Ťažká dysplázia krčka maternice

ivuskake
7. okt 2020

Ahojte dievcata,aj napriek pravidelným kontrolam,hygiene a jednom partnerovi už roky rokuce,mi lekar oznámil ťažkú dysplaziu krcka maternice (CIN III) a HPV vírus. Idem na ďalšie dodatkové vyšetrenia.avsak nepovedal mi,ČO NEMAM ROBIŤ. Napr kúpať sa nesmiem,že?
Mala niektorá z vás niečo podobne ? Ak áno čo Vám povedal čo nesmiete robiť?
Taktiez dala to niektorá z vás aj bez konizacie?

20erika07
7. okt 2020

Vsetko mozes robit do konizacie. CIN 3 maloktora dala bez konizacie, len velmi male percento. Neriskovala by som. Konizacia je setrna

lienocka2808
8. okt 2020

@ivuskake mozes robit uplne vsetko. Na tvoj vysledok ma vplyv iba virus, s ktorym si tvoje telo nevie poradit. Tvoje stavy sa liecia konizaciou, ak by ta neposlali bola by som velmi prekvapena. Neviem ake vysetrenia ti este chcu robit, tu treba rychlo spravit konizaciu.

ivuskake
autor
8. okt 2020

@lienocka2808 cize mi chces povedať že normálne ste mohli sa kúpať,mat sex napríklad?
Idem dnes na kolposkopiu,... držte palce 😟

lienocka2808
8. okt 2020

@ivuskake ano mozes, to nema na to ziaden vplyv. Ty dysplaziu uz mas, potrebna je liecba, odstranenie napadnuteho tkaniva a posilovanie imunity. To ci sa budes kupat, alebo mat sex pred konizaciou je uplne jedno. Po konizacii ti povedia, co mas robit, tam uz obmedzenia su. Drzim palce.

20erika07
8. okt 2020

@ivuskake drzim palce 😇 a lienocka ma pravdu, este si vsetko uži kym nejdes na konizaciu, nijak to tvoj stav neovplyvni

ivuskake
autor
8. okt 2020

@lienocka2808 lienocka moja ty si sestricka slebo lekárka?alebo ti tak povedal lekar? Nemyslím tu otázku v zlom,len som vystrašená...

ivuskake
autor
8. okt 2020

@20erika07 dakujem Erika 😘😘 ja verim že to pôjde sj bez konizacie.. 🙏 nie som žiadna bio žienka ale už lekárom neverím 😞

lienocka2808
8. okt 2020

@ivuskake nie som lekarka, ale som doktorka biochemie (mam doktorat), ale dlhodobo sa venujem tejto problematike. Mala som podobne problemy, nie az takeho rozsahu, zacala som to studovat a konzultovat s lekarmi. Takze cast mojich rad je zo samostudia, cast z vlastnych skusenosti z dysplaziou a s lekarmi. Najlepsie je sa spytat priamo lekara pri vysetreni, ako sa pytat na modrom koniku, a potom ocakavat, ze dotycny, ktory radi je lekar, alebo sestricka 🙂 vacsina zie tu, radi z vlastnych skusenosti a tak to treba aj brat.

20erika07
8. okt 2020

@ivuskake v tomto urcite ver lekarom, ak povedia konizacia tak urcite konizacia. Ja som mala opacny pripad kedy som mala vysledky stale dobre a mala som problemy, krvacanie mimo cyklu atd, az ma raz vzala starka do Ba a tam hned videl dr to zle tkanivo odobral vzorky po výsledkoch hned objednat na konizaciu. Povedal ( cely zivot dr onkogynekolog) ze o polroka mohlo byt neskoro a sirilo by sa to dalej . Ani som nevahala, a to som mala este tuzbu mat druhe dieta a aj ho mam ,vsetko vyslo super. Vela som si o tom studovala, moja starka mala 2x rak.krcka, a druhykrat aj zomrela ☹ a to chodila poctivo kazdy rok na prehliadky, nikto uz nepredpokladal ze by po 23rokoch od prvej rakoviny mohla nieco take mat a ten nador uz mala 6x7cm a prerastol do mechura a konecnika. Bol to horor a velmi som sa do toho zazrala a studovala, konzultovala s primarom gyndy v Ba. Mala som 21 rokov ked som mala ca in situ, to by naozaj nikto necakal a bohvie ako by som dopadla ak by som nesla vtedy k dr co ma hned dal do poriadku.
Posilnuj imunitu, zi zdravo ale CIN 3 si nenechaj len tak driemat v tele, mas sancu este vyriešiť to setrne konizaciou, nezahod tu prilezitost 🙏

20erika07
8. okt 2020

@ivuskake este dodam ze pri konizacii ti mozu vyjst horsie vysledky ako mas teraz, nie je naco cakat

zuzanita72
15. okt 2020

@lienocka2808 Ahoj,poprosila by som ťa tiež o radu,ja mám tiež dysplaziu krčka maternice a HPV-pozitiv s leziou, chcú mi robiť konizaciu,ale ja sa veľmi bojím, pretože som nikdy nebola operovana a mamička mi zomrela na rakovinu krčka maternice, mám len 37 rokov,som vydatá a detičky žiaľ s manželom nemáme, pretože mám vysoký prolaktyn

zuzanita72
15. okt 2020

Poprosím o radu, mám si dať spraviť konizaciu,mám HPV-pozitiv?

lienocka2808
16. okt 2020

@zuzanita72 ake si mala vysledky cytologie, pripadne biopsie? Bola si na kolposkopii? (pozerali ti krcokbpod mikroskopom) co ti povedali. Vies ja ti tu nemozem radit, co mas robit, mozem ti iba povedat svoj nazor, ale ani to nemozem, ked nemam ziadne informacie. Skus mi ich poskytnut.

lienocka2808
16. okt 2020

@zuzanita72 hpv ma pozitivne 80percent ludi na planete, to nic neznamena. Dolezite je aky typ virusu mas, ci je uz zabudovany do bunky a aku mas imunitu.

zuzanita72
18. okt 2020

@lienocka2808 Dobré ránko,robili mi len cytologiu s tým,že mám Hpv HR pozitív, L-SIL,zapáli,nemám bolesti,len sa mi dosť krúti hlava,liečili má len mastickami a to už od roku 2017, mamička mi v roku 2016 umrela na rakovinu,malo to rýchli priebeh,rakovinu krčka maternice.poradte mi prosím, veľmi sa bojím,lebo som ešte nikdy nebola operovana.dakujem krásne ☺️

lienocka2808
18. okt 2020

@zuzanita72 tak ja som mala to iste HR virus a LSIL, tento stav sa este zvykne iba sledovat, neposielaju este na konizaciu. Skuste si kupit tabletky indonal a brat minimalne 3mesiace 2denne. Mne to uz 2x pomohlo. A z LSIL som sa dostala na stav o stupen lepsir. Samozrejme som mala kontrolu o 4 mesiace a potom znova o 4 mesiace. Musi sa to sledovat castejsie ako iba 1x do roka. Posilnovat imunitu, vela vitaminu D. Ine na to neni nic, ziadna liecba.

zuzanita72
18. okt 2020

@lienocka2808 ďakujem krásne ☺️ za poradenie a ešte by ste mi niečo poradili?treba zmeniť aj životný štýl? pretože fajčím.dakujem,ste veľmi milá ☺️🤗🌹🥀

ivuskake
autor
21. okt 2020

@zuzanita72 Zuzka ahoj,tak ja som už som po konizacii týždeň a akurát cakam na histológiu ale mozem povedať te som rada že som išla.bala som sa neskutočne ale nebolo to take hrozne alo som čakala.prvy a tretí deň som mala bolesti alo pri mierne silnejších kramoch..a už nic len musíš veľa ležať.skutocne to neodkladať. Ja som skúsila všetko,vrátane liečiteľov a všetkého možného a aj tak som musela ísť.toto ide rýchlo,preto neváhaj a chod a nájdi si dobru kliniku.ak si z východu odporucam ti sofyc Clinic v Prešove a mudr smolko on je neskutočný. Prip chod ešte Ba kolposkopiu v KE ju robí mudr knop je odborník.drzim ti prsty

lienocka2808
21. okt 2020

@zuzanita72 no na virusy neni nic, iba ockovanie, a to je uz pre nas co mame HPV prd platne. Keby mam zle vysledky taknurobim vsetko pre to, aby som bola znova ok. Ak sa da, tak skuste prestat s fajcenim, zdravsie sa stravovat. Pripadne berte ten indonal, ak nepomoze existuje este lokalna liecba pripravkom deflagyn alebo papilocare, ale je to drahe, na 3 mesiace cca 130 eur, ale ja idem do toho.

lienocka2808
21. okt 2020

@ivuskake ahoj, chcem sa opytat ake si mala vysledky pred tym, nez ta poslali na konizaciu? Ja som v takomto stave, vo februari prvy krat zhorsena cytologia LSIL vysokorizikovy HPV 31, nasledna biopsia nic nepotvrdila. V maji znova cytologia o stupen sa to zlepsilo na ASCUS. Teraz v oktobri znova zhorsenie na LSIL. Moja gynekologicka je aj onko, na kolposkopii nic nevidela. Ja neviem, ci mam navstivit ineho gynekologa alebo co mam robit, tebe na kolposkopii aj daco videli, nejake postihnute miesta, lebo ja naozaj nechapem, kde mam potom tie miesta, ked pod mikroskopom nic nevidno, ani biopsia nic nepotvrdila, len cyto stale zhorsena. Troska som sa rozculila 🙂

20erika07
21. okt 2020

@lienocka2808 ahoj ak mozem odpoviem ti, vysledky z cyto mozu byt v niektorych pripadoch falosne pozitivne alebo falosne negativne. Dalej ak si to mala len malinko na povrchu mohla to dr zoskrabnut skrabkou. Ja by som tvojej lekarke doverovala ked aj onkogynekologicka, cize je na taketo veci naj.

20erika07
21. okt 2020

@lienocka2808 teda nie skrabkou ale tou tycinkou co vyzera ako kefka 🙂

lienocka2808
21. okt 2020

@20erika07 ano viem, ze cytologia je presna cca na 70percent, ale preto sa pri zhorsenych stavoch robi castejsia cytologia, aby sa ta nepresnost minimalizovala, predsa ked ti spravia 4x cytologiu do roka, tak sa to riziko chyby minimalizuje. Ale ja sa stale obavam, citam uz aj odborne casopisy a potom sa stresujem. Zajtra zase idem na gyndu na konzultaciu, ze co dalej. Vcera som sa dozvedela opat zhorsene vysledky LsIL. Nakolko mam 39 rokov a chcem este jedno babo do 40tky, tak neviem aky bude dalsi postup. Doktorka mi povedla ze na konizaciu to neni este, ale bojim sa v tomto stave otehotniet.

20erika07
22. okt 2020

@lienocka2808 Lsil je viac menej este fajn, a pocas toho obdobia co chodis na kontroly sa ti to nezhorsilo, a takyto mierny stav v niektorych pripadoch dokaze vymiznut v tehotenstve, mala som to aj ja tak, po konizacii dlhsie vysledky lsil a potom 2roky po konizacii som bola tehotna a odvtedy vysledky super 🙂
Ale zarucit to samozrejme nikto nevie. Ale ak zijes zdravo, nebala by som sa otehotniet 🙂

lienocka2808
22. okt 2020

@20erika07 prave sedim v cakarni u gynekologicky, povedia mi viac, co a ako. Mne sa to prave tehotenstvom zhorsilo. Ano vraveli, ze na operaciu to nie je, ale proste obav sa znova, ze tehotenstvo mi to este zhorsi na Hsil nebodaj horsie a cez tehotenstvo podstupovat konizaciu nic moc...

ivuskake
autor
22. okt 2020

@lienocka2808 lienocka moja,ja som mala tretí stupen a vysokorizikove hpv.isla soľná kolposkopiu a tam mi povedal lekar (nie môj obv.gyn) že je to rozsiahle a doporučuje jedine konizaciu skalpelom a nie laserom), plus som si dala ešte aj vtedy urobiť ešte raz lbc.isla som potom ku tretiemu lekárovi,ktorý to potvrdil alw bez kolpo iba na základe výsledkov. Zobrali mi cca 20-25% krcka .
Predvcerom mi volali od gynekológa cislo 2,že mi vyšla cin I ešte pred operáciou.ostala som nervózna a nasrata ale tak som volala zo známou ktorá je vo fachu a povedala že aj keď mas lbc tak to neznamená že v laboratóriu sa tak budú onacit s tvojimi výsledkami,zoberú z nich len kúsok a ten otestujú a nie celu kefku. A že mali pacientku ktorá roky mala negat výsledky a aj v iných laboratóriách ale lekari videli Ba krčku zmeny..nedala si povedať a teraz je ťažký onko pacient.
Biopsia ti nic nerieši lebo to že mas jemný na krčku neznamená že sú na celom obvode -kľudne to môže byt niekde inde.
Na tvojom mieste idem ešte k jednemu lekárovi nech ti urobí test +kolposkopiu a podľa toho sa rozhodni. Nie kazda potrebuje konizaciu..niekedy staci preliečenie a niekedy iba operácia slúckou (cize iba “vypália” to čo je zle.
Konizacia je to max,a to je podľa stavu.
Ako som pisala ja som mala negat výsledky kazdy rok a zrázu tretí stupen a rozsiahly stav.
Daj si radsej tu námahu a nájdi si viacej lekárov nech sa ti nato pozru

lienocka2808
22. okt 2020

@ivuskake co sa tyka tych vysledkov v laboratoriu, ze nezoberu vzorku z celej kefky, s tym nesuhlasim. Predsa do labaku sa neposielaju kefky s materialom, ale gynekolog po vytreti materialu v ordinacii vytre celu kefku na sklicko, v pripade lbc cytologie kefku s materialom podla predpisanych noriem vymoci v tekutom mediu (vacsinou etanol) a do labaku sa uz zasiela tento material, kefku gynekolog vyhadzuje. Cize do labaku uz pridu preparaty, ktore sa rovno daju pod mikroskop. Ano s tym druhym nazorom gynekologa mas pravdu, v prvej vlne korony som volala viacerym onkogynekologom, dokonca som bola u jedneho na konzultacii ale nechcel ma vysetrit pocas nudzoveho stavu, ani za priamu platbu, k ostatnym som sa ani nedostala). Teraz neviem, ci zase nebude to iste. No dnes som dopadla tak, ze mi onkogynekologicka povedala, ze LSIL riesit este nebude, ze to nie je dobry vysledok, a ani zly. Nechala som u nej 130 eur za liecbu na 3 mesiace pripravkom regresil, zevraj nejaka novinka, ucinnejsia ako deflagyn, uvidime, mne je jedno skusim vsetko. Nevyhybam sa ani operacii, ale zase naco zbytocne operovat ked polovica pripadov LSIL spontanne sa dokaze vyhojit. Ak to nebude moj pripad, uvidime po 3mesacnej liecbe v januari. Spolieham sa na moju onkogynekologicku, ma vela skusenosti. Ked som bola na steroch dva tyzdne dozadu zastupovala ju ina onkogynekologicka a ta sa vyjadrila, ze jrcok vyzera dobre. Tak bud to mam niekde v hrdle, kde to neni vidiet, a to by neuvidel ani dalsi gynekolog alebo uz neviem. Dolezite je, ze mi bola urobena za posleny rok 3x cytologia a vysledky sa velmi nelisili, cize asi tak nejak sa realne aj pohybujem v skutocnosti. Je malo pravdepodobne, ze by zlyhali vsetky tri, to mi vravel na konzultacii ten onkogynekolog v marci. Tak uvidime. Dakujem krasne za odpoved 🙂

ivuskake
autor
22. okt 2020

@lienocka2808 na margo tej kefky..
Vies mesiac a pól dozadu som mala cinIII hsil a pred dvoma týždňami mi robili after,druhý gyn.ktory mi robí aj kolpo a vyslo mi cin I lsil,,ale kolpo zlá.
Výsledkom never,daj si urobiť ešte jednu kolposkopiu a tak sa rozhodni.lazdopadne lienocka drzim ti silne prsty 😘

lienocka2808
22. okt 2020

@ivuskake dakujem aj tebe drzim prsty, aby sa telo dokazalo vyrovnat s nastrahami HPV.
💓

saska.j
4. nov 2020

Ahojte dnes mi dr.oznamil ze mam ťažkú dysplaziu a rovno chcel vypísať papiere na kyretaz, ale čakáme keďže mi mešká menstruacia a pichol mi vyvolavacku, len mi je divne doteraz som mala výsledky z cytologie vždy v poriadku a odrazu v lete cyto zla - výsledok ľahká dysplazia, bola som na kontrolne cyto minulý týždeň a uz mam tazku dysplaziu. Tak neviem ci mam zajst ešte za nejakým iným doktorom. Dakujem