Tampóny - prosím radu

dajanka8006
16. nov 2018

Ahojte maminy slečien, dcera dostala menzes, plávame závodne, tréningy máva denne. Preto sa chcem spýtať či je vhodné aby používala tampóny alebo ako by som to mala riešiť. Ďakujem.

sweetdreams
16. nov 2018

Tak tu asi pomôžu iba tampóny... alebo nebude počas MS plávať, ale ak pláva závodne, tak to by bolo pre ňu príliš obmedzujúce.

seahorse27
16. nov 2018

Asi bude nevyhnutne, aby ich pouzivala, kedze plava. Nie kazda baba (zvlast v nizkom veku) si vie tampon spravne zaviest. Bude potrebna podrobna teoreticka instruktaz a trening s najmensou velkostou. Hlavne dbat na hygienicke zasady a po bazene hned vybrat. Este nemam skusenost s dcerou ohladne tychto veci, ale coskoro ma to tiez caka 🙈

suve99
16. nov 2018

V tomto prípade to treba riešiť tampónmi. A naozaj treba najmenšiu veľkosť, moje baby nedajú dopustiť na tampóny z DM Jessa mini...skúste

dajanka8006
autor
16. nov 2018

@suve99 ďakujem, skúsim. Ja som kúpila O.B. mini a je mi to nepríjemne písať, ale mala som problém jej to vložiť. Veľmi ju to bolelo.

amonet
16. nov 2018

@dajanka8006 alebo su aj take s aplikatormi. Mozno v poddrepe by to s nimi slo lepsie

dajanka8006
autor
16. nov 2018

@seahorse27 však toto, ma 12 a uz to musí riešiť. Veď potrebujeme to len na preteky a tréningy. A nemôže vymeškávať 1 týždeň z mesuaca na tréningoch... Je to zložitá situácia, ale riešiteľná.

malinajahoda
16. nov 2018

@dajanka8006 ja tiež v mladších rokoch som s tým mala problém. Vôbec som si ho tam nemohla dat. Nešlo to. A to som takisto mala tie najmenšie z OB. Takže len vložky.

dajanka8006
autor
16. nov 2018

@sweetdreams to vymeškávanie di nemôžeme dovoliť.... ďakujem.

matazirafa
16. nov 2018

@dajanka8006 boli také tampóny s aplikátorom, neviem už značku ale do začiatku to dosť uľahčuje používanie.

lubi40
16. nov 2018

@dajanka8006 nech skusi tie s aplikatorom. Ked som bola pubertacka, tiez som pouzivala iba take. Tie aplikatory maju hladku stenu a jednoducho sa zavadzaju, navyse ak treba da sa to aj nieci nalubrikovat.
Ja som zacala obyc tampony pouzivat az na vyske, tiez som mala s nimi problemy. navyse, ja som aj slabo krvacala, cize bol problem aj ho vytiahnut.

dajanka8006
autor
16. nov 2018

@dajanka8006 bojím sa, že naruším pan.blanu. To by ma veľmi hnevalo.

simsalabim
16. nov 2018

@dajanka8006 Tampax s aplikatorom boli super, zavadzali sa velmi lahko, zaroven bolo fajn, ze sa na rozdiel od o.b. neroztahovali do sirky, takze isli lahko aj vytiahnut. Ake su teraz, neviem - starsia dcera a ja pouzivame iba poharik (ja uz vyse 10 rokov) a mladsia zatial toto nemusi riesit. Narusenie blany by mna netrapilo, ved nie sme v stredoveku, aby po svadbe musela ukazovat postelnu plachtu...

suve99
16. nov 2018

@dajanka8006 neporušíš...tie s aplikátorom som napr. si nevedela dávať ja ako dospelá - sú to napr. TAMPAX...tampón nech si skúsi zavádzať sama tak, že sa dá do polodrepu, alebo nech si nohu vyloží na záchodovú misu..nech to skúša doma..moje baby sa to naučili sami, ja som im iba vysvetlila čo a ako, keď si to dá sama, lepšie sa bude vedieť uvolniť a nebude ju nič bolieť ani tlačiť..chce to zvyk

ro_manka
16. nov 2018

ja by som vám skôr odporučila menštruačný kalíšok. tie sú úplne bez rizika, lebo pri tampónoch tam predsa len riziko šoku je. kalíšok stačí kúpiť jeden na mnoho rokov a teda je to aj cenovo výodnejšie. a dá sa s ním aj pohodlne plávať, dokonca si myslím, že je to omnoho pohodlnejšie, než s tampónom (tiež som dlho používala tampóny). ja sama používam gaya cup, ale v mojom okolí používa mnoho žien aj iné značky.. dá sa o tom veľa prečítať na internete... len aby ste vedeli, že je aj zdravšia alternatíva 🙂

simonahra
16. nov 2018

tak pokiaľ chce aj naďalej plávať tak jej ani nič iné nezostáva ako ten tampón, kalíšok neviem pre ešte také mladé dievča. podľa mňa bude mať dosť problém si na začiatku aj tampón správne zaviesť takže týmto by som ju ešte asi nezaťažovala

mirkakab
16. nov 2018

Bežné tampóny ani nie sú vhodné do vody, nakoľko šnúrka nasaje vodu a dostáva sa tak dnu. Sú tampóny určené do vody s obsahom vazelínového oleja.

elizita
16. nov 2018

@simsalabim s poharikom sa da ist aj do vody?

simsalabim
16. nov 2018

@ro_manka tampony su super, ale neviem, ci by ich zvladlo pouzit 12 rocne dievcatko. Ja sama ich pouzivam, aj moja starsia, ale ta zacala az v 16 rokoch - predsa len, poharik, aj v tej mini velkosti (Meluna ma uplne malicke pre panny) je relativne siroky, treba si ho vediet vlozit, strcit si poriadne prsty dnu, aby si sa uistila, ze je rozvinuty, rovnako pri vyberani...prirataj si k tomu pociatocny hnus nad tym, co v tom pohariku dievcatko najde.... myslim, ze na to treba dozriet, urcite treba niekolko cyklov, kym sa zmieri s menstruaciou samotnou, trochu spozna svoje telo a potom - snad - zacne experimentovat aj s poharikom. Urcite je tym najlepsim riesenim pri plavani - neabsorbuje vodu ako tampony, nespaja sa s nim riziko toxickeho soku.

@elizita ano, bez problemov, chodim s nim plavat, absolutne neriesim datum menzesu a dovolenky pri mori... ja stale hovorim, ze keby chlapi menstruovali, vynalezca poharika by uz mal davno Nobelovu cenu 😂

simsalabim
16. nov 2018

@ro_manka myslela som samozrejme, poharik, nie tampony 🙄 To ked clovek psie v praci... cize veta mala byt "poharik je super, ale neviem, ci by ho zvladlo 12 rocne dievcatko."

ajka0207
16. nov 2018

@dajanka8006 tie OB ozaj nie su moc dobre. Ja som pouzivala od 13 tampony, ale kym som bola panna, tak OB som.nevedela zaviest vobec. Tampax s aplikatorom su ovela lepsie.

ibrunova
16. nov 2018

@dajanka8006 Nič nenarušíš, moja dcéra od prvých k. používa tampóny, len to chce trošku cviku, hlavne asi sa neuvoľní teraz, nech vydýchne a vtedy to ide.. A druhý raz to už zvládne v pohode.. Moja ani vložky nikdy nepoužívala.

senta_sofia
16. nov 2018

@dajanka8006 skuste tie s aplikatorom, ale mala by si to zavadzat ona, lebo musi pochopit, ako sa ma uvolnit, aby ju to nebolelo. Kalisok je super vec, ale neviem, ci by si ho zaviedla spravne tak, aby jej nepretekal, ked je pre nu novy aj tampon.

lubi40
16. nov 2018

@dajanka8006 blanu urcite nenarusis zavedenim tamponu. Hlavne aplikator je v tomto super, lebo zabezpeci vhodnu hlbku zavedenia.

kikuska3567
16. nov 2018

@dajanka8006 aj keby sa niečo narušilo tak to nebude znamenať že už nie je panna ...

zuji
16. nov 2018

@dajanka8006 ahoj aj moja dostala nedávno akurát na 12 narodeniny; tiež závodne pláva; ja som kupila mini tampony namazala prvy krat kokosakom a asi na 4 pokus jej to išlo; ale nech si to zavadza sama to je lepšie. My už takto frčime 4 mesiac a aj pred tyždnom na pretekoch sme to zvladli.

zuzipolo
16. nov 2018

@dajanka8006 ahoj,nechaj nech si ho zavedie mala sama,nech skúša.pripadne natrieť čistým kokosovým olejom trochu nech sa kĺže..inak tampax má s aplikatorom,mne to nesedelo,ale možno jej to bude ľahšie 🙂 stačí cvik a bude to vedieť a blanu si určite neporuší s mini tamponom ;)

ivanecka0602
16. nov 2018

Ja by som skusila zaviest tampon v lahu...aj mne to postojacky niekedy zadrhava alebo citim nepohodlie, ale ked zavediem poleziacky tak bez problemov.

simca06022011
16. nov 2018

@dajanka8006 bude si to musieť vložiť sama tak aby si našla "cestu", najlepšie je po stojacky vyložiť si nohu jednu normálne do 90st.uhla, kedysi aj v navodocj to bolo nakreslené 🙂)) Nech to skúsi sama. Chytiť tak aby ukazovák bol na vrchu tampónu a tým si ho zatlaci alebo nech skúsi aplikátorove (tampax), tie dobre používajú aj menej skusene ale tie treba častejšie meniť (čo je ale na tréningy plavecké postačujúce)

simsalabim
16. nov 2018

@dajanka8006 este ma napadlo - tampon ( aj poharik) treba zavadzat mierne dozadu, smerim ku chrbtovej kosti. Vela zien si mysli, ze posva ide kolmo hore, ale nie je to tak.

moonglow
16. nov 2018

su dva druhy ob - normal a pro comfort ... pro comfort lepšie klzu, maju hladsi povrch, takze sa jednoduchsie zavadzaju ... na letacikoch je nakreslene, ako na to, ja som sa to ako mlada baba naucila odtial ... tampax s aplikatorom sa zavadzaju jednoduchsie a je to aj hygienickejsie, takze by som zacala nimi