Tabletka po a ovulácia

6. okt 2020

Ahojte baby, mám na vás otázku..
viem, že mi tu veľa z vás asi naloží, ale tak naozaj potrebujem poradiť. V nedeľu som mala s partnerom pohlavný styk a zlyhala nám antikoncepcia.. ešte v ten istý deň, ráno, som mala na 100% ovuláciu, poznám to podľa hlienu a príznakov.
Uvažujem odvtedy nad kúpou tabletky po, už pomaly ubehne 72 hodín. Viem, že mi poviete, že som ju mala užiť hneď a podobne ale ja sa bojím, keď už som mala ovuláciu, že by mohla narobiť viac škody ako úžitku a pokiaľ by som náhodou bola tehotná, mohlo by to nejak uškodiť plodu..
Aby ste mi rozumeli, my plánujeme bábo, ale nie ešte teraz, ak by sa tak však stalo, nebránili by sme sa tomu a jednoznačne by som nepodstupovala kroky ako interupcia a podobne.
Čo by ste robili na mojom mieste? Myslíte, že tabletka účinkuje aj po ovulácií? Môže nejak poškodiť prípadne plod?

cervenaruza123
6. okt 2020

Ked nezvazujes potrat, tak by som tabletku nebrala. Uz preslo aj tak dost vela hodin, cize ucinnost bude znizena a ked aj neposkodi plod, moze ti dost rozhadzat cyklus, predsa len, je to dost silna chemia, je to zataz pre telo. Ja nie som zastanca akejkolvek silnej chemie v liekoch, telo si pamata. Cize ak by ste sa babatku nebranili, nechala by som to na nahodu. Mozno prave teraz sa podari a budete stastni a inak by sa vam nedarilo roky a trapili sa tym, nikdy nevies. Ale malo zien otehotnie na prvy pokus. Ak ty ano, mozno to bude viac stastie ako smola.

snazilka_bio_mamka
6. okt 2020

žiadny plod ešte neexistuje. Je len vajíčko, do ktoreho sa mohla aj nemusela dosať spermia. Prave preto su tam tie 3 dni, lebo po par dnoch vajičko začne putovať a pomaly sa uhniezdovať. Až ked sa bunky začnú deliť a telo začne produkovať HCG po vynechaní menštruacie, až vtedy môžme hovoriť o tehotenstve. A zo skusenosti mojej najlepšej kamarátky, ktora otehotnela mlada, spanikárila a hned na druhy den rano letela pre tabletku po - nezabrala. Takze tolko k tym tabletkam.

autor
6. okt 2020

@snazilka_bio_mamka áno viem, že neexistuje aj že ešte nenastalo ani len uhniezdenie, ale uvedomujem si že tá tabletka obsahuje mnoho chémie, preto sa pýtam priamo na plod.. lebo tá chémia sa určite nevylúči okamžite z tela, a to je to čoho sa bojím, že ak by náhodou teda nezabrala tak by mohla ublížiť plodu, ktorý by sa vyvíjal v maternici plnej chémie. :(

autor
6. okt 2020

@cervenaruza123 áno to máš pravdu.. ja som viac menej v strese, pretože teraz nie je vhodné obdobie pre nás na bábo, ale keby otehotniem určite by som si ho nedala preč ani nijak by som mu nechcela ublížiť. a presne tá chémia je to, čo má na tej tabletke desí, to že mi môže narobiť škodu a poprípade keby nezabrala tak ublížiť plodu..

lucka_ke
6. okt 2020

ak si tehotná a nechceš uškodiť plodu tak ju neber, ak nie si tehotná tak ju tiež neber 😉
a čo je vlastne "vhodný čas"? podľa mňa vtedy keď si vás dieťatko vyberie za rodičov

autor
6. okt 2020

@lucka_ke to je krásne napísané, máš pravdu. Asi by som mala prestať stresovať a vymýšľať s tabletkou po.

cervenaruza123
6. okt 2020

Nam sa dlhsie nedarilo otehotniet a tiez sa nakoniec podarilo v tom asi nejnevhodnejsom obdobi, ale tak to asi malo byt. Idealne obdobie asi nikdy nie je. A myslim, ze tehotenstvu by teoreticky ta tabletka ublizit nemala, cize ani plodu. Lenze zase ak je zena tehotna, nema ju brat, takze ja by som sa predsa len ucinkov na pripadny plod bala, ved presne uz len to, ze ti to rozhadze tvoj organizmus, moze zle posobit na babo. A ani ta tabletka nie je istota.

snazilka_bio_mamka
6. okt 2020

@lucka_ke no.. kamoška ma zdrave decko takze neviem. Tak si ju nedaj, a počkaj teda ako to dopadne, stale je možnosť potratu. a NIE potrat NIE JE HANBA. Hanba je ked decko chodi špinave dotrhane a nevieš mu kupiť ani poriadny kočík a dudel lebo si švorc. 🤐

autor
6. okt 2020

@cervenaruza123 áno presne, ono je uvedené v letáku, že nijak nepoškodí plod a podobne, čítala som ho na internete, ale tak či tak sa bojím. Predsalen je to chémia, každý liek svojim spôsobom škodí a toto je dosť zásah.. takže tomu, že to 100% nijak neublíži bábu sa mi moc nechce veriť.

lucka_ke
6. okt 2020

@snazilka_bio_mamka asi si chcela adresovať autorke, ja som na svoje čakala 7 rokov a podarilo sa na tretí pokus

snazilka_bio_mamka
6. okt 2020

@lucka_ke ano jasne, autorke adresujem pardon

autor
6. okt 2020

@snazilka_bio_mamka áno viem, že potrat nie je hanba ani neodsuzdujem ľudí, ktorí ho podstúpia, ja som však dosť proti, aj preto sa mi celkom protiví tá tabletka aj keď nemá abortívny účinok. A zas pokiaľ by to bolo tak, že nemám ani na kočík, tak by som užívala HAK a nespoliehala len na kondómy. Ale chápem ako si to myslela, máš pravdu že je hanba, resp. nešťastie keď po svete behá veľa "nechcených" detičiek, ktoré nemajú pomaly ani čo jesť..

nelca0510
6. okt 2020

Áno, mala som. Cyklus lis nerozhadzala, MS prišla ako vždy.. Nebola som tehotná.

autor
6. okt 2020

@lucka_ke fú, tak to si neviem predstaviť, 7 rokov dúfať, to muselo byť náročné taká dlhá doba,..

kiki68
6. okt 2020

Ta tabletka su hormony a paradoxne ked uz nezaberie tak to prave udrzi tehu. Cize plod to neposkodi

mirkava
6. okt 2020

Ak mas partnera a planujete spolocnu buducnost tak by som to nechala na prirodu. Este neplanujete, ale urcite vas to potesi a ak nebudes.... ide sa dalej 👍🤗😉