zatial v pohode klop klop😉Ten pocit cistoty je na nezaplatenie .

patus_2
11. júl 2024

@mia2906 ja som používala tampóny, ale teraz mi viac vyhovuje kalisok. V podstate žiadna varianta nieje úplne bezproblémová, to by sme musela menstruovat len tak, do spodného prádla ... Tiež som pomerne dlho používala tampóny, teraz však posledné roky používam iba kalíšok a ms nohavičky ako poistku.

danniiee8
11. júl 2024

@mia2906 ja už iba vložky, na noc také tie veľké lopaty, v poslednej dobe anionove, mala som problémy (nesúvisiace s tamponami) a nejak sa odvtedy necítim komfortne s tamponom 😅

bonboniera
11. júl 2024

@mia2906 a nemáš tie časté mykozy aj z tampónov?

danniiee8
11. júl 2024

@patus_2 niekde som čítala, že niektoré ženy (už si nepamätám diagnózy) vraj kalíšok nemôžu kvôli nejakému podtlaku ktorý vytvára. Inak tiež by som ho rada vyskúšala

patus_2
11. júl 2024

@danniiee8 podtlak vytvára, nemali by ho používať ženy, ktoré majú teliesko. Mnohým ženám ten podtlak vadí, aj mne, preto používam mäkký kalíšok, ktorý vytvorí iba minimálny podtlak. Ale chystám sa skúsiť aj menštruačný disk, ktorý funguje ako pršať, takže nevytvára podtlak vôbec.

mia2906
autor
11. júl 2024

@danniiee8 akú značku? Kks no neviem si predstaviť že do práce na prvý deň keď sa zo mňa všetko leje, si dám vlozku cez celú rit. Ani kalisok mi nieje pochutí 🤔😁

mia2906
autor
11. júl 2024

@bonboniera netuším, nikto nepotvrdil súvis s tamponmi. Práveže po kramoch sa celá ,, vyčistim,, a pred nimi pár dní mávam svrbenie, skoro každý mesiac.

malapepka
11. júl 2024

Tampony neprestanem pouzivat. Co uz, ked tie latky obsahuju. Tych tamponov spotrebujem menej ako niecoho ineho, kde vsetky tieto nebezpecne latky su tiez.
Co sa tyka otehotnenia.... tampony pouzivam od 18 rokov, s otehotnenim som nemala ziaden problem.
Len aby ta studia vedcov nebola takej kvality ako - americki vedci zistili, ze ked si umyjes ruky, mas ich mokre 🤷‍♀️🤣

mia2906
autor
11. júl 2024

@malapepka no neplodna niesom ani ja, ale ani takú demenciu a rakovinu by som teda nechcela 😁... Ale tiež si neviem predstaviť sa ich úplne vzdať..

mia2906
autor
11. júl 2024

@mia2906 baby a tie čo používate tampóny, tak aj na noc? Ja posledné roky áno , iba teda prvý deň ms a teda dosť mi to ulahcilo život aj spánok (a pranie).😁 Ale teraz zvažujem, či je ok nechať si tam tampón 8-9 hodín ...

silvike
11. júl 2024

@mia2906 Mne zas napr. pride take neprirodzene a nezdrave, ze v tele sa zachytava a ostava menst. krv ktora v podstate ma ist prec z tela. Ze je vo vnutri ja neviem 2-3 hodky. Mne zas toto dajak na tamponoch nepasuje. Ja pouzivam len vlozky cely zivot zatial. Len teraz je uz zas viac moznosti, aj ten kalisok ( ale to tiez ta krv ostava isty cas vo vnutri ), menst. nohavicky. No neviem, tie by som mozno vyskusala ale ako rezervu by som mala dalsie normalne nohavicky s vlozkou asi 😄 Neviem, mne sa tie tampony zdaju nezdrave. Ze zdravsie je ked ta krv proste ide von.

milanemila
11. júl 2024

@mia2906 aki vedci to zistili? Aky je zdroj tejto info?
Ja pouzivam od nejakych 14 iba tampony (okrem sestonedelia), lebo mne sa extremne vlozky hnusia a citim sa spinavo a “upachtene” v nich.

ninusa221
11. júl 2024

Ja nemám rada tampóny mám pocit že mám potom dlhšie krámy a boli ma viac brucho. Teraz som si kúpila menštruačné nohavičky najprv som bol skeptická ale vydržali mi od večera a na druhý deň pred obedom som sa išla osprchovať a nič a to som mala 2 deň.

lavender94
11. júl 2024

Nepoužívam tampóny, používam nohavičky alebo kalíšok, čo mi príde asi najviac nontoxic. Ale nie že by som to riešila, neriešim tieto veci vôbec. Táto informácia mi príde taká dosť vágna, ako skopírovana z nejakeho bulvárneho článku. Že vedci našli ťažké kovy v tampónoch…. Keby som všetky takéto veci mala brat vážne tak už asi vylievam ocot na príjazdovú cestu a nosím čapicu z alobalu. Ale tak oukej. Dajme tomu, že ten článok je aspoň z časti real. Tak v prvom rade mame nejaké limity dane eu, ktoré sa dodržiavajú. Samozrejme, stane sa že sa nedodržia či už zanedbaním technologických procesov alebo z dôvodu zlyhania rôznych faktorov. Takže určite to nie je tak, že doteraz všetky tampóny obsahovali ťažké kovy a teraz by sme ich mali prestať používať. Jedna sa pravdepodobne o jednu konkrétnu šaržu, v ktorej nastala chyba a väčšinou sa tieto produkty sťahujú z trhu a ľudia čo si ich kúpili si vedia vždy skontrolovať či danú várku doma maju. A toto fakt nezisťujú žiadni vedci 😂 Okrem toho to nie je take čiernobiele, že by sa pod pojmom tazke kovy schovávali všetky zlúčeniny, ktoré spôsobujú nejaké ochorenia. A u veľa z tých ochorení nikdy nebola dokázaná žiadna súvislosť.
Ďalšia vec je, že nežijeme v hermeticky uzatvorenom priestore a určitej dávke ťažkých kovov sa vyhnúť nedá nikdy. Takže ak niekto našiel stopové množstvo ťažkého kovu niekde a teraz z toho robí senzáciu tak amen…. Ľudia už fakt nevedia ako nahnať sledovanosť. To je to iste ako keď sa riešil ten rozbor saharskeho prachu a všetci totálne vykoľajeni, že čo to obsahuje pri tom to stierali zo svojich zadrbanych aút.

jakubrianka
12. júl 2024

@danniiee8 polyesterové prádlo prehrieva semenníky takže mimo toho, že sa uvoľňujú škodlivé látky,tak škodí aj prílišná teplota. Mňa napríklad bolia kĺby z jednej konkrétnej mikiny z umelých vlákien.

jakubrianka
12. júl 2024

@mia2906 na noc sa nesmú používať kvôli možnému riziku syndrómu toxického šoku.

sima234
12. júl 2024

Viac ako 15 rokov používam tampóny cez deň aj v noci a nikdy som nemala žiadne problémy.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mia2906
autor
12. júl 2024

@jozko_z_lesa nebuď premudrely. Sú o tom viaceré články, stačí zadať do Googlu.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
12. júl 2024

Cely zivot ich pouzivam, plus som priamo pracovala s tazkymi kovmi ( kadmium, olovo, Kobalt, Chrom atd ), stale zijem. Predpokladam, ze to bude aj v latkach na saty, kedze sa jedna o bavlnu a jej produkty.

kiki68
12. júl 2024

@jozko_z_lesa tie tazke kovy pochadzaju z pesticidov pri pestovani bavlny, na Sience alert to bolo vysvetlene. Zistili to nahodou, podobne ako sa nahodou zistili napr mikroplasty v placente

libusak
13. júl 2024

Ja som kedysi pouzivala menstruacny poharik, ci ako sa to volalo. 8 rokov mam mirenu a menstruciu chvala bohu od zavedenia nemam

jabuducanevesta
14. júl 2024

@mia2906 teraz som ten článok čítala ...